Ειδήσεις

Published on January 29th, 2013 | by fileto

0

Τενάγη των Φιλίππων σε καραντίνα

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Καβάλας ανακοινώνει ότι εκδόθηκε απόφαση καθορισμού ζωνών προστασίας από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας  Diabrotica virgifera (Διαβρωτικό έντομο του καλαμποκιού) με αρ. 04/1518/23-01-2013 (Α∆Α: ΒΕΙΨ7ΛΒ-3Η7).

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας  Diabrotica virgifera που προσβάλλει τον αραβόσιτο και απειλεί σοβαρά την καλλιέργεια, εξαπλώνεται και ήδη έχει εμφανιστεί εντός των διοικητικών ορίων της Π.Ε. Δράμας.

Προκειμένου να προστατευθεί η καλλιέργεια του αραβοσίτου στην Π.Ε. Καβάλας καθορίστηκε μια ζώνη περιστολής της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Diabrotica virgifera, στις περιοχές που εκτείνονται από τα διοικητικά όρια των Π.Ε. Καβάλας – Δράμας  εντός 30 χιλιομέτρων προς το εσωτερικό της Π.Ε. Καβάλας.

Η ζώνη περιστολής αφορά όλα τα αγροκτήματα της πεδιάδας Τεναγών-Φιλίππων και τα αγροκτήματα της παρατενάγειας περιοχής των Δημοτικών Διαμερισμάτων Ελευθερούπολης, Νικήσιανης, Γεωργιανής, Αντιφιλίππων, Παλαιοχωρίου, Χορτοκοπίου, Λυδίας, Κρηνίδων, Φιλίππων, Ζυγού, Κρυονερίου, Πολύστυλου, Δάτου, Αμυγδαλεώνα, Σταυρού, Αμισιανών, Κοκκινοχώματος.

Στις ζώνες αυτές θα πρέπει να εφαρμόζεται  αμειψισπορά καλαμποκιού μία φορά στα δύο χρόνια, δηλαδή σε κάθε αγροτεμάχιο σε δύο συνεχόμενα έτη μόνο στο ένα έτος θα πρέπει να σπέρνεται καλαμπόκι. Αυτό σημαίνει ότι σε όσα αγροτεμάχια σπαρθεί καλαμπόκι το 2013 θα πρέπει να σπαρθεί άλλη καλλιέργεια το 2014. Επίσης, η συγκομιδή του καλαμποκιού θα πρέπει να γίνεται μετά την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους.

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για την οριοθέτηση και τα εφαρμοζόμενα μέτρα παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Καβάλας (γραφεία 432).


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑