Ειδήσεις

Published on February 25th, 2013 | by fileto

0

Να πει ο λαός το τελυταίο λόγο για την επένδυση χρυσού στη Θράκη

Προς ένα δημοψήφισμα καταλήγει η διένεξη των δύο αντίπαλων παρατάξεων για τις επενδύσεις χρυσού.

Αυτό θα έδινε ένα προβάδισμα στο τι ζητούν οι κάτοικοι των περιοχών που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι με την επένδυση αυτή και θα έλυνε πολλές απορίες από το τι ζητούν οι τοπικοί φορείς και οι άρχοντες της περιοχής.

Πάντως χθες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική την οποία πραγματοποίησαν την Κυριακή κάτοικοι της περιοχής και φορείς στη διασταύρωση της Μεγάλης Παναγιάς υπήρξε σχετικά μικρή συμμετοχή από πολίτες οι οποίοι μεταφέρθησαν με λεωφορεία και άλλα μέσα στην Χαλκιδική.

Κρατώντας πανό και μαύρες σημαίες, οι συγκεντρωθέντες, έκαναν λόγο για «χρυσές υποσχέσεις» και «μαύρο μέλλον», εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αντίθεσή τους στο «τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο», που συντελείται στην περιοχή.
Η διαδήλωση ήταν ειρηνική, με τη συμμετοχή περίπου 2.000 πολιτών.

Στην περιοχή βρισκόταν από νωρίς ισχυρή αστυνομική δύναμη, που διενεργούσε ελέγχους σε αυτοκίνητα και λεωφορεία που κατέφθαναν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, προκειμένου οι επιβάτες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Υπέρ της υλοποίησης των επενδύσεων στις Σκουριές και το Πέραμα της Θράκης για την εξόρυξη χρυσού τάσσεται το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΙΓΜΕ, οι επενδύσεις θα έχουν θετική επίπτωση στην οικονομία, καθώς όπως προέκυψε από έρευνες και μελέτες, με βάση τις σημερινές τιμές η συνολική αξία των γνωστών μεταλλευμάτων ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ.

Ειδικά για τις Σκουριές, το ΙΓΜΕ τονίζει ότι η τεκμηριωμένη υδρογεωλογική μελέτη στην περιοχή έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ αντίθετα σημαντικές ποσότητες υπογείων νερών και μετά την πραγματοποίηση της επένδυσης θα εξακολουθούν να χάνονται στη θάλασσα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑