Ειδήσεις

Published on March 1st, 2013 | by fileto

0

Ευριπίδης και Ζαν Υβ Λε Ντριάν στην Αλεξανδρούπολη

Διμερή συνάντηση εργασίας, στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη, είχαν την Πέμπτη το απόγευμα, ο Υπουργός Εσωτερικών και Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας και Πρόεδρος της Συνδιάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης κ. Ζαν Υβ Λε Ντριαν.Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, συνεχίζοντας το καλό κλίμα που δημιούργησε η πρόσφατη συνάντηση του Πρόεδρου Ολάντ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ευχαρίστησε τον κ. Λε Ντριάν για την παρουσία του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και εξήγησε την ουσιαστική και συμβολική αξία της, η οποία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις παρυφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Περιφέρειά μας, του είπε, είναι μια ακριτική Περιφέρεια η οποία λειτουργεί σε πάρα πολλά επίπεδα υπέρ των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

-Πρώτον, αντιμετωπίζει για λογαριασμό της Ευρώπης την παράνομη μετανάστευση, η οποία κατά 90% διέρχεται μέσα από την Ελλάδα, ενώ το βάρος της αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου και κυρίως της ενσωμάτωσης των παρανόμων μεταναστών το επωμίζονται αποκλειστικά οι Έλληνες πολίτες.

-Δεύτερον, εξήγησε ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι σημαντικότατος περιφερειακός κόμβος διαμετακομιστικού εμπορίου και συνδυασμένων μεταφορών που διευκολύνει την προώθηση ευρωπαϊκών προϊόντων προς την Τουρκία, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ασία, γενικότερα.

-Τρίτον, υπογράμμισε, ότι παράλληλα, η Θράκη μετεξελίσσεται σε στρατηγικής σημασίας ενεργειακό κόμβο που φιλοξενεί και θα φιλοξενήσει αγωγούς μεταφοράς ενέργειας συμβάλλοντας στην ενεργειακή επάρκεια της Κεντρικής και της Νότιας Ευρώπης αλλά και στην κατοχύρωση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

-Τέλος, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του ακροτελεύτιου ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο όχι απλά θωρακίζει την ευρωπαϊκή μεθόριο πνευματικά, αλλά λειτουργεί και ως φάρος παροχής ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολής.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δεσμεύτηκε μετά από αίτημα του Γάλλου Υπουργού Άμυνας να ενθαρρύνει όλες τις ελληνικές Περιφέρειες, ώστε να συμμετάσχουν στην Πανευρωπαϊκή Ένωση Περιφερειών της οποίας ο ίδιος είναι πρόεδρος και να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Επίσης, υπογραμμίστηκε ο ειδικός ρόλος που έχει αναλάβει η Γαλλία, στο πλαίσιο της Task Force, παρέχοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία στην Ελλάδα για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.
Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν, η Γαλλία να υποστηρίξει τεχνικά την Ελληνική Προεδρία το 2014 και μέσα από την Προεδρία να αναδειχθούν και θέματα Περιφερειακής Συνεργασίας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας ευχαρίστησε τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας για την παρουσία του στην περιοχή και του προσέφερε έναν Τόμο με την Ιστορία και τα Μνημεία της Θράκης ώστε να ενημερωθεί για τη συμβολή του θρακικού ελληνισμού στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού και τον κάλεσε να επισκεφθεί και πάλι στην περιοχή, στην πρώτη ευκαιρία για να τη γνωρίσει καλύτερα.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑