Lifestyle

Published on March 6th, 2013 | by fileto

0

Η καρδιά της αποκριάς χτυπάει στη Θράκη

Μάσκες, στολές, περούκες, σερπαντίνες, κομφετί… Όλα τα αποκριάτικα αξεσουάρ είναι έτοιμα να βγουν από τις ντουλάπες και τα συρτάρια για να εντυπωσιάσουν και πάλι, καθώς μικροί και μεγάλοι έχουν ήδη αρχίσουν να κάνουν σχέδια για το πώς θα εμφανιστούν στις διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις και τα πάρτι που διοργανώνονται σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, αρχής γενομένης από αύριο, Τσικνοπέμπτη.

Οι οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα μπορούν να μείνουν για λίγο στην άκρη, καθώς η αποκριά υπόσχεται να δώσει ξεχωριστό, ιδιαίτερο, “χρώμα” στους λάτρεις του καρναβαλιού. Την τιμητική τους, για μία ακόμη χρονιά, θα έχουν τα παραδοσιακά έθιμα και η σάτιρα, ενώ δεν θα λείψουν οι πιο σύγχρονες μορφές με τα άρματα, τις χορεύτριες από κάθε γωνιά του πλανήτη, το “κυνήγι” του χαμένου θησαυρού.

“Πρωταγωνίστρια” στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει η Ξάνθη, που παρά την κρίση ετοιμάζεται να φιλοξενήσει χιλιάδες επισκέπτες. Ο Δήμος Ξάνθης επιδιώκει και φέτος, μέσα από τη διοργάνωση των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών, να προτάξει τα τοπικά μουσικά, θεατρικά, και καλλιτεχνικά σχήματα ώστε να προβληθεί η δουλειά των ντόπιων δημιουργών.

Για την Τσικνοπέμπτη έχει προγραμματιστεί βραδιά παραδοσιακών γεύσεων και συναυλία, ενώ κορυφαία στιγμή των εορτών αποτελεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής, 17 Μαρτίου.

Φέτος, κατασκευάστηκαν λιγότερα άρματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, εξαιτίας της κρίσης, αλλά οι διοργανωτές υπόσχονται πως το γλέντι και το κέφι θα παραμείνουν στο ζενίθ. Με τη λήξη της παρέλασης διοργανώνεται μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο. Μουσική, πυροτεχνήματα, άφθονο κρασί και χορός θα συνθέσουν το σκηνικό στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, ενώ με το κάψιμο του “Τζάρου” θα πέσει η αυλαία των εκδηλώσεων.

Λίγο παραδίπλα, στην Κομοτηνή, οι κάτοικοι θα διασκεδάσουν το απόγευμα της Τσικνοπέμπτης σε μία μεγάλη αποκριάτικη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ στον ίδιο χώρο το Σάββατο, 9 Μαρτίου, στις 10:30 το πρωί, διοργανώνεται γιορτή για τα παιδιά με χορό, τραγούδι, κλόουν και πολλές άλλες εκπλήξεις.

 

πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑