Εκδηλώσεις

Published on March 6th, 2013 | by fileto

0

“Θράκη. Τόσο κοντά, τόσο μακριά” της Πέπης Λουλακάκη

Μια φωτογραφική έκθεση για τον κόσμο της μουσουλμανικής Θράκης στην Αθήνα.

Αυτή η ερώτηση βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης φωτογραφίας «Θράκη. Τόσο κοντά, τόσο μακριά», με έργα της Πέπης Λουλακάκη, η οποία εγκαινιάζεται την Τετάρτη 27 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη (κεντρικό κτήριο).

Τις φωτογραφίες συνοδεύουν κείμενα της δημοσιογράφου Έλενας Μοσχίδη.

Η φωτογράφος Πέπη Λουλακάκη ταξιδεύοντας στην περιοχή επί δυόμισι χρόνια (2008 – 2010), εστιάζει με το φακό της σε προσωπικές στιγμές της σύγχρονης μουσουλμάνας γυναίκας, των παιδιών σε ώρα διδασκαλίας στα μειονοτικά σχολεία, καθώς και των νέων στη διασκέδασή τους.

Φτάνει μέχρι τα χιονισμένα ελληνοβουλγαρικά σύνορα για να ζήσει μαζί με τους Πομάκους, μοιράζεται στιγμές στα καπνά και σε επαγγέλματα που χάνονται, ξενυχτάει στα νυχτέρια και τα πανηγύρια τους.

Μπαίνει στους μεγαλύτερους καταυλισμούς των Ρομά στο Δροσερό και την Τενεκεδούπολη και καταγράφει τις συνήθειές τους.

Ανακαλύπτει τους αφρικανούς Σουδανούς που κατοικούν στον κάμπο της Ξάνθης, απομεινάρι της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Ζει με τους νέους που σπουδάζουν στις μεγάλες πόλεις, Ξάνθη και Κομοτηνή, ονειρεύονται και προσπαθούν για ένα καλύτερο μέλλον.
Αποτυπώνει τη συμβίωση με τους χριστιανούς στα χωριά και τις πόλεις. Φωτογραφίζει τους σύγχρονους καλλιτέχνες και μερικές από τις πιο ιδιαίτερες προσωπικότητες της μειονότητας.

Μέσα από ένα φωτογραφικό μωσαϊκό διαφορετικών πολιτισμών συστήνει στον επισκέπτη αυτούς τους «άγνωστους» συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους.

Κοινωνός και συνοδοιπόρος σε αυτό το έργο η δημοσιογράφος Έλενα Μοσχίδη που με τον γραπτό της λόγο συμπληρώνει την εικόνα του άγνωστου κόσμου της μουσουλμανικής Θράκης.

Το οδοιπορικό αυτό καταγράφεται και σε ομώνυμο φωτογραφικό λεύκωμα.

Εγκαίνια: 27 Μαρτίου 2013, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου – 28 Απριλίου 2013

Μουσείο Μπενάκη (Κεντρικό κτήριο)
Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑