Ειδήσεις

Published on March 11th, 2013 | by fileto

0

Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για τον χρυσό του

Τον Δήμο Μαρώνειας – Σαπών και συγκεκριμένα το δημαρχείο στις Σάπες επισκέφθηκε η γ.γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. κ. Αλέκα Παπαρήγα, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013, το μεσημέρι, όπου είχε εγκάρδια συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Ηλία Ιωαννάκη.

Η κ. Παπαρήγα συνοδευόταν από στελέχη του κόμματός της και η επίσκεψη αυτή ήταν ενταγμένη σε περιοδεία την οποία πραγματοποίησε στους νομούς Έβρου και Ροδόπης στα πλαίσια της ενημέρωσής της για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στο θέμα της εκμετάλλευσης χρυσού στις περιοχές Πέραμα και Σάπες από μεταλλευτικές εταιρείες.

Η γραμματέας του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τον δήμαρχο κ. Ηλία Ιωαννάκη για την σθεναρή στάση της δημοτικής αρχής, η οποία πολλαπλά έχει εκφραστεί και είναι κατά της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων χρυσού στην περιοχή, επένδυση η οποία πέρα από το γεγονός ότι δεν τιθασεύει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, παράλληλα αφήνει ανοιχτά θέματα με τη μόλυνση και καταστροφή του φυσικού πλούτου.

Μετά τη συνάντηση στο δήμαρχο Μαρώνειας – Σαπών, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

 «Είναι εξαιρετικά θετικό το ότι υπάρχει γενική κατακραυγή, συνειδητό όχι. Ξέρουν πολύ καλά οι άνθρωποι ότι το περιβάλλον θα υποστεί μεγάλη ζημιά άρα και η υγεία τους. Ξέρουν επίσης πολύ καλά ότι δεν καταστρέφεται μόνο ο άνθρωπος αλλά καταστρέφεται και η τροφή του ανθρώπου, δηλαδή η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, ο τουρισμός, και όταν μιλάμε για τροφή δεν εννοούμε μόνο και το πιάτο το φαΐ αλλά και το εισόδημα. Αυτές τις πηγές εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αναπτυχθούν και όχι να γίνει εξόρυξη χρυσού, που στο κάτω – κάτω ο χρυσός αυτός δεν μπορεί να ανήκει ούτε στους Καναδούς ούτε στους Γερμανούς ούτε σε κανέναν. Ανήκει στον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει πότε και αν θα τον αξιοποιήσει».

 Ερ: Η περιοχή έχει υψηλούς δείκτες ανεργίας, ένα από τα επιχειρήματα των επενδυτών είναι ότι θα καταπολεμηθεί η ανεργία. Τι απαντάτε;

«Πρόκειται για προκλητική κοροϊδία. Όταν η περιοχή εδώ και ιδιαίτερα οι Σάπες έχουν μια τεράστια ανεργία, πώς θα αντιμετωπιστεί επειδή θα δημιουργηθούν από 80 έως το πολύ 200 θέσεις εργασίας σε έναν νομό με χιλιάδες ανέργους; Είναι κοροϊδία, σε ένα νομό που εξακολουθεί να έχει ρεύμα μετανάστευσης έξω από την Ελλάδα. Μιλάνε τώρα για τις 80 και 100 θέσεις εργασίας που στο κάτω – κάτω και η πρόσληψη των εργαζομένων μπορεί να γίνει πανελλαδικά; Δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί.

Μάλιστα θεωρούμε εξοργιστικό και προκλητικό να κοπούν οι συντάξεις των παλιννοστούντων, συντάξεις πείνας 330 και 350 ευρώ, όταν, όπως πολύ σωστά λένε εδώ, ένας συνταξιούχος με αυτά τα λεφτά προσπαθούσε να ζήσει μια οικογένεια, δηλαδή να πεινάει λιγότερο ενώ τώρα θα πεινάει 100% η οικογένεια».

Ερ: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει νέα δεδομένα σχετικά με τις εξορύξεις χρυσού στη Θράκη. Πως το ερμηνεύετε αυτό;

«Είναι ένας παραπλανητικός ελιγμός που θα λέγαμε πρέπει να τον αξιοποιήσει εδώ η περιοχή ώστε αντί να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση για να διασπάσει και να τσακίσει το κίνημα, αυτός ο χρόνος που θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί για να πετύχουν το σταμάτημα αυτής της επένδυσης».

 

Ο δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών κ. Ηλίας Ιωαννάκης δήλωσε:

Οι μάσκες πέφτουν και όσοι επενδύουν την ανεργία και την ανέχεια του κόσμου της Θράκης για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους για εξόρυξη του χρυσού σε Πέραμα και Σάπες λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο.

Ναι αυτή τη στιγμή η περιοχή μας μαστίζεται από την ανεργία η οποία ξεπερνά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 26%.

Η ανέχεια στις Σάπες είναι καθημερινότητα και αυτό το βλέπει κανείς από την μεγάλη μετανάστευση η οποία έχει αποδεκατίσει τους οικισμούς μας.

Το επιχρυσωμένο χάπι ότι η επένδυση χρυσού θα λύσει την ανεργία και την ανέχεια είναι κούφια λόγια, τα οποία πλέον δεν πείθουν κανένα.

Θέλουμε να ζήσουμε με προοπτική, θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον όπου τα νερά δεν θα είναι μολυσμένα και η θάλασσά μας θα είναι καθαρή.

Ανάπτυξη για την Θράκη υπάρχει και βρίσκεται στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, ανάπτυξη υπάρχει στον τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ανάπτυξη υπάρχει στα πανεπιστήμιά μας και στην παροχή υπηρεσιών, ανάπτυξη υπάρχει στην μεταποίηση των προϊόντων μας που η φύση απλόχερα μας χαρίζει.

Ο δήμος Μαρώνειας – Σαπών είναι τόπος, όπου μπορεί να εφαρμοστεί ένα οικολογικό μοντέλο ανάπτυξης και αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων, των παραλιών μας, με ταυτόχρονη προστασία της πανίδας και της χλωρίδας μας».

 


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑