Ειδήσεις

Published on March 13th, 2013 | by fileto

0

Η Κομοτηνή ετοιμάζεται να υποδεχθεί το νέο μητροπολίτη

Παρά τις προβλέψεις της ΕΜΥ για βροχή, όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή και ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα, στο ηρώο της πόλης της Κομοτηνής.

Την ενθρόνιση θα γίνει αύριο στις 11 το πρωί (14-Μαρτίου) σύμφωνα με το πρόγραμμα θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρουσία εκ μέρους της κυβέρνησης του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Στο κεντρικό σημείο της πόλης, το Σπαθί, πλήθος από εκπροσώπους φορέων, και του πληρώματος της ιεράς μητροπόλεως θα υποδεχθούν τον νέο ποιμενάρχη τους.

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης

Ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ξάνθης, Αρχιμανδρίτης κ. Παντελεήμων Μουτάφης εκλέχτηκε Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Με μια διαδικασία θρίλερ ο κ. Παντελεήμων κατάφερε να εκλεγεί με ελάχιστες ψήφους διαφορά από τους δύο κύριους αντιπάλους του, τον Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο και τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Μαρωνείας Αρχιμανδρίτη κ. Κωνστάντιο Παναγιωτακόπουλο.

Και οι τρεις υποψήφιοι σχεδόν ισοψήφησαν στη διαδικασία του… τριπροσώπου και στην τελική φάση ο νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων έλαβε 29 ψήφους, ο Αρχιμανδρίτης κ. Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος 25 και ο Μητροπολίτης Βρεσθένης 23.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος Ιεράρχης είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1996 υπηρετεί στην Μητρόπολη Ξάνθης.

Στην περιοχή του, αλλά και ευρύτερα στην Εκκλησία, έχει γίνει γνωστός για την έντονη ποιμαντική του δραστηριότητα, καθώς και για την σοβαρή στάση που τηρεί στα ζητήματα που αφορούν τις μειονότητες.

Αυτή του η εμπειρία και η στάση του στα ζητήματα των μειονοτήτων φαίνεται ότι ήταν καθοριστική για την απόφαση της Συνόδου της Ιεραρχίας.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη θα τελεσθεί τη Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων (κατά κόσμον Σταύρος) Μουτάφης, γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1970 στην Καβάλα, όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Το 1988 αποφοίτησε από το Εκκλησιαστικό Λύκειο Καβάλας και το 1991 έλαβε το πτυχίο της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών.

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1994. Είναι Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης και απὸ το 2000 είναι υπεύθυνος των Κατασκηνώσεων Αρρένων της Μητροπόλεως Ξάνθης. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Δημοσίευσε βιβλίο για τις Μονές της Θράκης και πρόσφατα εξέδωσε Προσκυνηματικό Οδηγό για την Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑