Εκδηλώσεις

Published on March 14th, 2013 | by fileto

0

Η αποκριά σε Καβάλα, Δράμα και Θάσο

Πληθώρα αποκριάτικων εκδηλώσεων οργανώνουν σε όλη την Ανατολική Μακεδονία δήμοι και πολιτιστικοί σύλλογοι προσκαλώντας κατοίκους και επισκέπτες να διασκεδάσουν μαζί τους τα Κούλουμα. Εκδηλώσεις με κέφι, χορό, πρωτοτυπία και άφθονο κρασί, από το ονομαστό καρναβάλι της Παναγίας Θάσου, τους “Διονυσιακούς Απόηχους” στο Ακροβούνι Παγγαίου έως το Καρναβάλι της Χωριστής και το έθιμο του “Καλόγερου” στη Μαυρολεύκη.
Στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων στις Κρηνίδες θα γιορτάσει και φέτος τα Κούλουμα ο Δήμος Καβάλας. Για τη μετακίνηση των επισκεπτών από και προς το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων ο Δήμος Καβάλας θα διαθέσει δωρεάν λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας με αφετηρία το χώρο του Δημοτικού Κήπου (Σημαίες).
Ο Πολιτιστικός – Αιμοδοτικός Σύλλογος Ακροβουνίου οργανώνει για 18η συνεχή χρονιά στις 10.30 το πρωί, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ακροβουνίου την αποκριάτικη εκδήλωση «Διονυσιακοί Απόηχοι». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακές αθυροστομίες, σατυρικά σκετς και ανέκδοτα, χορούς στο κλίμα τον ημερών, τραγούδι και ξεφάντωμα για όλους τους παρευρισκόμενους. Θα προσφερθεί φασολάδα, λαγάνα, τσίπουρο, χαλβάς και άλλοι νηστίσιμοι μεζέδες.
Στη διονυσιακή λατρεία και τελετουργία ανάγονται τα έθιμα που αναβιώνουν το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας στο ξακουστό Καρναβάλι της Παναγίας Θάσου. Καρναβαλικές εκδηλώσεις οργανώνονται στο νησί και στο Ραχώνι, το Θεολόγο, την Ποταμιά και την Καλλιράχη.
Αποκριάτικο γλέντι με κλόουν στον πεζόδρομο της Νέας Πέραμου του δήμου Παγγαίου οργανώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, την Κυριακή στις 11 το πρωί. Την Καθαρή Δευτέρα αποκριάτικες εκδηλώσεις θα γίνουν στο Λιμανάκι της Νέας Ηρακλείτσας και τον πεζόδρομο της Νέας Περάμου, από τις 11 το πρωί.

Λαογραφικές εκδηλώσεις στην περιοχή του Κορυλόβο πραγματοποιεί την Καθαρή Δευτέρα, ο Δήμος Δράμας, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους, όπου τα παιδιά θα χορέψουν τον παραδοσιακό Αποκριάτικο χορό «το Γαϊτανάκι».

Στις 2 το μεσημέρι, με την υποστήριξη του δήμου, ξεκινά στη Χωριστή το καθιερωμένο Καρναβάλι με παρέλαση αρμάτων και ομάδων μεταμφιεσμένων.
Το Θρακιώτικο έθιμο του «Καλόγερου» αναβιώνει την Κυριακή, στις 11 το πρωί, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρολεύκης του δήμου Προσοτσάνης Δράμας.

Στην περιοχή του δήμου Κάτω Νευροκοπίου, κάτοικοι και επισκέπτες θα διασκεδάσουν με το Καρναβάλι στο Περιθώρι την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι και τα Κούλουμα στη λίμνη των Λευκογείων το πρωί της Καθαρής Δευτέρας.

πηγη: ΕΡΤ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑