Ειδήσεις

Published on March 15th, 2013 | by fileto

0

Μέσω της ιστοσελίδας solidarity4all.gr τρέφονται 180 Καβαλιώτες

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαντωνίου

Οι ανάγκες γεννούν δομές αλληλεγγύης. Αυτό που έλειπε μέχρι πρότινος ήταν ο συνδετικός κρίκος για να μετατραπούν σ’ ένα ενιαίο σώμα, που θα προτάσσει την αντίσταση, την αυτοόργανωση, αλλά και ένα εναλλακτικό πρότυπο ζωής. Προς αυτή την κατεύθυνση βαδίζει με σταθερά βήματα η ανοικτή συλλογικότητα “Αλληλεγγύη για όλους”. Αποσκοπεί στη δημιουργία κοινών χώρων δικτύωσης και επικοινωνίας των ποικιλόμορφων δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και στην άμεσα προσβάσιμη και ορατή ύπαρξη του κόσμου της αλληλεγγύης σε κάθε άνθρωπο που το έχει ανάγκη, χωρίς κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και διακρίσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της (Ακαδημίας 74) και παρουσιάστηκε η ανανεωμένη ιστοσελίδα solidarity4all.gr. “Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός πανελλαδικού χάρτη εστιών αντίστασης και αλληλεγγύης” ανέφερε ο Γιάννης Μπάρκας, μέλος της συλλογικότητας, και υπογράμμισε πως βασικός της σκοπός είναι “ν’ αποτελέσει έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ των δομών, αλλά και των ανθρώπων με τις δομές”. Πρακτικά, αν κάποιος έχει ανάγκη για φάρμακα, μπορεί να έρθει σε επαφή με το κοινωνικό φαρμακείο της γειτονιάς του ή να μάθει πού βρίσκεται και να το επισκεφθεί σε ώρες λειτουργίας. Στη σελίδα θα υπάρχουν καταγεγραμμένες δομές αλληλεγγύης σ’ όλη την Ελλάδα, η προβολή δραστηριοτήτων τους, ειδησεογραφική ροή και γενική πληροφόρηση.

Η διαδραστικότητα είναι η άλλη λέξη-κλειδί της διαδικασίας. Οι δομές θα μπορούν να δημοσιοποιούν τις ανάγκες τους, να έρχονται σε επικοινωνία με άλλες δομές μέσω του φόρουμ συζητήσεων για ν’ ανταλλάσσουν εμπειρίες, απορίες αλλά και τεχνογνωσία. “Δεν χρειάζεται μια δομή που ξεκινά τώρα να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και μια άλλη όταν εκείνη άρχιζε τη δική της προσπάθεια”.

“Περίθαλψη σε πάνω από 13.000 άνθρωπους”

Η σημασία του εγχειρήματος αποτυπώνεται στη μεγάλη “αύξηση των δομών αλληλεγγύης, δείγμα του πόσο έχουν αυξηθεί οι ανάγκες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30 κοινωνικά φαρμακεία. Τα μισά φτιάχτηκαν από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα, ενώ βρίσκονται στα σκαριά άλλα 10”, ανέφερε ο Χρήστος Γιοβανόπουλος, επίσης μέλος της συλλογικότητας. Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταγραφή της Αλληλεγγύης για όλους, υπάρχουν περίπου 2.500 δομές και δίκτυα, με τις 250 να χαρακτηρίζονται αυτοοργανωμένες, ενώ χιλιάδες είναι οι πολίτες που εξυπηρετούνται καθημερινά. Βασικά πεδία δραστηριοποιήσης αποτελούν η τροφή και η υγεία. Από τα 17 ιατρεία φαρμακεία, για τα οποία υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι έχουν βοηθηθεί 13.000 άνθρωποι, ενώ εθελοντικά προσφέρουν υπηρεσίες 577 γιατροί, εκ των οποίων οι 437 σε τακτικές βάρδιες και 472 πολίτες έχουν αναλάβει τη γραμματειακή στήριξη.

Στην τροφή υπάρχουν περίπου 65 δομές, στις οποίες υπάρχουν συμπεριλαμβάνονται κοινωνικές κουζίνες, διανομή πακέτων τροφίμων, αλλά και οι πρωτοβουλίες “χωρίς μεσάζοντες”, που είναι 20 συλλογικότητες πανελλαδικά. Μέχρι τώρα προσφέρονται πακέτα τροφίμων σε 180 οικογένειες στη Νίκαια, σε 260 στην Κυψέλη, σε 120 στον Νέο Κόσμο, σε 250 στον Βύρωνα, σε 50 στους Αγίους Αναργύρους, σε 150 στο Πέραμα, σε 200 άτομα στον Υμηττό, σε 180 άτομα στην Καβάλα και σε 200 άτομα στα Εξάρχεια.

πηγη: Η Αυγή


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑