Ειδήσεις

Published on March 18th, 2013 | by fileto

0

Στο Νότο φοβούνται ντόμινο από το κάζο της Κύπρου

Κλειστά θα παραμείνουν και στην Ελλάδα τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών, την Τρίτη και Τετάρτη 19 και 20 Μαρτίού, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το ευρώ καταγράφει την μεγαλύτερη υποχώρηση έναντι του δολαρίου μετά τον απόηχο της απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο.

Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση πραγματοποιείται το απόγευμα της Τρίτης υπό το φως των καταιγιστικών εξελίξεων στην Κύπρο, αλλά και της διαπραγματεύσης της Αθήνας με την τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι Βενιζέλος και Κουβέλης θα συναντηθούν με τον Αντώνη Σαμαρά στις 6 το απόγευμα.

Tην έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής αύριο 19 Μαρτίου, ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ευάγγελο Μεϊμαράκη, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις.

Η αμερικανική Κυβέρνηση “παρακολουθεί στενά” την κατάσταση στην Κύπρο, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επαναλαμβάνοντας ότι “μια ισχυρή και σταθερή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Ο σάλος που προκλήθηκε τόσο στο εσωτερικό της Κύπρου όσο και στις διεθνείς αγορές ανάγκασε την κυπριακή κυβέρνηση να αναθεωρήσει την  αρχική πρόταση και να παρουσιάσει μια νέα, με στόχο τον περιορισμό των ζημιών στους μικροκαταθέτες. Η νέα αυτή πρόταση θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως του Eurogroup πριν τεθεί υπό έγκριση από το κυπριακό κοινοβούλιο, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη διερευνά εναλλακτικά σενάρια, που προβλέπουν την εξής κλιμακωτή φορολόγηση των καταθέσεων:

  • Μηδενική φορολόγηση για ποσά έως 20.000 ευρώ
  • Φορολόγηση 3% για καταθέσεις έως 100.000 (από 6,75% που ανακοινώθηκε το Σάββατο)
  • Φορολόγηση 10% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
  • Τέλος για καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ προτείνεται «κούρεμα» της τάξεως του 12,5%.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑