Ειδήσεις

Published on March 19th, 2013 | by fileto

0

Ρύπανση της θάλασσας παρατηρούν επιστήμονες από Ξάνθη μέχρι Έβρο

Οξύτατο πρόβλημα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων με θαλασσινό νερό παρατηρείται στο δέλτα του Εβρου, την παραλιακή περιοχή της Ξάνθης, ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο της Λάρισας, ένα μεγάλο μέρος της Μαγνησίας, της Ανατολικής Αττικής, της Αχαΐας, της Κορινθίας και του Ηρακλείου Κρήτης.

Σύμφωνα με τους καθηγητές, οι ευθύνες για την αχρήστευση των υπόγειων αποθεμάτων νερού δεν εντοπίζονται στη μείωση των βροχοπτώσεων αλλά στις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις – και συγκεκριμένα στις χιλιάδες παράνομες γεωτρήσεις που εντοπίζονται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, την επόμενη Παρασκευή 22 Μαρτίου, Ελληνες ακαδημαϊκοί τονίζουν πως, λόγω του μεγάλου μήκους της ακτογραμμής μας αλλά και της ανεξέλεγκτης άντλησης των υπογείων υδάτων, η χώρα μας αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα υφαλμύρισης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως η αλλοίωση των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων από το νερό της θάλασσας προχωρά με τόσο ταχείς ρυθμούς ώστε τα επόμενα χρόνια να απειλεί την ασφαλή παροχή νερού στο 60% με 70% του ελληνικού πληθυσμού.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑