Ειδήσεις

Published on March 30th, 2013 | by fileto

0

Χέρι στη νομιμότητα της Θράκης βάζει ο Ερντογάν

Ανταλλάγματα από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά το διορισμό του μουφτή της Δ. Θράκης ζητά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν για να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Μιλώντας σε τρία τουρκικά κανάλια τόνισε πως είναι έτοιμος να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης με την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί το θέμα των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη.

«Στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου, όλα τα μέλη θα πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι. Ομως εξαιτίας της μη λειτουργίας της Σχολής δεν υπάρχουν υπήκοοι. Εγώ είχα πει στον Βαρθολομαίο: “Φέρτε εσείς αρχιερείς από το εξωτερικό κι εμείς να τους δώσουμε υπηκοότητα”. Αυτό τους ικανοποίησε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ: «Η Μέρκελ όταν ήρθε εδώ περίμενε άλλα πράγματα για τη Θεολογική Σχολή. Τότε της αποκάλυψα πως ο μουφτής στη δυτική Θράκη ακόμα διορίζεται. Η ίδια δήλωσε πως το αγνοούσε αυτό. Κι εγώ τότε της είπα: “Οι δικοί μας μουφτήδες ας έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν τον αρχιμουφτή, κανονίστε αυτό κι εγώ θα είμαι έτοιμος να λύσω ταυτόχρονα το ζήτημα της Θεολoγικής Σχολής της Χάλκης”».


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑