Αθλητικά

Published on April 2nd, 2013 | by fileto

0

Οι μελλοντικοί Ολυμπιονίκες της πάλης στις Σάπες

Με οργανωτή την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης και συνδιοργανωτές το Δήμο Μαρώνειας – Σαπών, την  Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και τον Α.Σ. Δημοκρίτειο Κομοτηνής, το Σάββατο 6 Απριλίου 2013, διοργανώνεται στο Κλειστό Γήπεδο Σαπών, από τις 10.00 πρωί μέχρι τις 19.00 το απόγευμα, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων – Πανκορασίδων Ελληνορωμαϊκής Ελεύθερης Πάλης, με τη συμμετοχή 220 αθλητών, προπονητών και συνοδών από όλη την Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό το αρχαιότερο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων, η ελληνορωμαϊκή πάλη βρίσκεται σε αμφισβήτηση τον τελευταίο καιρό και ορισμένοι κύκλοι ζητούν να μην συμπεριληφθεί στα ολυμπιακά αθλήματα της ολυμπιάδας του 2020.

Η χώρα μας έχει αναδείξει μεγάλους πρωταθλητές του αθλήματος αυτού που δόξασαν την Ελλάδα, όπως οι Στέλιος Μηγιάκης, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Γιώργος Τσίτας, Δημήτρης Θανόπουλος, Μπάμπης Χολίδης, Στέφανος Χριστόπουλος, Γιώργος Χατζηϊωαννίδης, Αμιράν Καρντάνοφ, Αρτιόμ Κιουρεγκιάν και Κώστας Θάνος.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης, έρχεται να αναδείξει και περιφερειακά το άθλημα και μεταφέρει το πρωτάθλημα Παμπαίδων – Πανκορασίδων στις Σάπες, δίνοντας αξία στην περιοχή της Θράκης, που θα φιλοξενήσει τους αυριανούς πρωταθλητές του αθλήματος.

Ο Δήμος Μαρώνειας – Σαπών απεδέχθη την πρόσκληση της Ομοσπονδίας και φιλοξενεί τους νεαρούς αθλητές οι οποίοι έρχονται στην περιοχή μας από όλα τα μέρη της Ελλάδας, από την Κρήτη και την Ρόδο, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα οι αθλητές θα γνωρίσουν από κοντά την περιοχή μας και έχει εξασφαλισθεί η διαμονή τους στις Πέτρινες Παιδικές Κατασκηνώσεις Μαρώνειας, ενώ για την μετακίνησή τους έχει φροντίσει το ΚΤΕΛ Κομοτηνής.

 

Διαβάστε λίγα λόγια για την Πάλη

Ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο των αρχαίων (από το 708 π.Χ.), όσο και των σύγχρονων (από το 1896) είναι η Πάλη η οποία συναντάται σε όλη την ιστορική διαδρομή του θεσμού. Η Ελληνορωμαϊκή Πάλη συμπεριλήφθηκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 1896, έμεινε εκτός στις διοργανώσεις του 1900 και του 1904 και επανεντάχθηκε το 1908, ενώ οι αγώνες Ελευθέρας πάλης διεξάγονται ανελλιπώς από το 1904 και εντεύθεν. Το 2004, στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, μπήκε και η γυναικεία πάλη, με συνολικά τέσσερις κατηγορίες σωματικού βάρους.

Στην Αρχαία Ελλάδα η Πάλη ήταν από τα πλέον διαδεδομένα αθλήματα, με τους αθλητές να αγωνίζονται γυμνοί, ενώ στη σύγχρονη εποχή χάρισε πολλές συγκινήσεις και επιτυχίες με αποκορύφωμα το χρυσό μετάλλιο του Στέλιου Μηγιάκη στη Μόσχα το 1980 στην κατηγορία των 62 κιλών της Ελληνορωμαϊκής.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Πάλης, ιδρύθηκε το 1912, ενώ το 1935 ιδρύθηκε η ΕΟΦΠΑΒ (Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης και Άρσης Βαρών) στην οποία εκχώρησε ο ΣΕΓΑΣ την εποπτεία των αθλημάτων της Άρσης Βαρών και της Πάλης. Όμως και τα δύο αθλήματα είχαν μεγάλη ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να διαχωριστούν σε δύο διαφορετικές Εθνικές Ομοσπονδίες, την ΕΟΦΠ (Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης) και την ΕΟΑΒ (Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών).

Οι μεγαλύτερες μορφές που αναδείχθηκαν στα χρονικά της Πάλης είναι αναμφίβολα ο Ρώσος Αλεξάντρ Καρέλιν στην Ελληνορωμαϊκή και ο Λευκορώσος Αλεξάντερ Μέντβεντ στην Ελευθέρα Πάλη, αμφότεροι με τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Περίοπτη θέση στην Ολυμπιακή ιστορία της Πάλης κατέχουν και δυο αθλητές, οι οποίοι έχουν κατακτήσει χρυσά μετάλλια και στα δυο στυλ και μάλιστα στην ίδια διοργάνωση! Πρόκειται για τον Σουηδό Ιβάρ Γιόχανσον (χρυσά μετάλλια στα 79 κιλά της Ελευθέρας και στα 72 κιλά της Ελληνορωμαϊκής το 1932, χρυσό μετάλλιο στα 79 κιλά της Ελληνορωμαϊκής το 1936) και τον Εσθονό Κρίστιαν Παλουσάλου (χρυσά μετάλλια στην κατηγορία των υπερβαρέων το 1936 τόσο στην Ελληνορωμαϊκή όσο και στην Ελευθέρα Πάλη). Επίσης, ο Γερμανός Καρλ Σούμαν το 1896 στην Αθήνα κατέλαβε την πρώτη θέση τόσο στην Πάλη όσο και στη Γυμναστική.Οι


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑