Ειδήσεις

Published on April 3rd, 2013 | by fileto

0

H Eldorado Gold ήρθε για να μείνει…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Όλα τα στοιχεία αναφορικά με τις επενδύσεις των εταιρειών… ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ και τη συμβολή τους στην εθνική και τοπική οικονομία, τα αυστηρά μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας και την πραγματική εικόνα της τοπικής κοινωνίας στην Χαλκιδική, τέθηκαν επί τάπητος σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, 2 Απριλίου 2013, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Σε μια αναλυτική και περιεκτική συνάντηση, τα διοικητικά στελέχη και των δύο εταιρειών, οι οποίες είναι θυγατρικές της Eldorado Gold, έδωσαν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ της Βόρειας Ελλάδας όλες τις απαντήσεις, διαμορφώνοντας μια ξεκάθαρη εικόνα των επενδύσεων αυτών σε σχέση με την οικονομία το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

Παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ της Βόρειας Ελλάδας, παρουσιάστηκαν τα ακριβή στοιχεία για την ανταποδοτικότητα των επενδύσεων της εταιρείας στην εθνική οικονομία αλλά και στις τοπικές οικονομίες Χαλκιδικής και Θράκης. Οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα 1 δις. δολάρια τα προσεχή 5 χρόνια και θα οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών της χώρας κατά 1 δις δολάρια ετησίως, από την παραγωγή χρυσού, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου και αργυρού στα μεταλλεία Χαλκιδικής και Θράκης. Ήδη από τον Φεβρουάριο 2012, έχουν επενδυθεί 100 εκ. Ευρώ στη χώρα. Οι άμεσοι φόροι οι οποίοι θα εισρεύσουν στα ταμεία του ελληνικού κράτους τα επόμενα 20 χρόνια ανέρχονται στα 1,6 δις Ευρώ, ενώ θα αυξηθεί η ρευστότητα στην Βόρεια Ελλάδα κατά 800.000 Ευρώ την ημέρα. Σε ανύποπτο χρόνο, η εταιρεία πρότεινε στην Ελληνική Κυβέρνηση τη θέσπιση ειδικού τέλους επί των ιδιωτικών μεταλλευτικών της παραχωρήσεων στη Χαλκιδική και τη Θράκη, στα πλαίσια πρότασης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που έγινε προς τους αντίστοιχους Δήμους.

Όσον αφορά στις θέσεις εργασίας, θα φτάσουν τις 5,000, άμεσες και έμμεσες ενώ ήδη μέσα σε ένα χρόνο η εταιρεία τριπλασίασε το άμεσο εργατοτεχνικό δυναμικό της, από 400 σε 1,200 υπαλλήλους.

Ο Επικεφαλής της Eldorado Gold στην Αθήνα, κ. Eduardo Moura, τόνισε: «οι επενδύσεις της εταιρείας αποτελούν μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης της προς την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες. Αισθανόμαστε πολύ σίγουροι για το έργο μας, καθώς παρατηρούμε ότι η μέχρι στιγμής σιωπηρή πλειοψηφία του Δήμου Αριστοτέλη – όπου βρίσκονται τα μεταλλεία μας στη Χαλκιδική – κάνει την παρουσία της αισθητή. Η τοπική κοινωνία στηρίζει το έργο μας! Οι άνθρωποι αυτοί είναι μεταλλωρύχοι της περιοχής, οι οικογένειές τους, οι φίλοι τους και άλλοι κάτοικοι που υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας, άνθρωποι που έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή από τα μεταλλεία. Αναγνωρίζουμε την ύπαρξη μειοψηφίας, η οποία αντιτίθεται στις εξορύξεις και έχει μια λανθασμένη αντίληψη για τα έργα μας στον Δήμο Αριστοτέλη. Εμείς ενθαρρύνουμε τον διάλογο και είμαστε ανοιχτοί και έτοιμοι να συμμετέχουμε σε συζητήσεις βασισμένες στη λογική και σε στοιχεία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πιστεύουμε ολόψυχα στην ανάπτυξη, στην οικονομική ευμάρεια, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη προστασία του περιβάλλοντος, στη κοινωνική ηρεμία και μέσω των επενδύσεών μας στηρίζουμε την Ελληνική οικονομία».

 Ενώ, ο κ. Πέτρος Στρατουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός δήλωσε, «Δημιουργούνται καλές προοπτικές με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και η εταιρεία θα εντείνει τις εργασίες της στο κατασκευαστικό κομμάτι, γεγονός που σημαίνει ότι εντός των επομένων ημερών θα δημιουργηθούν συνθήκες περαιτέρω αύξησης του προσωπικού της Ελληνικός Χρυσός».

Όσον αφορά το περιβάλλον, παρουσιάστηκαν τα ακριβή στοιχεία και ο σχεδιασμός της εταιρείας για όλα τα θέματα:

· ΔΑΣΗ:

Η συνολική επέμβαση της εταιρείας , αφορά στην έκταση των 1,800 στρεμμάτων, για το έργο των Σκουριών, το οποίο καταλαμβάνει συνολικά μόλις το 0,09% της συνολικής δασοκάλυψης της Χαλκιδικής και μόλις το 0,24% της αντίστοιχης του Δήμου Αριστοτέλη.

· ΣΚΟΝΗ:

Η εταιρεία βεβαιώνει ότι ελέγχει απόλυτα τη συγκέντρωση σκόνης στο μεταλλείο Σκουριών, η οποία βρίσκεται σε 5 φορές χαμηλότερα επίπεδα από τα όρια των Διεθνών Κανονισμών, διασφαλίζοντας ότι η περιοχή δεν θα αντιμετωπίσει κανένα σχετικό πρόβλημα.

· ΝΕΡΑ:

Η ποσότητα και η ποιότητα του νερού θα παραμείνει αναλλοίωτη στους υδροφορείς της περιοχής. Οι μελέτες της εταιρείας για το θέμα του νερού, βασίζονται σε στοιχεία του πιο αξιόπιστου και έμπειρου φορέα στην Ελλάδα για τα θέμα αυτό, του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών), ώστε να διασφαλισθεί η αφθονία καθαρού νερού για το μέλλον.

· ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

Καθ’ όλη τη διάρκεια των έργων, η εταιρεία θα προβεί σε παράλληλη αποκατάσταση των περιοχών κατά τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και δήλωσε περήφανη, καθώς πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε αυτό το θέμα, γιατί στο έργο στις Σκουριές για παράδειγμα, η εξόρυξη του τελευταίου τόνου μεταλλεύματος θα σημαίνει ταυτόχρονα τη πλήρη αποκατάσταση του μεταλλείου. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ήδη καταθέσει στην Πολιτεία, εγγυητική επιστολή ποσού 50 εκ. Ευρώ, για τη πλήρη διασφάλιση των περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων.

 Εκτενής αναφορά με συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις έγινε και στην ουσιαστική αποκατάσταση παλαιότερων εκμεταλλεύσεων και στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό της εταιρείας που αντικατοπτρίζεται σε συγκεκριμένα έργα στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα διεθνή δεδομένα, όσον αφορά την εξόρυξη χρυσού, που αποτελούν την πιο τρανταχτή απόδειξη της συμβατότητας μεταλλείων – κοινωνίας – περιβάλλοντος. Παγκοσμίως λειτουργούν 1000 περίπου μεταλλεία χρυσού, που εκτός από τις παραδοσιακές χώρες παραγωγής όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία, βρίσκονται επίσης και στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και μάλιστα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως Σουηδία, Φινλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Μόνο στη Σουηδία και Φινλανδία λειτουργούν 10 μεταλλεία χρυσού, που αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη για την εφικτότητα και συμβατότητα των έργων αυτών με τις παγκοσμίως πλέον υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές που βασίζονται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, και μάλιστα σε δύο χώρες με μακροχρόνια και ιδιαίτερα αναπτυγμένη περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση.

Σ’ αυτά τα δεδομένα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, Γενικός Διευθυντής των Χρυσωρυχείων Θράκης, που δήλωσε όσον αφορά το έργο χρυσού στην Θράκη: «το Έργο Χρυσού Περάματος είναι μια από τις σημαντικότερες παραγωγικές επενδύσεις στην περιοχή της Θράκης με ιδιαίτερα θετική συνεισφορά στην οικονομία της περιοχής αλλά και την εθνική οικονομία. Έχει σχεδιαστεί, σύμφωνα με τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα λειτουργίας και κοινωνικής υπευθυνότητας. Οι εφαρμοζόμενες τεχνολογικές μέθοδοι είναι απόλυτα ασφαλείς για το περιβάλλον και για τις τοπικές κοινωνίες, είναι δε σε πλήρη συμφωνία με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή και Ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία. Η Eldorado Gold συμμετέχει κατά 95% στην διαχείριση των Μεταλλείων Χαλκιδικής και κατά 100% στα Μεταλλεία της Θράκης. Πρόκειται για Καναδική εταιρεία, με έδρα το Βανκούβερ, εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Τορόντο και της Νέας Υόρκης, με κύκλο εργασιών που ξεπερνάει το 1 δις $ ετησίως. Η εταιρεία λειτουργεί εργοστάσια παραγωγής μετάλλων και διατηρεί κοιτάσματα σε Ελλάδα, Τουρκία, Ρουμανία, Κίνα και Βραζιλία. Τον Φεβρουάριο 2012 η εταιρεία εξαγόρασε με διαφανείς διαδικασίες και όρους αγοράς την European Goldfields, και περιήλθαν στον έλεγχό της τα Μεταλλεία Χαλκιδικής.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑