Ειδήσεις

Published on April 6th, 2013 | by fileto

0

Οι χρυσοθήρες βάζουν στο μάτι Σέρρες και Δράμα

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στις Σέρρες πληροφορίες ότι «κάποιος» εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων χρυσού, αξίας ώς 70 εκατ. ευρώ, κυρίως στην περιοχή του Αγκίστρου, όπου πολλοί κάτοικοι απασχολούνται επαγγελματικά στην τουριστική εκμετάλλευση των γνωστών θερμών λουτρών. Μεταλλεία χρυσού και σιδήρου λειτουργούσαν στο Αγκιστρο από τον 4ο αιώνα π.Χ. και μαζί με εκείνα του Παγγαίου χρηματοδότησαν την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά των Περσών.

Στις αρχές του 2011 το ΥΠΕΚΑ είχε δεσμεύσει μια έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων στη θέση Μαύρα Λιθάρια στο Αγκιστρο, την οποία χαρακτήριζε ως «ερευνητέα από το Δημόσιο». Τους κατοίκους προσπάθησαν τότε να καθησυχάσουν ερευνητές του ΙΓΜΕ, που είπαν στο δήμαρχο Σιντικής, Απόστολο Καρύδα, ότι το εξορυκτικό υλικό θα μεταφέρεται για επεξεργασία στη Χαλκιδική. Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκαν κοιτάσματα χρυσού σε περιοχές των δήμων Αγκιστρο, Νιγρίτα και Λαγκάδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται λόγος για ζώνη λειμωνιτικών εμφανίσεων χρυσού (σε οξειδωμένα μεταλλεύματα), τόσο στον ορεινό όγκο Αγκίστρου όσο και των ορέων Βροντού και Μενοίκιο, στους νομούς Σερρών και Δράμας. Η έκθεση του ΙΓΜΕ αναφέρει: «Στο σχετικό προγραμματικό σχεδιασμό του Ινστιτούτου έχουν συμπεριληφθεί 12 αναπτυξιακές παρεμβάσεις, με προϋπολογισμό που ανέρχεται περίπου στα 3 εκατ. ευρώ για τη χρονική περίοδο 2011-2015».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Οικολογικής Κίνησης Σερρών, Αννα Αλευρά, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών απαντά ότι δεν έχει κατατεθεί αίτηση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αγκιστρο. Οι φήμες όμως λένε ότι «κάποιος» έχει καταθέσει αίτηση και κάτοικοι και φορείς, που ανησυχούν, ψάχνουν να βρουν άκρη στο θέμα, αλλά και να μάθουν αν έχει γίνει η αίτηση και γιατί έχει κρατηθεί μυστική.

πηγη: Ελευθεροτυπία


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑