Ειδήσεις

Published on April 6th, 2013 | by fileto

0

Σαν σήμερα επιτέθηκε ο άξονας την Νυμφαία

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα και στη Γιουγκοσλαβία. Ακολουθεί η μάχη των Οχυρών του Ρούπελ. Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στο μέτωπο των ελληνοβουλγαρικών συνόρων κατά μήκος της λεγόμενης Γραμμής Μεταξά στην Ανατολική Μακεδονία και στα μεμονωμένα οχυρά του Εχίνου και της Νυμφαίας στη Θράκη. Ταυτόχρονα, γερμανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον Πειραιά και τις ακτές έως τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, με αποτέλεσμα να βυθιστούν 73 πλοία και 25 αλιευτικά, ενώ στην Ανατολική Αφρική, οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

Η Μάχη των Οχυρών

Τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου ξεκινάει το γερμανικό σφυροκόπημα στο σύμπλεγμα των οχυρών που βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της χώρας. Ανάμεσά τους το Ρούπελ ή Ρουπέλιον, όπως ανέφερεται σε βυζαντινά χρονογραφήματα του 130ου αιώνα και το Οχυρό της Νυμφαίας στην Ροδόπη.
Η μάχη των οχυρών αν και κράτησε λίγες μόνο ημέρες, χαρακτηρίστηκε ως παράδειγμα θάρρους, ηρωισμού, αυτοθυσίας και ως μία από τις λαμπρότερες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας» αναφέρει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Ηλίας Κοτρίδης, ο οποίος διετέλεσε διοικητής του Ρούπελ από το 1944 μέχρι το 1997.

«Τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται»

Σήμερα τίποτα σχεδόν δεν προδίδει τις δραματικές στιγμές που βίωσαν οι υπερασπιστές του Ρούπελ αλλά και της Νυμφαίας, οι οποίοι κατάφεραν να αποκρούσουν τους Γερμανούς και να κρατήσουν το οχυρό απόρθητο, μέχρι τη συνθηκολόγηση των ελληνικών στρατευμάτων της Μακεδονίας και της Θράκης.

«Τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται», απάντησε ο διοικητής του, ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος, όταν οι Γερμανοί ζήτησαν την υποστολή της σημαίας του οχυρού.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑