Ειδήσεις

Published on April 10th, 2013 | by fileto

0

Ενθουσιασμένοι Ροδίτες μαθητές με τα τοπικά μας προϊόντα

Το Γυμνάσιο Ιαλυσού πραγματοποίησε 4ήμερη περιβαλλοντική εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, των Σερρών και της Ξάνθης στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο «Αγαπάμε τον τόπο μας… αναδεικνύουμε τα τοπικά προϊόντα».

Τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας ασχολήθηκαν με την παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της Ρόδου. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας, στις οποίες είχε ανατεθεί συγκεκριμένο έργο. Τα παιδιά εργάστηκαν προκειμένου να παράγουν και να συσκευάσουν τοπικά προϊόντα. Τα προϊόντα που παρήχθησαν ήταν τσακιστές ελιές, σπιτικό χειροποίητο σαπούνι, κηραλοιφή, αρωματικό λάδι, αμυγδαλωτά και λικέρ με άρωμα λεμόνι, πορτοκάλι και ρόδι.

Η περιβαλλοντική ομάδα αποφάσισε να επισκεφθεί την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, των Σερρών και της Ξάνθης προκειμένου να αναδείξει τα παραδοσιακά προϊόντα της Ρόδου και παράλληλα να έρθει σε επαφή με επιχειρήσεις της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε να δει από κοντά τον τρόπο παραγωγής και συσκευασίας των δικών τους παραδοσιακών τοπικών προϊόντων και επιπρόσθετα να γνωρίσει τις φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε την λίμνη Κερκίνη όπου έλαβε μέρος σε δραστηριότητες που αφορούσαν την χλωρίδα και την πανίδα της λίμνης. Κατόπιν, επισκέφθηκε παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο στην περιοχή της Ξάνθης και παραδοσιακό οινοποιείο στην περιοχή των Αβδήρων. Τέλος, οι μαθητές συνάντησαν στο Δήμο της Ξάνθης τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης κ. Μπάμπη Δημαρχόπουλο.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της Ρόδου που παρήγαγε η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Ιαλυσού. Οι μαθητές αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για τα τοπικά προϊόντα του νησιού μας, του εξήγησαν ότι στόχος τους ήταν η ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων καθώς επίσης και η προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης υπέρ της κατανάλωσής τους.

Με αυτή την εκπαιδευτική δράση έγινε προσπάθεια να γεφυρωθεί το σχολείο με την κοινωνία και την ίδια τη ζωή. Οι μαθητές άρχισαν να γίνονται κοινωνοί των σύγχρονων προβλημάτων και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, ευαισθητοποιώντας το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Οι συντονιστές του προγράμματος ήταν ο Μιχάλης Χατζηνικόλας, Υποδιευθυντής του Γυμνασίου Ιαλυσού, η Κυριακή Τζιρτζιπή, Χημικός, ο Κυριάκος Βασιλάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, η Μαρία Φασουλάκη, Φυσικός και η Αναστασία Τάκα, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑