Ειδήσεις

Published on April 15th, 2013 | by fileto

0

Τα Νέα θυμούνται το ιστορικό βιβλιοπωλείο Παπαδόγιαννη

Με αφορμή το οριστικό λουκέτο του ιστορικού βιβλιοπωλείου και των εκδόσεων της Εστίας, η εφημερίδα «Τα Νέα» δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο (Δευτέρα 15/4 στην στήλη του πολιτισμού) ένα αναλυτικό δισέλιδο άρθρο για τα πνευματικά στέκια που από την Κρήτη ως την Θεσσαλονίκη αποτελούσαν την αθέατη πλευρά της καλλιτεχνικής ζωής των πόλεων όπου οι παρέες έγραφαν ιστορία (καθώς και λογοτεχνία και μουσική).

Το ενδιαφέρον για την Πάτρα στοιχείο, είναι ότι στο άρθρο του Νικόλα Ζώη, υπάρχει εκτενής αναφορά στο ιστορικό βιβλιοπωλείο του αείμνηστου Αντώνη Μεθενίτη μαζί με φωτογραφία του από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, με την εξής λεζάντα, «ο Αντώνης Μεθενίτης διατηρούσε το παλιότερο βιβλιοπωλείο της πόλης της Πάτρας και όλος ο πνευματικός κόσμος σύχναζε εκεί».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο δημοσίευμα των «Νέων», ο φιλόλογος και συγγραφέας Κώστας Λογαράς, «το βιβλιοπωλείο του Μεθενίτη, το παλαιότερο της Πάτρας, στην οδό Κανακάρη, χάνει την αίγλη του επίσης λόγω κρίσης. Στην Μεταπολίτευση ήταν στις δόξες του.

Όλος ο πνευματικός κόσμος της πόλης σύχναζε εκεί. Ρέα Γαλανάκη, Βασίλης Λαδάς, Ερση Σωτηροπούλου, Διονύσης Καρατζάς, Σωκράτης Σκαρτσής.

Στο πατάρι του γίνονταν μαζώξεις με ούζο και κουβέντες, υπεύθυνος των οποίων ήταν ο Αντώνης Μεθενίτης. Ένας άνθρωπος φιλόξενος και “μπον βιβέρ”, με άπλα μυαλού, ένας άρχοντας που υποδεχόταν τους πάντες, αισιόδοξος και ενθουσιώδης».

Ήταν επίσης το περιοδικό «Υδρία», το οποίο εξέδιδε η ομάδα του πανεπιστημιακού καθηγητή Σωκράτη Σκαρτσή (υπεύθυνος του ετησίου Συμποσίου Ποίησης στο Ρίο) μεταξύ των ετών 1975-85.

«Στα γραφεία του, στο άτυπο “αναγνωστήριό” της στην πολυκατοικία του Μαρασλή στην Αγίου Ανδρέου», θυμήθηκε ο Κώστας Λογαράς, «μαζευόμασταν για κάθε είδους εκδηλώσεις σχεδόν μία φορά την εβδομάδα».

Το άρθρο των «Νέων» κάνει αναφορά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως τον Βόλο με το βιβλιοπωλείο του Ιωάννη Λιαναρίδη στο κέντρο της πόλης. «Στη χούντα, ο Λιαναρίδης καταχώνιαζε στα ράφια, σαν να βρίσκονταν εκεί δήθεν τυχαία, τις παράνομες εκδόσεις», θυμήθηκε με συγκίνηση ο εκδότης και ποιητής Θανάσης Νιάρχος.

Η Καβάλα είδε το 2007 να κλείνει το βιβλιοπωλείο Παπαδόγιαννη στην κεντρική πλατεία της έπειτα από 100 χρόνια ζωής. «Άντεξε πολέμους, κρίσεις, όχι όμως την αυξανόμενη αποστροφή του Έλληνα για το βιβλίο», λένε οι θεατρικοί συγγραφείς Κωνσταντίνος και Αντώνης Κούφαλης.

Όσο για τα Γιάννινα έχουν εδώ και τρία χρόνια ένα βιβλιοπωλείο λιγότερο, τη Δωδώνη, πίσω από τη Νομαρχία, με ιστορία δεκαετιών.

«Το σημαντικότερο της Ηπείρου», δήλωσε στα «Νέα» ο συγγραφέας Βασίλης Γκουρογιάννης. «Ο Γιάννης Δάλλας, ο Μιχάλης Γκανάς, ο Χριστόφορος Μηλιώνης έχουν περάσει από εκεί. Ήταν η καρδιά της Ηπείρου στα γράμματα. Καμιά φορά συναντιόμασταν εκεί, συζητούσαμε και έπειτα πηγαίναμε για κανένα τσίπουρο. Και τώρα μου λείπει, μου λείπει πολύ. Σαν να μην έχει πια η Ήπειρος βιβλιοπωλείο», είπε.

*Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλιοπωλείο Μεθενίτη είχε διοργανώσει κατά το παρελθόν πολλές σημαντικές βιβλιοπαρουσιάσεις λογοτεχνών ενώ οι ετήσιες καλοκαιρινές του εκδηλώσεις σε χώρους όπως το Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου της Πάτρας, έχουν μείνει αλησμόνητες και μάζευαν πολύ κόσμο όχι μόνο από τον στενό κύκλο των γραμμάτων και των τεχνών.

Το βιβλιοπωλείο Μεθενίτη, παρά τα προβλήματα στην ελληνική αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης και ύφεσης, συνεχίζει να κρατά και να διευθύνει η σύζυγος του εκλιπόντα Αντώνη Μεθενίτη, Μαρία.

Ωστόσο εδώ και λίγο καιρό στην βιτρίνα του βιβλιοπωλείου έχει τοποθετηθεί η ένδειξη “εκποίηση λόγω συνταξιοδότησης” που αφήνει ανοικτό στο μέλλον το ενδεχόμενο, η επιχείρηση να κλείσει λόγω συνταξιοδότησης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑