Ειδήσεις

Published on April 15th, 2013 | by fileto

0

Καμιά υποχώρηση για την Eldorado Gold

Δεν τα παρατάει η καναδική εταιρεία χρυσού Eldorado Gold η οποία είναι αποφασισμένη να μείνει στην Ελλάδα και να συνεχίσει τις επενδύσεις της στα χρυσωρυχεία της Χαλκιδικής και της Θράκης.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης τύπου της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη, ερωτηθέντες οι εκπρόσωποι της Eldorado Gold για την αξία των διαπιστωμένων μεταλλευμάτων στη Χαλκιδική ανέφεραν ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές τους εκτιμώνται σε 11 δισ. δολάρια και αφορούν χρυσό, χαλκό, άργυρο, μόλυβδο και ψευδάργυρο.

Εξ αυτών, η αξία του χρυσού εκτιμάται στα 6 δισ. δολ (με τρέχουσα τιμή ουγκιάς τα 1.580 δολάρια). Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Στρατουδάκη, η συνολική αξία των αποθεμάτων στην περιοχή μπορεί και να είναι διπλάσια, περί τα 20 δισ. δολάρια.

Αντίστοιχα στη Θράκη η αξία των κοιτασμάτων που έχουν εντοπισθεί είναι 1,5-1,6 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της εταιρίας αναφέρθηκαν και στα οφέλη που θα έχει το Δημόσιο από τα μεταλλεία χρυσού. Όσον αφορά τα έσοδα του Δημοσίου, θα ανέλθουν σύμφωνα με την εταιρεία στο 30%-35% από τα 11 δισ. δολάρια, δηλαδή σε 3-4 δισ. δολάρια (άμεσοι – έμμεσοι φόροι και τέλη εκμίσθωσης).

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υπολογίζονται σε 26% επί των διαπιστωμένων αποθεμάτων και άλλο ένα 30% περίπου θα είναι το λειτουργικό κόστος.

Τα οικονομικά στοιχεία που έδωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας για τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις μιλούν για πάνω από 1 δισ. δολάρια την προσεχή 5ετία, κάτι που μεταφράζεται σε εξαγωγές μεταλλευμάτων 1 δισ. δολ. ετησίως.

Σε επίπεδο θέσεων εργασίας, μέσα σε έναν χρόνο από τις 400 έχουν φθάσει τις 1.200, με στόχο να ανέλθουν στις 5.000 τα επόμενα πέντε χρόνια.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑