Ειδήσεις

Published on April 27th, 2013 | by fileto

0

Αύριο στο Θρυλόριο Ροδόπης 22 Αυστραλοί βουλευτές

Την ποντιακή φιλοξενία και παράδοση θα γνωρίσουν 22 Αυστραλοί βουλευτές, γερουσιαστές, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα επισκεφθούν την Κυριακή των Βαΐων, το Θρυλόριο Ροδόπης. Το χωριό έχει ιστορικούς δεσμούς με την Αυστραλία, καθώς κτίστηκε από τον Αυστραλό Ύπατο Αρμοστή Προσφύγων, αρμόδιο για την αποκατάσταση των προσφύγων της Θράκης, Τζορτ Ντιβάιν Τριλόαρ (George Divine Treloar), την περίοδο 1922-1923 και από αυτόν πήρε το όνομα του.

Οι κάτοικοι του χωριού αναζήτησαν την ιστορία του ονόματος το 2007, με τη βοήθεια του καθηγητή Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μανώλη Σέργη. Αναζήτησαν τους απογόνους του Τριλόαρ και τελικά επισκέφθηκαν την περιοχή οι δύο γιοι και η εγγονή του.

Οι Αυστραλοί αξιωματούχοι οι οποίοι θα επισκεφθούν το Θρυλόριο την Κυριακή θα έχουν την ευκαιρία να δουν την έκθεση με 100 ανέκδοτες φωτογραφίες, που τράβηξε ο Τριλόαρ στο χωριό, τις οποίες έθεσαν οι απόγονοι του στη διάθεση των κατοίκων.

Θα τους υποδεχθούν ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης και η κ. Μαυρίδου. Θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, με φαγητά της περιοχής και χορό, θα ακούσουν τα κάλαντα των Βαΐων, ενώ θα επισκεφθούν την εκκλησία με κειμήλια από τον Πόντο και το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά.

Η κυρία Ανατολή, κάτοικος του χωριού, γεννηθείσα το 1922, θα τους κεράσει τα παραδοσιακά “κερκέλια”, δηλαδή κουλούρια που ζυμώνονται το Σάββατο του Λαζάρου και προσφέρονται στα παιδιά που λένε τα κάλαντα την Κυριακή των Βαίων. Το καλοδιατηρημένο και καλαίσθητο σπίτι της κυρίας Ανατολής, σώζεται από την εποχή του Τριλόαρ.

Φεύγοντας, θα πάρουν μαζί τους βιβλίο και CD για τους μουσικούς του χωριού και “σιρόν” (παραδοσιακό ποντιακό έδεσμα), ενώ ελπίδα των κατοίκων είναι ότι θα γίνουν πρεσβευτές της περιοχής και της χώρας μας.
(Πηγή: ana-mpa)


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑