Ειδήσεις

Published on April 30th, 2013 | by fileto

0

Οι στρατιωτικοί συνδικαλίζονται σε Ομοσπονδία

Του Ιωάννη Τσιώλη, Λγος (ΕΜ)

Πρόεδρος του ΔΣ της Ε.Σ.ΠΕ.ΠΕΛ

(το άρθρο που ακολουθεί είναι προσωπικό και δεν εκφράζει κατ’ ανάγκη τις απόψεις των μελών της Ε.Σ.ΠΕ.ΠΕΛ. ή του ΔΣ της)

Πριν λίγες ημέρες, στις 27 Απριλίου 2013, είκοσι άνθρωποι, συναντηθήκαμε φανερά και σε δημόσιο χώρο.

Θα με ρωτήσετε “γιατί μας το γράφεις αυτό; έχει σημασία;”

Φυσικά και έχει. Ουδεμία συνωμοσία. Ουδεμία παρανομία. Υπό το λαμπρό φως του Θεσσαλικού ήλιου, στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης, είκοσι άνθρωποι, εκπροσωπώντας τα εκατοντάδες (αθροιστικά χιλιάδες) μέλη των Σωματείων που φέρουν τον τίτλο “Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας ….”, συναντήθηκαν, μίλησαν, διαφώνησαν, έπεισαν αλλήλους και τελικά συμφώνησαν.

Οκτώ Περιφέρειες (Αττική, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη(πλην Έβρου)) της Ελλάδας, εκπροσωπήθηκαν σε αυτήν την συνάντηση.

Οι εκπρόσωποι συνειδητοποίησαν ότι, άσχετα με την γεωγραφική τοποθέτηση, πλήθος προβλημάτων δεν διαφέρουν. Απαιτείται λοιπόν, συντονισμός των προσπαθειών και κεντρική εκπροσώπηση. Αυτή η εκπροσώπηση, δεν δύναται να είναι αυθαίρετη. Δεν μπορεί να είναι “διορισμένη”. Πρέπει να προέρχεται από την κοινή και με κανόνες δικαίου εκφρασμένη βούληση, των ανθρώπων που ανεξάρτητα από θέση, προέλευση ή καταγωγή, έχουν αναλάβει να υπηρετούν την Άμυνα της Ελλάδας.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Δημιουργούμε το υπόβαθρο και την “δομή” η οποία θα επιτρέψει στο κάθε μέλος των Σωματείων να εξωτερικεύει το πρόβλημά του, να το θέτει σε Εθνικό επίπεδο, να βρίσκονται να βέλτιστες εφικτές λύσεις και να τίθενται ως προτάσεις προς εφαρμογή στους αρμόδιους κατά Νόμον Θεσμούς.

Ποια είναι αυτή η “δομή”; Είναι μία ένωση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Τα Σωματεία ή ποιο ορθά οι Ενώσεις Στρατιωτικών είναι κατά την έννοια του Νόμου ΝΠΙΔ αποτελούμενα από φυσικά πρόσωπα. Οι Ενώσεις Στρατιωτικών, με απόφαση των Γενικών Συνελεύσεών τους, προχωρούν σε σύσταση ενός κεντρικού οργάνου, μιας επιτροπής αν προτιμάτε την λέξη αυτή. Η επιτροπή αυτή δεν μπορεί να μην έχει νομική υπόσταση. Η υπόσταση η οποία επελέγη είναι αυτή του δευτεροβάθμιου οργάνου. Με μία λέξη : Ομοσπονδία.

Τι θα διεκδικήσουν οι Ενώσεις Στρατιωτικών μέσω της Ομοσπονδίας ;

Δεν τίθεται μόνο θέμα διεκδικήσεων, αλλά και η δυνατότητα τέλεσης πράξεων. Ως προς τις διεκδικήσεις θα σταχυολογήσω ελάχιστες :

– Σύνταξη και νομοθέτηση μισθολογίου αντίστοιχου με το Ενιαίο Μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων το οποίο θα καλύπτει τις ιδιαιτερότητες της υπερωριακής απασχολήσεως και της επικινδυνότητας που ενέχει η τέλεση των διακριτών καθηκόντων.

– Δημιουργία προϋποθέσεων και ευκαιριών για την επιμόρφωση μελών των Σωματείων και την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

– Εκπροσώπηση των ε.ε. μελών των ΕΔ της Χώρας στην Euromil και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς.

– Δημιουργία δεσμών και οργάνωση κοινών εκδηλώσεων με φορείς που εκπροσωπούν άλλες επαγγελματικές (και όχι μόνο) ομάδες, προς σύσφιξη των σχέσεων στρατιωτικών και λοιπών πολιτών, με σκοπό την ανάδειξη της θέσεως, του ρόλου, της καθημερινότητας και της προσφοράς των Στρατιωτικών.

– Σύνταξη και υποβολή μελετών (τεχνικών, οικονομικών, στρατηγικών), που αφορούν τον χώρο της Εθνικής Άμυνας, σε φορείς της Εκτελεστικής και της Νομοθετικής Εξουσίας.

– Εκπροσώπηση σε φορείς της Δικαστικής Εξουσίας, επί θεμάτων του αφορούν την πλειοψηφία των Ελλήνων Στρατιωτικών.

Φυσικά, θα υπάρξουν πολλοί οι οποίοι, θα προσπαθήσουν να εκφράσουν πολλές και διάφορες απόψεις. Δεν θα είναι παράξενο να κατηγορηθούμε για πράγματα ξένα προς την νοοτροπία ή τις προθέσεις μας. Όμως οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν. Δεν είναι δυνατόν να προσευχόμαστε για να γλυτώσουμε από τον πνιγμό και παράλληλα να αρνούμαστε να κολυμπήσουμε.

πηγη:Kranos.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑