Κοκορέτσι έκαναν οι Έλληνες από την εποχή του Ομήρου
Σούβλες και κοκορέτσια ήταν γνωστά στους αρχαίους Έλληνες, από την εποχή του Ομήρου.
Για να παρασκευάσουν κοκορέτσι μαρινάριζαν τα έντερα σε ξύδι, νερό και μέλι. Το ξύδι λειτουργούσε ως αντισηπτικό και αφυδάτωνε το έντερο από τα πολλά λίπη, ενώ το μέλι δημιουργούσε μια καραμελωμένη κρούστα. Οι επίσημες ονομασίες στην αρχαία ελληνική ήταν “πλεκτή” για το κοκορέτσι και “γαρδούμιο” για τη γαρδούμπα.
Όσο για τον παραδοσιακό οβελία και οι αρχαίοι έψηναν ζωα αρνιά, κατσίκια στην σούβλα ενώ τα ράντιζαν με ρετσίνι και άλλα αρωματικά φυτά, πασπαλισμένα με λίπος το οποίο για να το αλείψουν χρησιμοποιούσαν ένα κλαδί ξερό.