Ειδήσεις

Published on May 10th, 2013 | by fileto

0

Πολύ σαρδέλα και γαύρος από το Θρακικό στην αγορά

Τεράστιες ποσότητες γαύρου και σαρδέλας αλιεύτηκαν τους τελευταίους μήνες στο Θρακικό Πέλαγος, όπου έχουν φτάσει σχεδόν όλα τα γριγρί της χώρας.

Οι ιχθυαγορές της Βόρειας Ελλάδας ξεπουλάνε κάθε μέρα σε Τούρκους, Βούλγαρους και Σέρβους.

Οι ιθύνοντες λένε ότι από τα μέσα Φλεβάρη το Βόρειο Αιγαίο γέμισε αφρόψαρα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ψαράδες από τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία έρχονται στον Θερμαϊκό, ενώ στο Θρακικό Πέλαγος ψαρεύουν οι Τούρκοι. Οι τελευταίοι όμως σηκώνουν μεγάλες ποσότητες από την ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, όπου οι τιμές διπλασιάστηκαν και ένα κασόνι γαύρου (7 Kgr) πουλιέται σήμερα 8-10€.

Κοντά στα 30 χρόνια είχαμε να δούμε τόσα ψάρια», τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιδιοκτητών Γριγρί Καβάλας, Γιάννης Μανιός, προσθέτοντας ότι οι πλοιοκτήτες της μέσης αλιείας έκαναν φέτος χρυσές δουλειές και οι έμποροι είχαν κάθε μέρα πάρτι στην ψαραγορά.

«Εκτιμούμε ότι ο τεράστιος πληθυσμός οφείλεται αφενός στον ήπιο χειμώνα και αφετέρου στο γεγονός ότι την περίοδο της αναπαραγωγής υπήρχε άφθονο ζωοπλαγκτόν, έτσι χάθηκαν πολύ λίγα αβγά. Ο γόνος μεγάλωσε και τα ψάρια γέμισαν τη θάλασσα», μας είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας του ΕΘΙΑΓΕ, με έδρα τη Νέα Πέραμο Καβάλας, Αργύρης Καλλιανιώτης.

πηγη: Εθνος


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑