Άποψη - Γνώμη

Published on May 12th, 2013 | by fileto

0

Big Brother για ταλαίπωρους επιχειρηματίες και η εκδίκηση του Τσάκα

Είναι φοβεροί αυτοί στο υπουργείο Οικονομικών οι οποίοι όχι με μισθούς κρίσης βέβαια σχεδιάζουν το μέλλον της οικονομίας στην χώρα μας.

Κι επειδή επιταγή της Τρόικας είναι να πιάσουν την μεγάλη φοροδιαφυγή, κάτι για το οποίο ποιούν την νήσσαν χρόνια τώρα, σκέφτονται να δημιουργήσουν ένα νέο σπίτι του BigBrother μέσω του οποίου θα παρακολουθούν τους εξαθλιωμένους – ήρωες επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι σαν είλωτες βγάζουν με το ζόρι τα προς το ζειν.

Χρόνια τώρα όταν οι αγελάδες ήταν παχιές δεν ενδιαφερόταν κανείς να κάνει ένα νομοσχέδιο, μια υπηρεσία ελέγχου, ένα μηχανισμό ο οποίος και έσοδα θα έφερνε στο κράτος και θα προστάτευε τα κρατικά έσοδα από τον κάθε παράνομο.

Τώρα όμως λένε ότι θα τολμήσουν κάτι που εμένα προσωπικά δεν μου λέει τίποτε, ούτε με πείθει για τις προθέσεις τους.

Με συνταγή λοιπόν της οικονομικής αστυνομίας των ΗΠΑ, το γνωστό IRS, αλλά και άλλων προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών, η κυβέρνηση και τα σαΐνια του υπουργείου των Οικονομικών, που επί έξι μήνες συνέρχονταν και έκαναν σχέδια επί χάρτου για να καταλήξουν εκ νέου στην εφαρμογή του νέου χαρατσιού, τώρα λένε σχεδιάζουν τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα θέσουν σε εφαρμογή από τον Ιούλιο και θα περιληφθούν στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ώστε να είναι σε όλους γνωστά και να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, στο εξής όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο στον οποίο θα καταγράφονται, εκτός από τα εισοδήματα, τα δάνεια και την περιουσία τους, όλες οι τρέχουσες δαπάνες – λογαριασμοί, εισιτήρια, αποδείξεις σουπερμάρκετ- και μόλις κριθεί αναγκαίο θα καλούνται για έλεγχο.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν με ειδικές διατάξεις οι offshore εταιρείες όπου καθίστανται υπόλογοι οι διαχειριστές, ενώ για πρώτη φορά θα ελεγχθούν τα εισοδήματα που αναφέρονται στον κωδικό 659 της φορολογικής δήλωσης, δηλαδή τόκοι, μερίσματα, εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο και έχει εξαντλεί η φορολογική υποχρέωση. Τα εισοδήματα αυτά πλέον δηλώνονται υποχρεωτικά και λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Για την πραγματοποίηση των ελέγχων θα δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα 65 Ειδικά Κέντρα Ελέγχου με στόχο τον εντοπισμό εστιών φοροδιαφυγής όλων των κατηγοριών φορολογουμένων (ελεύθερων επαγγελματιών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εισοδηματιών).

Δείτε λοιπόν τι προτείνουν για ορισμένες κατηγορίες στόχων τα γκόλντεν μπόις του υπουργείου:

Έλεγχος off shore εταιρειών: Θα δοθεί βαρύτητα στην πραγματική διοίκηση της επιχείρησης δηλαδή σε αυτόν που ασκεί τον έλεγχο και πραγματοποιεί τις συναλλαγές.
Δαπάνες επιχειρήσεων: Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι ξεκάθαρες οι διατάξεις για τις δαπάνες που θα εκπίπτουν ή όχι από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων (μικρών και μεγάλων) ώστε να γνωρίζουν όλοι εξαρχής τι ισχύει χωρίς να ερμηνεύεται κατά το δοκούν η μία ή η άλλη διάταξη από τις φορολογικές αρχές. Μάλιστα θα δοθεί βαρύτητα και θα υπάρχει ειδική αναφορά στις δαπάνες που δεν θα αναγνωρίζει η Εφορία.
Επισφαλείς απαιτήσεις επιχειρήσεων: Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις για την αποφυγή της γραφειοκρατίας θα διαγράφονται πλέον πολύ πιο εύκολα σε σύγκριση με ό,τι ισχύσει σήμερα.
Πραγματοποίηση ελέγχων: Θα προβλέπεται τακτική σύγκριση μέσω σύγχρονων ηλεκτρονικών εφαρμογών των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων με τα πραγματικά εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση των πολιτών (μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών).
Οικονομικό προφίλ 8,5 εκατ. φορολογουμένων μέσω έμμεσων τεχνικών ελέγχου: Σε όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων και όχι μόνο σε όσους ασκούν ελευθέριο επάγγελμα το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει έναν ατομικό φάκελο στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα και οι δαπάνες που πραγματοποιεί. Για παράδειγμα, οι δαπάνες για ταξίδια, οι αγορές μεγάλης αξίας, οι δαπάνες προηγούμενων ετών, οι καταθέσεις που έχει στην τράπεζα τα εισοδήματα που δηλώνονται κτλ. Θα δημιουργούν το οικονομικό προφίλ του κάθε πολίτη πάνω στο οποίο θα εφαρμοστούν ειδικές μαθηματικές φόρμουλες οι οποίοι θα δίνουν ένα αποτέλεσμα πάνω στο οποίο θα βασίζονται οι φορολογικοί έλεγχοι.

Λένε και άλλα για ενδοομιλικές συναλλαγές, για συγκρίσεις δανείων και εισοδημάτων, για περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα, για υποχρεωτικές συναλλαγές με κάρτες και επιταγές και πολλά άλλα.

Ότι η Ελλάδα και οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι τσάροι της Οικονομίας δεν έκαναν τα τελευταία 20 χρόνια θα τα κάνουμε τώρα όλο μονομιάς;

Δεν το πιστεύω, γιατί μόνο ο εξοπλισμός και η λογιστική συνδρομή προς τις επιχειρήσεις θα τις κοστίσουν ο κούκος αηδόνι και προκειμένου να μην ανταποκριθούν θα βάλουν ένα μεγαλόπρεπο λουκέτο στην πόρτα.

Όλα μα όλα γίνονται για λαϊκή κατανάλωση και να ρίξουν στάχτη στα μάτια των δανειστών και δυναστών μας.

Μόνο που το ψέμα και η προχειρότητα εχει κοντά ποδάρια και σύντομα θα αποκαλυφθεί, μόνο που τότε θα έχουν αλλάξει τα σαΐνια του υπουργείου και την θέση τους θα πάρουν άλλα.

Οπότε! Δεν βαριέσαι, ας βγάλουν οι άλλοι το φίδι από την τρύπα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑