Εκδηλώσεις

Published on May 22nd, 2013 | by fileto

0

Το Σουηδικό Σπίτι ανοίγει τις πόρτες του

Ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ το Μουσείο Καπνού Δήμου Καβάλας, το  Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού (Ι.Κ.Κ.Ι.Κ.) και το Σουηδικό Σπίτι συνδιοργανώνουν εκδήλωση με  αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2013.

Η εκδήλωση αφορά δωρεάν ξεναγήσεις σε ενήλικες  στο χώρο του Σουηδικού Σπιτιού την Κυριακή 26 Μαΐου 2013. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους χώρους του Σουηδικού Σπιτιού, αλλά και να μάθουν την ιστορία του καθώς και το σημερινό του ρόλο ως χώρο φιλοξενίας ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν δύο ωριαίες ξεναγήσεις (11:00 – 12:00 και 12:00 – 13:00) από την επιμελήτρια του Σουηδικού Σπιτιού  κ. Ελένη  Γουλτίδου.

Για να παρακολουθήσετε τη ξενάγηση στο Σουηδικό Σπίτι (οδός Αιμιλιανού 13) πρέπει να δηλώσετε την συμμετοχή σας, μέχρι την Παρασκευή 24 Μαΐου, στο τηλέφωνο του Μουσείο Καπνού 2510 223344 καθημερινά 08:00 με 15:00  και Σάββατο 9:00 με 13:00.

18 Μαΐου 2013: Διεθνής Ημέρα Μουσείων και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

 

 «Νυχτερινές διαδρομές με μνήμες και άρωμα καπνού»

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (18 Μαΐου 2013) η προγραμματισμένη από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» και το Μουσείο Καπνού Δήμου Καβάλας εκδήλωση με γενικό τίτλο «Νυχτερινές Διαδρομές με μνήμες και άρωμα καπνού» που εντασσόταν στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων εορτασμού της διεθνούς ημέρας μουσείων και της ευρωπαϊκής νύχτας μουσείων 2013.

Η πολιτιστική δράση αφορούσε μια εικονική περιήγηση των συμμετεχόντων στη νυχτερινή διαδρομή μεταξύ των οδών Ερυθρού Σταυρού-Βενιζέλου (από το ύψος της Δαγκλή -ξενοδοχείο «Ωκεανίς»), η οποία έδωσε την ευκαιρία στα 20 άτομα που ακολούθησαν τους δύο ιστορικούς Απότα Κομνηνό και Ματζουράνη Μαρία να περιηγηθούν στην άλλοτε παραλία της Καβάλας όπου δέσποζαν οι όγκοι των καπναποθηκών μέσω της αξιοποίησης φωτογραφικού υλικού των συλλογών του Μουσείου Καπνού με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας (προβολή τοπογραφικού χάρτη και φωτογραφιών σε tablets).

Η εικόνα της πόλης των αρχών του 20ου αιώνα μέχρι και το 1960 ήταν πολύ διαφορετική, γεμάτη με άρωμα καπνού. Τα επιβλητικά καπνομάγαζα στην παραλία ξεκινούσαν με την καπναποθήκη Μάγιερ στο ύψος του Φαλήρου (τον άλλοτε μέγα πετρότοπο ή Μπουγιούκ Τσαλκί) που οι παλιοί Καβαλιώτες συνήθιζαν να λένε ότι από εκεί άρχιζε το καπνεμπόριο. Προεξέχουσα θέση κατείχε και η επιχείρηση Κομμέρσιαλ  Κόμπανυ οφ Σαλόνικα που τα κτίρια των καπναποθηκών της καταλάμβαναν όλο το οικοδομικό τετράγωνο από την Ερυθρού Σταυρού (Περίγυρο και Bodyline) μέχρι το ύψος της Φιλίππου.

Οι εικόνες της παλιάς πόλης γοήτευσαν τους νυχτερινούς περιηγητές που ζήτησαν να επιχειρηθούν κι άλλες ανάλογες νυχτερινές διαδρομές στον αστικό ιστό, εφόσον η Σαββατιανή ήταν ένα κέντρισμα στην ιστορική μνήμη. Μετά από τη νύχτα της 18ης Μαΐου με το εικονικό flash back, η Καβάλα έχει κερδίσει για άλλη μια φορά στο μυαλό μας την παλιά της ταυτότητα, αυτή της «Μέκκας του Καπνού», δήλωσαν χαρακτηριστικά κάποιοι από τους περιηγητές.

Για τους λόγους αυτούς η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» και το Μουσείο Καπνού Δήμου Καβάλας υπόσχεται να οργανώσει κι άλλες ανάλογες διαδρομές με οδηγό τις μνήμες και το άρωμα του καπνού μέσα στον επόμενο μήνα, για τις οποίες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

(φωτο)


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑