Διεθνείς

Published on May 24th, 2013 | by fileto

0

Καταπολέμιση καρκίνου με πρωτόνια από CERN

Καλοβλέπει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Αριστείας για την  έρευνα, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια στην Κρήτη.

Η πρόταση, εμπνευστής της οποίας είναι ο περιφερειακός σύμβουλος και γενικός διευθυντής Ανάπτυξης του Δικτύου CERN-HERMES Αλέξης Κοκολάκης, έχει ήδη εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης, ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα, έχει διατυπώσει γραπτώς συγκεκριμένες κατευθύνσεις ως προς την υλοποίηση του έργου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μέθοδο καταπολέμησης του καρκίνου με πρωτόνια ο κ. Κοκολάκης σημείωσε ότι ήδη εφαρμόζεται κλινικά σε προηγμένα κράτη, όπως την Αμερική, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ιταλία καθώς θεωρείται η πιο σύγχρονη και ιατρικά αποτελεσματικότερη μέθοδος ακτινοθεραπείας.

Στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης θεραπείας είναι, μεταξύ άλλων, ότι μπορεί να στοχεύσει όγκους που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και σε δύσκολα ανατομικά σημεία, ότι καταστρέφει ολοσχερώς το γενετικό υλικό των καρκινικών κυττάρων -και επομένως ελαχιστοποιεί την επανεμφάνιση του καρκίνου- αλλά και ότι προκαλεί ελάχιστη βλάβη των παρακείμενων υγιών ιστών. 

Επίσης, ο κίνδυνος πρόκλησης δευτερογενών καρκίνων εξαιτίας της ακτινοβολίας με πρωτόνια είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο από τη συμβατική ακτινοθεραπεία και γι’ αυτό τον λόγο αυτό η θεραπεία πρωτονίων χρησιμοποιείται στις παιδιατρικές περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 100.000 ασθενείς έχουν θεραπευτεί παγκοσμίως με πρωτόνια σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού για τη Σωματιδιακή Θεραπεία -PTCOG του 2012. Επίσης, αυτή τη στιγμή 25 κέντρα βρίσκονται παγκοσμίως σε διάφορα στάδια έγκρισης κατασκευής η ανάθεσης, ενώ διάφορες ανεξάρτητες μελέτες υποδεικνύουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα κέντρο θεραπείας ανά περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους, τόνισε ο κ. Κοκολάκης, ενώ ερωτηθείς για το αν η πρόταση, που έχει συνδιαμορφώσει με το CERN, έχει την αποδοχή της ιατρικής κοινότητας απάντησε ότι ήδη υπάρχει θετική γνωμοδότηση από τον διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η., κ. Βασίλειου Γεωργούλια, τον καθηγητή Παθολογίας – Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Δημήτρη Μαυρουδή, τον διευθυντή Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστο Λιονή, τον καθηγητή Ιατρικής Φυσικής Γιάννη Δημαλάκη καθώς διεθνών επιστημόνων – γιατρών όπως και ερευνητών του CERN.

Να σημειώσουμε ότι στο Δίκτυο CERN-HERMES συμμετέχουν ερευνητικές ομάδες του CERN και Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ενεργά το Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Λευκωσίας, Τ.Ε.Ι. Αθηνών, το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο ‘Δημόκριτος’, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας καθώς και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ηρακλείου, Αλεξανδρούπολης και Πάτρας.
Το Δίκτυο, που δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του περιφερειακού συμβούλου Αλέξη Κοκολάκη και της διδάκτορος ερευνήτριας στο CERN Ευαγγελίας Δημοβασίλη, εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 από το Υπουργείο Παιδείας και τη Γ.Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας, ενώ τον Απρίλιο του 2012 αποδέχθηκε την πρόταση και η Γενική Διεύθυνση του CERN και τον Ιούνιο του ίδιου έτους έγινε στη Γενεύη η επίσημη έναρξη των εργασιών του Δικτύου. Απώτερος στόχος του Δικτύου είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καινοτομίας, όπως και εκπαιδευτικών προγραμμάτων μεταξύ των ανώτατων ελληνικών Ερευνητικών Ιδρυμάτων με το ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ερευνας CERN.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑