Ειδήσεις

Published on May 26th, 2013 | by fileto

0

Κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά είπε ο Ευρ. Στυλιανίδης

Ανταποκρινόμενος στην έκκληση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Ταυρή και του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επεσήμανε εξαρχής ότι θα μιλήσει στο 9ο Προσυνέδριο, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Κομοτηνή και με τις τρεις του ιδιότητες: και ως κομματικό στέλεχος και ως υπουργός, αλλά και ως βουλευτής της Ροδόπης και της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ως κομματικό στέλεχος συνεχάρη την ηγεσία διότι για πρώτη φορά το κόμμα δε βγαίνει έξω να μιλήσει ή να προπαγανδίσει, αλλά βγαίνει για να ακούσει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, κάτι που του επιτρέπει να συντηρήσει τις κοινωνικές του συμμαχίες και αναφορές και τον προστατεύει από το να κλειστεί σε ένα γυάλινο πύργο που θα το απομονώσει από την πραγματικότητα. Αυτή, δε η ενημέρωση, είπε, όσο σκληρή κι αν είναι μερικές φορές, διευκολύνει στο να παίρνονται οι ορθές αποφάσεις.

Ως υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης περιέγραψε το μαραθώνιο αγώνα που έκανε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση τους τελευταίους 11 μήνες, επιδιώκοντας πρώτα απ’ όλα να προστατεύσει τη στρατηγική εθνική πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ελλάδα της Ευρώπης να αποκαταστήσει την εθνική αξιοπιστία της χώρας να κρατήσει την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης και να διαμορφώσει τις συνθήκες όχι μόνο για την αποφυγή της χρεοκοπίας, αλλά και για την προοπτική της ανασυγκρότησης του ελληνικού κράτους και της ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας.

Ξεκαθάρισε ότι πάρα πολλές αποφάσεις από αυτές που εκλήθην να εφαρμόσει η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν και συνεχίζουν να είναι κόντρα στις αρχές αυτής της παράταξης, αλλά ήταν επιβεβλημένο να συμβεί αυτό το δυσάρεστο γεγονός, που μας φέρνει αντιμέτωπους ακόμα και με δικούς μας ανθρώπους, διότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος με συνέχεια. τα σφάλματα των προηγούμενων κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμα δέσμευσαν τη χώρα με υπογραφές και η Ελλάδα έπρεπε να δείξει πως τηρεί τα συμφωνηθέντα. Αυτό όμως, όπως υπογράμμισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, δεν ακυρώνει τον προσανατολισμό της προσπάθειας της κυβέρνησης Σαμαρά να προχωρήσει μόλις θα απελευθερωθεί από τη δυσκολία της συγκυρίας, σε πολιτικές που αποκαθιστούν την ιδεολογική μας συνέπεια, όπως είναι η μείωση φορολογικών συντελεστών, η αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου για κοινωνικές ομάδες, οι οποίες πραγματικά δοκιμάζονται σκληρά, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, με παραδείγματα, στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο Υπουργείο Εσωτερικών από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα και στα αποτελέσματα που αυτό επέτυχε.

Μίλησε για το γεγονός ότι το υπουργείο χρωστούσε 400 εκατομμύρια ευρώ από το Φεβρουάριο του 2012 σε καρκινοπαθείς, 142 εκατ. ευρώ στους μεταφορείς, 60 εκατ. ευρώ για θέρμανση σχολείων, ενώ ήταν απλήρωτοι όλοι οι συντελεστές του Βοήθεια στο Σπίτι, από τον Ιανουάριο. «Όλες οι κοινωνικές δομές ήταν στον αέρα, ενώ το Σεπτέμβριο απειλούνταν με κατάρρευση 74 δήμοι, που θα προκαλούσαν ένα πιστωτικό γεγονός, το οποίο θα ακύρωνε πλήρως την εθνική προσπάθεια που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς όλους τους προηγούμενους μήνες», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «με τις αντίστοιχες τολμηρές κινήσεις καταφέραμε να ξεπληρώσουμε όλες αυτές τις κοινωνικές υποδομές προστατεύοντας τα κομμάτια της κοινωνίας που δοκιμάζονταν και απαντήσαμε έτσι στις πολιτικές των άκρων, του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής, που προσπαθούσαν μοιράζοντας παροχές προς τις δοκιμαζόμενες κοινωνικές ομάδες να προσελκύσουν ψήφους, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα “πού βρήκαν τα λεφτά”».

Η περίοδος του πρώτου κύκλου προσπαθειών, είπε ο κ. Στυλιανίδης, έκλεισε με μια σημαντική επιτυχία: Το υπουργείο Εσωτερικών, από έλλειμμα περίπου 2,5 δις και χρέη κατάφερε να βγάλει πλεονασματικό το 2012 και κατάφερε να καταγράφει πλεόνασμα 380 εκατομμύρια ευρώ τους τρεις πρώτους μήνες του 2013. Η προσπάθεια όμως συνεχίζεται.

Την παρέμβασή του ολοκλήρωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τονίζοντας ότι θα θέσει ορισμένα ζητήματα και ως βουλευτής της περιοχής αυτής, θεωρώντας ότι η ιδιότητα του βουλευτή είναι η πιο σημαντική τιμητική διάκριση που έχει λάβει ποτέ και αναφέρθηκε σε μια σειρά καίριων ζητημάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία:

-Ανεργία και δημογραφική απογύμνωση. Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι όχι μόνο στη Ροδόπη, αλλά και σ’ όλη την Περιφέρεια, η ανεργία είναι το βασικό πρόβλημα. Σχολίασε πως στη Ροδόπη είχε επιτευχθεί το 2009 μείωση του ποσοστού από 18% που είχε παραδώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε 6,8% και υπογράμμισε ότι σήμερα αυτό αγγίζει το 37,5%. Επισήμανε πως από τις 90 βιομηχανίες έχουν μείνει όρθιες οι 11, ενώ από τους 12.000 εργαζόμενους σήμερα δουλεύουν 1613 και πως υπάρχει και η αδήλωτη ανεργία και υπογράμμισε πως τα καλύτερα παιδιά της περιοχής μας -και δη οι επιστήμονες- αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν έχουν εδώ προοπτική.

-Κάθετος άξονας. Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι σήμερα απαιτείται τριπλάσια προσπάθεια για την ολοκλήρωσή του. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ασχολείται καθημερινά για να μπορέσουμε να τον ολοκληρώσουμε μέσα στα χρονοδιαγράμματα για να μη χάσουμε την καλοκαιρινή σεζόν», τόνισε

Βίζα. Υπογράμμισε ότι  δέκα εκατομμύρια από την Τουρκία έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να έρθουν στην περιοχή μας και πως χρειάστηκε να επανέλθει η ΝΔ στην κυβέρνηση για να δημιουργηθούν τα visa centers ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην αγορά μας.

Μεγάλα έργα. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε για τη μετοχοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ώστε να ανοίξει εμπορικά τις συναλλαγές του προς τη Μεσόγειο, διαδικασία, η οποία «πάγωσε», για το καινούριο αεροδρόμιο στον Έβρο, το οποίο μόλις τώρα ξεκινά τα διεθνή δρομολόγιά του. Επίσης, αναφέρθηκε στο διπλασιασμό των χωρητικοτήτων των σχολών του Πανεπιστημίου που τόνωσαν την οικιστική ανάπτυξη της πόλης, στο πανεπιστημιακό παράρτημα στις Σάπες, έργα τα οποία κι αυτά πάγωσαν και σήμερα, με την κυβέρνηση Σαμαρά δίνεται η μάχη να κρατηθούν οι σχολές και ο αριθμός των φοιτητών να είναι μεγαλύτερος από πέρσι.

Συντάξεις ομογενών. Υπογράμμισε πως οι ομογενείς αγκάλιασαν τη ΝΔ με εμπιστοσύνη σε όλες τις τελευταίες αναμετρήσεις και σημείωσε: «Ξέρω ότι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για το θέμα αυτό και πως και το κόμμα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση των βοηθημάτων αυτών στους χιλιάδες Πόντιους και Βορειοηπειρώτες. Δεν έχουν άλλο τρόπο να φροντίσουν την υγεία τους και να έχουν την επιβίωσή τους στα γεράματά τους», είπε.

Στήριξη των αγροτών. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι αν και οι παραγωγές στην περιοχή είναι πλούσιες εντούτοις δεν έχουν δημιουργηθεί τα αντίστοιχα δίκτυα είτε για συμβολαιακή γεωργία είτε για εξαγωγή του προϊόντος. «Τώρα που ξανανοίγει η αγορά της Ρωσίας και της Γερμανίας έχουμε ζητήσει μέσα από τη διακρατική συμφωνία να αρχίσουν να προωθούνται εμπορικά αυτά τα προϊόντα», σημείωσε.

Επιχειρηματικότητα. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε με την κινητοποίηση όλων των βουλευτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ώστε να μπλοκαριστεί η εφαρμογή της απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ζητούσε πίσω ως παράνομες τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στις βιομηχανίες μας από το 1994 μέχρι σήμερα και πρόσθεσε ότι χρειάζεται τελεσίδικη απόφαση ότι δε θα γίνει αυτό. Αναφερόμενος στη Βιομηχανική Ζώνη σημείωσε πως διαθέτει έτοιμες μονάδες οι οποίες είναι σε θέση να λειτουργήσουν με τον πιο σύγχρονο τρόπο κι έχει και κλειστές παραγγελίες εξαγωγής, σημειώνοντας ότι όλη αυτή η λειτουργία προσκρούει στην αδυναμία κεφαλαίων κίνησης από το τραπεζικό σύστημα.

Έργα υποδομής. Ο βουλευτής Ροδόπης επεσήμανε πως πρέπει να τελειώσουν τα υπόλοιπα έργα υποδομής στην περιοχή που έμειναν στη μέση και αναφέρθηκε στο κλειστό γυμναστήριο στην Κομοτηνή που ξεκίνησε το 2008, στη συνέχεια «πάγωσε» και τώρα ολοκληρώνεται, όπως επίσης, ολοκληρώνονται και κάποια σχολεία που είχαν ξεκινήσει τότε. Ο κ. Στυλιανίδης σχολίασε πως η ίδια εικόνα «παγώματος» διαφόρων έργων παρατηρείται στην Ξάνθη, την Καβάλα και τη Δράμα «Αυτά είναι εκκρεμότητες και οι εκκρεμότητες συνήθως αντανακλούν σε ανεργία. Εάν δε δώσουμε το ενδιαφέρον που απαιτείται εάν δεν ξανασκύψουμε σ’ αυτήν εδώ την κοινωνία όπως πρέπει, αν δεν τονώσουμε τον ρόλο των ΤΕΙ στην Ανατολική Μακεδονία και του Πανεπιστημίου στη Θράκη αν δε στηριχθούν στον πρωτογενή και στο δευτερογενή τομέα δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι», σημείωσε.

Σχολές Αστυνομίας. Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε πως ήταν λάθος που οι δύο σχολές αστυνομίας έγιναν Κέντρα Υποδοχής παράνομων μεταναστών και αναφέρθηκε στην υπόσχεση ότι αυτό θα διορθωθεί έως το καλοκαίρι. «Όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι εισαγωγές δοκίμων θα πρέπει αυτές οι σχολές να είναι πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί η Θράκη -δεν αντέχει η Θράκη άλλο, πειράματα στην πλάτη της», σημείωσε.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επεσήμανε πως σε αυτήν την περιοχή, κάθε λάθος δεν έχει πολιτικό κόστος, αλλά εθνικό. «Εδώ κρατούνται ισορροπίες ρηξικέλευθα, οι οποίες αναδεικνύουν την Ελλάδα σε πρότυπη ανοιχτή δημοκρατία που σέβεται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Και δεν ανεχόμαστε ακραίες συμπεριφορές ούτε από τη μία πλευρά ούτε από την άλλη. Ούτε δεχόμαστε χειραγωγήσεις από το εξωτερικό. Την πολιτική στη Θράκη τη φτιάχνουμε εμείς. Εδώ, οι συμβιούντες μουσουλμάνοι και χριστιανοί. Κι όσοι μπαίνουνε στο λάθος, αντί να υπαγορεύουν τι πολιτική πρέπει να γίνει εδώ προς τους έξωθεν να εκτελούν κακές πολιτικές που διχάζουν που προκαλούν μίσος και διακρίσεις, που αμφισβητούν την ελληνική την ευρωπαϊκή εθνική κυριαρχία στην περιοχή, μπροστά τους θα το βρουν κι αναλαμβάνουν πολύ μεγάλη ευθύνη για την ασφάλεια, την ισορροπία την ειρήνη και τη συνεργασία σε αυτήν την περιοχή», επεσήμανε.

Ο υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Ροδόπης επεσήμανε ότι  χρειάζονται ειδικές πολιτικές γι’ αυτήν την περιοχή, η οποία είναι ουσιαστικά το ακροτελεύτιο άκρο της Ευρώπης. «Είναι η περιοχή που επί της οποίας θα δώσει εξετάσεις η Ελλάδα, εξετάσεις αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κρίσης αλλά είναι και η περιοχή η οποία μπορεί να σώσει την Ελλάδα διότι η Ευρωπαϊκή ενδοχώρα είναι δίπλα μας, όπως και η μεγάλη αγορά της Τουρκίας, διότι η Μαύρη Θάλασσα είναι κοντά μας, διότι έχουμε τις υποδομές, τις συνδυασμένες μεταφορές, τις Βιομηχανικές Περιοχές, τον Πρωτογενή Τομέα.  Αυτήν την πατρίδα, που έχτισαν από το μηδέν οι πρόσφυγες παππούδες και πατεράδες μας δε θα τη διαπραγματευτούμε για κανένα λόγο και με κανέναν που πάει κόντρα στη βούληση της τοπικής κοινωνίας», υπογράμμισε.

Μήνυμα Υπουργού Εσωτερικών και βουλευτή Ροδόπης Ευρ. Στυλιανίδη για τις εκλογές στην ΟΝΝΕΔ

 Ο υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί εκλογικό τμήμα στην Κομοτηνή, επ’ ευκαιρία της διενέργειας των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Εκτελεστικού γραφείου της ΟΝΝΕΔ. Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε με τους νέους και τις νέες, που από το πρωί συμμετέχουν μαζικά στην εκλογική διαδικασία, η οποία διεξάγεται ομαλά και έστειλε το εξής μήνυμα:

«Για μας η σημερινή μέρα εμπεριέχει ηθική και πολιτική ικανοποίηση διότι βλέπουμε ότι συνεχίζεται η άνθηση μιας Οργάνωσης για την οποία δώσαμε τα καλύτερά μας χρόνια, της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας. Η άνθηση αυτή συνεχίζεται μ’ έναν απόλυτα σύγχρονο και δυναμικό τρόπο, ο οποίος αποδεικνύεται τόσο από την υψηλή συμμετοχή των νέων παιδιών της φοιτητικής μας άλλα και της τοπικής μας νεολαίας, στις δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη του προέδρου του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, όσο και με μία άψογη, σύγχρονη και συμμετοχική μεθοδολογία, που δίνει τη δυνατότητα και στον τελευταίο ΟΝΝΕΔίτη ανά την Ελλάδα, εφόσον έχει κατοχυρωμένα εκλογικά δικαιώματα, με διαδικασίες τις οποίες εγγυάται το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών να συμμετέχει και να διαμορφώνει την ηγεσία του μέλλοντος της Οργάνωσής του.

Σε μία εποχή που η πολιτική αμφισβητείται ευθέως, σε μία εποχή που όλοι βιώνουμε την παρακμή στο πεδίο της πολιτικής μάχης, είναι ισχυρό μήνυμα ελπίδας, η συμμετοχή τόσων νέων παιδιών σε μια δημοκρατική διαδικασία και η πίστη τους στον αξιακό κώδικα τον οποίο διαμόρφωσαν γενεές επί γενεών από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα που θα προκύψει και θα αναδείξει ως πρόεδρο της Νεολαίας τον Σάκη Ιωαννίδη, τον αρχηγό της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ένα εξαιρετικό παιδί από τη Δράμα, θα δώσει συνέχεια σε μια πολιτική παράδοση που είχε δημιουργηθεί.

Εγώ έχω πρόσθετους λόγους να είμαι ικανοποιημένος κι αυτό διότι τόσο ο Ανδρέας Παπαμίμικος, ο νυν πρόεδρος, ο οποίος έβαλε σε νέα, σύγχρονη τροχιά ανάπτυξης την ΟΝΝΕΔ, όσο και ο Σάκης Ιωαννίδης υπήρξαν συνεργάτες μου, τόσο στο κυβερνητικό χώρο, όσο και στο χώρο της πολιτικής. Χαίρομαι, γιατί κι ο Σάκης, μετά την ανάδειξή του ως προέδρου του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, μέσα από μια μαζικότατη συμμετοχή των παιδιών σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζει την παράδοση που είχα τη χαρά και την τιμή να ξεκινήσω το 1994, διότι είναι ο δεύτερος Βορειοελλαδίτης πρόεδρος που αναδεικνύεται, ο Αντρέας ήταν πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, αλλά κατάγεται από τη Θεσσαλία. Ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κατάγεται από τη Δράμα, από την Περιφέρειά μας, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και για μένα είναι διπλή χαρά και τιμή να βλέπω να συνεχίζεται αυτή η παράδοση.

Εύχομαι κάθε επιτυχία, τόσο στη νέα ηγεσία, κάθε πρόοδο στην παλιά, τον Ανδρέα Παπαμιμίκο και καλή δύναμη στις ΟΝΝΕΔίτισσες και τους ΟΝΝΕΔίτες, στις ΔΑΠίτισσες και τους ΔΑΠίτες που μέσα στα αμφιθέατρα καθημερινά δίνουνε μάχη για τις αξίες και τις αρχές τις οποίες κι εμείς, όλοι οι προηγούμενοι, πιστέψαμε και δώσαμε και θα δώσουμε και το επόμενο διάστημα της ζωής μας, σε αγώνες και προσπάθειες».

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑