Lifestyle

Published on May 30th, 2013 | by fileto

0

Όλα τα είχαμε τα κοινόχρηστα ποδήλατα μας έλειπαν

Πέντε δήμοι της Αττικής και 13 της περιφέρειας υιοθέτησαν τη δράση εγκαθιστώντας συστήματα βραχυχρόνιων ενοικιάσεων ποδηλάτων. Πρόκειται για τους Δήμους Αμαρουσίου, Μοσχάτου – Ταύρου, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νέας Σμύρνης και Μαραθώνα (στην Αττική) και Αιγιαλείας, Ακτίου – Βόνιτσας, Ανατολικής Μάνης, αρχαίας Ολυμπίας, Διδυμοτείχου, Δίου – Ολύμπου, Ζακύνθου, Καβάλας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Ναυπακτίας, Ναυπλιέων και Σικυωνίων.Οι ενδιαφερόμενοι, όπως αναφέρει η Καθημερινή, μπορούν να χρησιμοποιούν τα κοινόχρηστα ποδήλατα από τους ειδικούς αυτοματοποιημένους σταθμούς μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος διαμοιρασμού. Προϋπόθεση είναι η ταυτοποίηση του χρήστη μέσω μιας σχετικά απλής διαδικασίας. Για παράδειγμα στο Μαρούσι, όπου η πρώτη φάση δοκιμαστικής λειτουργίας τέθηκε από την 1η Απριλίου, προβλέπονται τέσσερα βήματα:

– Βήμα πρώτο, ο ενδιαφερόμενος προσέρχεται στο Δημαρχείο Αμαρουσίου έχοντας μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα και το έντυπο Ε1 από όπου πιστοποιείται το ΑΦΜ του.

– Βήμα δεύτερο, απευθύνεται στον αρμόδιο υπάλληλο στον οποίο παραδίδει αντίγραφα των παραπάνω εγγράφων και συμπληρώνει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου να εγγραφεί στην υπηρεσία, αποδεχόμενος τους όρους χρήσης.

– Βήμα τρίτο, ο αρμόδιος υπάλληλος συμπληρώνει την ειδική φόρμα εγγραφής μέσω Διαδικτύου και στη συνέχεια παραδίδει σε χαρτί στον χρήστη τα συνθηματικά του (όνομα χρήστη και κωδικό – password).

– Βήμα τέταρτο, ο χρήστης, με τη χρήση των παραπάνω στοιχείων που του δόθηκαν, μπορεί να προσέλθει σε έναν από τους σταθμούς ποδηλάτων και να πάρει το ποδήλατο. Ο τρόπος πληρωμής και ο χρόνος χρήσης των ποδηλάτων διαφέρει από δήμο σε δήμο ενώ υπάρχουν ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες, τριμηνιαίες και ετήσιες συνδρομές.

Η ενοικίαση κοινόχρηστων ποδηλάτων είχε τεράστια επιτυχία στο Λονδίνο και στο Παρίσι αλλά και σε άλλες μικρότερες πόλεις της Ευρώπης. Έτσι από την αρχή του χρόνου ξεκίνησε να υλοποιείται η δράση «Αυτοματοποιημένο Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων» σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής «Αστική Αναζωογόνηση 2012 – 2015».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑