Ιωάννης Λάμπρου ο Καβαλιώτης σχεδιαστής του Ξενία Κομοτηνής
Έφυγε από τη ζωή στις 6 Οκτώβρη 2012, ο εξαίρετος Αρχιτέκτων των Μεγάλων Έργων, Ιωάννης Γ. Λάμπρου υπηρετώντας την Επιστήμη και την Τέχνη της Αρχιτεκτονικής, έως και τις ύστερες στιγμές του επαγγελματικού και προσωπικού του βίου.
Ο Ιωάννης Λάμπρου, γεννημένος στην Καβάλα το 1936 ακολούθησε σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από όπου αποφοίτησε το 1959, αποκτώντας πρόσθετη πολύτιμη εμπειρία και γνώση και από τη θέση του Επιμελητού. Αξιοποιώντας τις άπειρες παραμέτρους της Αρχιτεκτονικής, τις εκφάνσεις των γραμμών, την απήχηση των υλικών, τις εκδηλώσεις της προοπτικής και με γνώμονα τους φυσικούς νόμους, το μέτρο, την αρμονία, την καθαρότητα των πλαισίων και την εύστοχη σύνθεση των δομών, υπέγραψε αξιολογότατα έργα για ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Ο «αρχιτέκτονας με όραμα», με την προσωπική του γραφή και τη μοναδική του αισθητική αντίληψη περί χώρου, τοπίου, υλικών και δομών υπήρξε ο απόλυτος εκφραστής των καθαρών γραμμών. Αποτιμώντας κάθε φορά την αξία του τοπίου, τα πολιτιστικά δεδομένα, τις ιδιαιτερότητες εκάστοτε τόπου, ενίοτε την προηγηθείσα αρχιτεκτονική παράδοση, ενσωμάτωνε λειτουργικούς νεωτερισμούς, σχεδιαστικές καινοτομίες, εγχώριες και τοπικές τάσεις.
Ως ενεργό μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από το 1959, εκπόνησε μελέτες στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Μεταξύ των έργων του το Al Sulaiman Tower στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το κτήριο γραφείων και καταστημάτων στο Λονδίνο, μαρίνα στην Deauville της Γαλλίας, καθώς και ξενοδοχείο στη Huelva της Νότιας Ισπανίας.
Οι μελέτες του στην ευρύτερη Αττική, εστιάζονται σε έργα δημοσίων φορέων για τον Ε.Ο.Τ. με αφετηρία την τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης μεταξύ Έδεμ και αεροδρομίου Ελληνικού. Επεκτάθηκαν στη διαμόρφωση των χώρων της ακτής Γλυφάδας, στην περιοχή Σχοινιά Αττικής, στην ακτή Αλίμου και στη Σχολή Θαλάσσιου Σκι στο Λαιμό Βουλιαγμένης. Υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία εκπόνησε τη μελέτη του Κέντρου Αναψυχής και Παραθερισμού της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στον ʼγιο Ανδρέα Αττικής, έργο για το οποίο έλαβε εύφημο μνεία. Του ανατέθηκαν από την Mobil Hellas η μελέτη για την αξιοποίηση του εργοστασίου ΦΙΞ της Λεωφόρου Συγγρού και για την ανέγερση συγκροτήματος air terminal, εμπορικού κέντρου, ξενοδοχείου πολυτελείας 400 κλινών και κτηρίου γραφείου. Εκπόνησε τη μελέτη για την κατασκευή του συγκροτήματος Ροσινιόλ (μετέπειτα κτηρίου της Δ.Ε.Η.) και του συγκροτήματος πολυκατοικιών στη συμβολή των οδών Αγ. Αναργύρων και Μαραθωνοδρόμων στο Δήμο Αμαρουσίου. Το έργο του απαρτίζεται επιπρόσθετα και από μεγάλο αριθμό πολυτελών κατοικιών και εμπορικών καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια ενώ πολλά από τα συνολικά 88 ξενοδοχεία του περιλαμβάνονται εδώ και δεκαετίες σε διεθνείς τουριστικούς οδηγούς ως εκλεκτοί προορισμοί.
Στον υπόλοιπο ελληνικό χώρο αξιοσημείωτα έργα του είναι η μελέτη των εγκαταστάσεων εξωτερικών χώρων και φωτισμού των Σπηλαίων Δηρού Μάνης για τον Ε.Ο.Τ. σε συνεργασία με τον εξαίρετο επιστήμονα αείμνηστο Ιωάννη Ασβεστόπουλο, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του θεάτρου της Επιδαύρου, συνοδευόμενη από την ανακαίνιση του αντίστοιχου «Ξενία» και η αρχιτεκτονική μελέτη για το Κέντρο Αναψυχής και Παραθερισμού της Πολεμικής Αεροπορίας στην Περαία Θεσσαλονίκης. Επίσης η χωροταξική μελέτη τουριστικής ανάπτυξης της Λουτρόπολης Καϊάφα για τον Ε.Ο.Τ., η αντίστοιχη μελέτη για την πόλη της Κέρκυρας καθώς και η αναγνωριστική-περιβαλλοντική μελέτη δημιουργίας Camping για λογαριασμό του E.O.T. στα Καμένα Βούρλα.
Στην Εύβοια η αρχιτεκτονική του παρουσία περιλαμβάνει το τουριστικό συγκρότημα CLUB MEDITERRANEE στην περιοχή του Γρεγολίμανου και συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών στην Ερέτρια.
Αρχιτεκτονικά του δείγματα υπάρχουν σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Στην ʼνδρο αρκετές κατοικίες φέρουν την υπογραφή του ενώ στη Σύρο σημαντική παρουσία αποτελεί το Ξενοδοχείο «Διογένης». Δε λείπει επίσης και από τις Σποράδες όπου και εκεί αρκετές κατοικίες στη Σκιάθο και την Αλόννησο φέρουν την αρχιτεκτονική του υπογραφή με χαρακτηριστικό δημιούργημα τη «βίλα με τα άσπρα κεραμίδια» στο νησί της Σκιάθου.
Στο έργο του συγκαταλέγονται επίσης μελέτες οδικών σταθμών και τουριστικών περιπτέρων στους χώρους των πορθμείων Ρίου και Αντιρρίου, μελέτες για την ανακαίνιση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων των «Ξενία» Κομοτηνής και Σίφνου για λογαριασμό του Ε.Ο.Τ., χωροταξική μελέτη τουριστικής ανάπτυξης της λουτροπόλεως Κυλλήνης επίσης για τον Ε.Ο.Τ., τεχνοοικονομική μελέτη τουριστικής ανάπτυξης νήσων ανατολικού αιγαίου από Ρόδο έως Σαμοθράκη για λογαριασμό του Ν.Α.Τ.Ο. & του Ε.Ο.Τ. κ.α.
Εξαιρετικής σημασίας έργο του υπήρξε ο συνοριακός σταθμός Ελλάδος- Βουλγαρίας με το κέντρο γενικών εξυπηρετήσεων και Bungalows στον Προμαχώνα.
Ένα από τα τελευταία έργα του που εγκαινιάστηκε το 2009 είναι η πλατεία με το εικαστικό έργο « Κούρος – Ισορροπιστής» στη συμβολή των οδών Π. Τσαλδάρη και Ραβινέ του Δήμου Περιστερίου Αττικής.