Εκδηλώσεις

Published on June 5th, 2013 | by fileto

0

Ξεκινά το Φεστιβάλ βιβλίου με συμμετοχή του Παγγαίου

Στην Αριστοτέλους, δίπλα στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, συνδιοργανώνεται φέτος το 32ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Δήμο Θεσσαλονίκης από 7 –  23 Ιουνίου 2013.

 

Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η κορυφαία εκδήλωση του ΚΓ΄ Πνευματικού Μαΐου  «Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης», (πολιτισμός, γράμματα, τέχνες),  ο οποίος υποστηρίζει  έμπρακτα όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το έργο τους.

 

Πλήθος  εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, θεάτρου, χορού  που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΚΓ΄ Πνευματικού Μαΐου φιλοξενούνται  τόσο στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου αλλά και σε άλλες αίθουσες εκδηλώσεων και ανοιχτούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Το 32ο  Πανελλήνιο  Φεστιβάλ Βιβλίου   είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά.

 

«Καλούμε τους Θεσσαλονικείς και τους πολυάριθμους φίλους του βιβλίου από τις όμορες περιοχές στην κλασική πλέον και γοητευτική περιήγηση στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου, που για φέτος θα πραγματοποιηθεί, στην Αριστοτέλους, στο  άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, λόγω των εργασιών που συνεχίζονται στην παραλία. Όπως κάθε χρόνο το Φεστιβάλ πέρα από την ευκαιρία της ενημέρωσης για την εκδοτική δραστηριότητα  και την γνωριμία με τους συγγραφείς προσφέρει στους επισκέπτες του και μια σειρά από παράλληλες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Ανάμεσα σ’ αυτές παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις ανοικτές στο κοινό για μείζονα κοινωνικά και πνευματικά θέματα, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις για τα παιδιά. Όπως και στην περσινή διοργάνωση η ΕΡΤ 3 θα προβάλει στο χώρο  του Φεστιβάλ τα νέα βραβευμένα ντοκιμαντέρ της σειράς «Ο Αιώνας της Θεσσαλονίκης».  Ξεχωριστή θέση έχουν οι εκδηλώσεις για τον Κωστή Παλαμά  και για τον Κ.Π. Καβάφη καθώς και τα αφιερώματα στο Διάταγμα των Μεδιολάνων καθώς και στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο. Οι πολίτες με την συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ αποδεικνύουν ότι το βιβλίο παραμένει ένας αχώριστος καθημερινός φίλος. Η  σχέση αυτή  εξακολουθεί να υπάρχει  παρά την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Το Φεστιβάλ Βιβλίου θα είναι  φέτος μια γιορτή στο κέντρο της πόλης με επίκεντρο, πάντα το βιβλίο» τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης στην συνέντευξη Τύπου.

 

Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας κ. Γιώργος Μαραντέλος  εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τη φετινή διοργάνωση αλλά τόνισε ότι το Φεστιβάλ Βιβλίου πρέπει να ξαναγυρίσει στο φυσικό του χώρο, στην παραλία, γιατί μ’ αυτόν τον έχουν συνδέσει στη συνείδησή τους οι Θεσσαλονικείς.

 

Ο Πέτρος Μπέσπαρης, μέλος του Συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολίκης Ευρώπης  ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για τη στήριξη τους στο θεσμό του Φεστιβάλ Βιβλίου και τόνισε ότι ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με τις προσπάθειες που καταβάλει όλα τα χρόνια κατόρθωσε να πάει «κόντρα» στη γενικότερη κρίση.

 

Στη φετινή διοργάνωση  στα περίπου 100 εκθετήρια  φιλοξενούνται περίπου 250 εκδοτικοί οίκοι   που θα παρουσιάσουν περισσότερους από 25 χιλιάδες τίτλους βιβλίων της φετινής αλλά και της παλαιότερης βιβλιοπαραγωγής.

 

Στη  φετινή  διοργάνωση συμμετέχουν: Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης,  ο Δήμος Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Βιβλιοθηκών, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης – Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων,  ο Δήμος Παγγαίου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και ο Σύνδεσμος Εκδοτών  Βιβλίου από την Αθήνα.

 

Επίσης, συμμετέχει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά  η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο,  απ’  όπου οι πολυάριθμοι επισκέπτες θα μπορούν  να προμηθευτούν ενημερωτικό υλικό.

 

Τα επίσημα εγκαίνια του Φεστιβάλ Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα 8.30 εντός του  χώρου  στην εξέδρα .

Το 32ο Πανελλήνιο  Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης και ο ΚΓ΄ Πνευματικός Μάιος    συνδιοργανώνονται  από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας,  το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Δήμο Θεσσαλονίκης, και  τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Μακεδονίας Θράκης και   της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά  και Κυριακές 11. 00 –  2.00 το μεσημέρι
και 6.30 το απόγευμα με 10.00  το βράδυ

Σάββατο όλη μέρα : 10.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ

πηγη:Voria


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑