Ειδήσεις

Published on June 13th, 2013 | by fileto

0

Γράμμα κενό η επίσκεψη Χαν στην Κομοτηνή

Ήρθε, είδε και απήλθε ο επίτροπος για την περιφερειακή ανάπτυξης της Ευρώπης κ. Γιοχάνες Χαν στην Κομοτηνή.

Η ενημέρωση από την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης μιλά για μια επιτυχημένη επίσκεψη, αλλά οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι από την παρουσία του Χαν στην περιοχή δεν έμεινε ούτε η σκόνη της.

Ο κ. Χαν σε δηλώσεις του τόνισε  πως «έχει αυξηθεί κατά πολύ το ποσοστό συμβασιοποιημένων έργων, ενώ ξέρω ότι η περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει πάει πολύ καλά και στα ποσοστά απορροφητικότητας», αξιολογώντας ταυτόχρονα ως πολύ σημαντική την προετοιμασία της περιφέρειας εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου. Ο επίτροπος συνεχάρη την περιφέρεια για τις επιδόσεις της στην αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ.

«Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο στεγνά στατιστικά στοιχεία. Πρωτίστως είναι η εγγύηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στο χώρο και στο χρόνο» τόνισε στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ ‘Αρης Γιαννακίδης μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν στην Κομοτηνή η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και η περιφέρεια ΑΜ-Θ, με βασικό ομιλητή της τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Johannes Hahn, ο οποίος μίλησε για τη «Μελλοντική Πολιτική Συνοχής της ΕΕ» παρουσία αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής.


Ο περιφερειάρχης περιέγραψε την αναπτυξιακή στόχευση της περιφέρειας: «Η σταδιακή ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού προτύπου της περιφέρειας, η διατήρηση και κατά το δυνατόν εμβάθυνση της κοινωνικής συνοχής σε περιβάλλον αυξανόμενου ανταγωνισμού, ύφεσης και κρίσης, με την αξιοποίηση των πόρων της περιφέρειας, την κινητοποίηση των υφιστάμενων αλλά και νέων κοινωνικών συλλογικοτήτων και την αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης». Απαρίθμησε τα εμβληματικά έργα της περιφέρειας, η ολοκλήρωση των οποίων θα συγκροτήσει τη νέα αναπτυξιακή ταυτότητά της, η οποία συνοψίζεται κατά τον ίδιο: «Η περιφέρειά μας με τα δύο της λιμάνια, μέσω συνδυασμένων μεταφορών, να διασυνδεθεί με τα παραδουνάβια και παρευξείνια λιμάνια και κατ’Α αυτό τον τρόπο να αποτελέσει ένα κέντρο διαμετακόμισης εμπορευμάτων εναλλακτικό και ανταγωνιστικό με τα Στενά του Βοσπόρου, που εμφανίζουν περιβαλλοντικό υπερκορεσμό αλλά και κόστος σε χρόνο και χρήμα».

Σαφή αναφορά έκανε και στη διαδικασία αξιοποίησης, συμβασιοποίησης έργων και απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Αλήθεια για πια ανάπτυξη μιλάνε με ανεργία που αγγίζει το 30% και με τα έργα να έχουν βαλτώσει σε όλα τα επίπεδα και όλα τα προγράμματα;

Μόνο στη σφαίρα της φαντασίας και των καλών δημοσίων σχέσεων προφανώς!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑