Ειδήσεις

Published on June 19th, 2013 | by fileto

0

ΘΑΣΟΣ: Καταπράσινη και καταγάλανη

Με δαντελωτές παραλίες, φυσικές πισίνες, αλλά και κατάφυτους κάμπους με ελαιόδεντρα και δάση από πεύκα, έλατα, κρανιές και πλάτανους. Αυτός ο σμαραγδένιος φυσικός συνδυασμός που προσφέρει το τοπίο της Θάσου είναι που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά, από τη στιγμή που αράζεις στον Λιμένα, την πρωτεύουσα του νησιού.

 

Θεωρείται το πιο εύφορο νησί του Αιγαίου – και όχι άδικα – αλλά, όπως διαπίστωσε και ο Ιπποκράτης, διαθέτει κάτι παραπάνω: Ο χειμώνας της μοιάζει με άνοιξη, και το καλοκαίρι της είναι εξαιρετικά δροσερό, διαπίστωσε ο πατέρας της ιατρικής επιστήμης, που έζησε για αρκετά χρόνια στο νησί. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να επισκεφθούμε τη Θάσο από τον Ιούλιο:

 

Το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου θα δώσει ακόμη περισσότερη ζωή στο νησί, με δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ενδιαφέροντα events, που θα συνοδεύσουν ιδανικά τις βουτιές, την ηλιοθεραπεία στις λευκές αμμουδιές και το τσιμπολόγημα ντόπιων μεζέδων στα γραφικά χωριουδάκια.

 

Τα χωριά της Θάσου

 

 

-Ο Λιμένας: Είναι η πρωτεύουσα και το κύριο λιμάνι του νησιού. Το πράσινο της φύσης ξεδιπλώνεται ήδη από το παλιό και το νέο λιμάνι του νησιού, ενώ η μεγάλη πλατεία του Λιμένα βρίσκεται σε μικρή απόσταση, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει όλη τη «ζωή» της Θάσου. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε αρχαιολογικούς θησαυρούς, όπως την Αρχαία Αγορά, ερείπια αρχαίων ναών και μωσαϊκών και ακόμη περισσότερα ευρήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου. Μοναδική «διακοπή» στο φυσικό σκηνικό είναι οι τρύπες από τα λατομεία που διανοίχθηκαν για την εξαγωγή μαρμάρου στην περιοχή.

 

Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι: Ίσως τα πιο γραφικά χωριουδάκια του νησιού, χτισμένα στην πλαγιά ενός λόφου, με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, κλασική πλατεία «ορεινού» χωριού και γοητευτικά οικήματα-φαντάσματα (πολλά κτίρια εγκαταλείφθηκαν όταν οι κάτοικοι προτίμησαν τα πεδινά). Κερδίζουν όμως τον επισκέπτη η απόλυτη ησυχία που επικρατεί και ο ήχος των κελαηδισμάτων και των τρεχούμενων νερών.

 

-Καληράχη: Ανάμεσα σε ελαιώνες στην πλαγιά του λόφου, η Καληράχη υποδέχεται τους επισκέπτες που έχουν όρεξη για περπάτημα και εξερευνήσεις – αφήστε το αυτοκίνητο (άλλωστε μετά βίας χωρά στα σοκάκια) και περιπλανηθείτε στα φιδογυριστά δρομάκια του κατάφυτου χωριού αλλά και στο Λαογραφικό μουσείο του.

 

Λιμενάρια: Το «αντίπαλο δέος» του Λιμένα σε επίπεδο τουριστικών υποδομών διαθέτει πολλές επιλογές για φαγητό, βραδινή έξοδο και διαμονή, ενώ αποτελεί εξαιρετική βάση για εξορμήσεις στα γύρω χωριουδάκια.

 

-Θεολόγος: Η παλιότερη πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη πάνω σε μια αρχαία νεκρόπολη, δέχθηκε πλήγμα την δεκαετία του ’80 εξαιτίας μεγάλης πυρκαγιάς, αλλά κατόρθωσε να επανακάμψει, να υψώσει πανέμορφα αρχοντικά, ενώ κηρύχθηκε από το κράτος διατηρητέος οικισμός. Εδώ θα φάτε φημισμένο κατσικάκι, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε στα τέλη Ιουνίου την αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου της Θάσου.

 

*Οι παραλίες της Θάσου Οργανωμένες και μη, με λευκή αμμουδιά ή βότσαλα, γυμνιστών ή… ερημιτών, η Θάσος έχει μια παραλία… για κάθε γούστο.

 

 

-Παράδεισος: Όνομα και πράγμα, ο Παράδεισος βρίσκεται σε έναν καταπράσινο κόλπο με λευκή αμμουδιά και ρηχά νερά. Κοντά στην παραλία υπάρχει εστιατόριο-café για ανεφοδιασμό. Σημειώστε ότι είναι η μόνη παραλία όπου συνηθίζεται ο γυμνισμός στη Θάσο.

 

-Τρυπητή: Βρίσκεται λίγα λεπτά από τα Λιμενάρια και έχει πάρει το όνομά της από το μεγάλο άνοιγμα του τεράστιου βράχου που δεσπόζει στα πεντακάθαρα νερά. Περιτριγυρίζεται επίσης από δέντρα, ενώ διαθέτει café σε κοντινή απόσταση.

 

-Σκάλα Ραχώνι: Ρηχή και ήσυχη παραλία – ιδανική για οικογένειες που αναζητούν ασφαλή νερά για τα παιδιά και ωραία ταβερνάκια πλάι στο κύμα για να αναπληρώσουν δυνάμεις.

 

-Γκιόλα: Τα νερά της Γκιόλας απευθύνται σε ελαφρώς πιο… τολμηρούς επισκέπτες της Θάσου, αυτούς δηλαδή που είναι διατεθειμένοι να ψάξουν αρκετά και να ρωτήσουν τους ντόπιους να τη βρουν. Πρόκειται στην ουσία για μια φυσική λιμνοθάλασσα, λαξευμένη μέσα στα βράχια, με αρκετά πιο ζεστό νερό από αυτό της θάλασσας, που προσφέρεται για κάτι το διαφορετικό.

 

-Αλυκές: Πανέμορφη, γοητευτική αλλά ιδιαίτερα πολυσύχναστη, η συγκεκριμένη παραλία – αν δεν σας ενοχλεί η πολυκοσμία, επιβάλλεται για βουτιές, άραγμα στην λευκή βελούδινη άμμο και βόλτες στα «μυστικά» της γύρω περιοχής – δίπλα της βρίκσεται το αρχαίο λατομείο καθώς και ερείπια αρχαίων οικισμών ανάμεσα στα δέντρα που φθάνουν ως την αμμουδιά.

 

-Χρυσή Ακτή: Εξίσου δημοφιλής παραλία, η Χρυσή Ακτή διαθέτει ένα χιλιόμετρο περίπου λευκής αμμουδιάς που απλώνεται στον όμορφο κόλπο πάνω από τον οποίο φωλιάζουν τα γραφικά χωριά της Ποταμιάς και της Παναγίας.

 

-Ποτός: Οργανωμένη παραλία με πιο νεανική ατμόσφαιρα – εδώ θα βρείτε και ένα από τα δημοφιλέστερα μπαράκια της Θάσου, το Tutti Frutti. Δείτε στον επίσημη τουριστικό οδηγό της Θάσου, πού βρίσκεται η κάθε παραλία, με αναλυτικούς χάρτες και πληροφορίες.

 

*Το φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου

 

Η Θάσος, από τον Ιούλιο ως τα τέλη Αυγούστου, ενώνει τις δυνάμεις της με την Καβάλα και υποδέχεται το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου που γεμίζει το νησί και την γειτονική «κοσμοπολίτισσα» με πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται οι ιδανικές αφορμές για βόλτα και βραδινή έξοδο μετά τέχνης. Συγκεκριμένα, στη Θάσο φέτος εξαιτίας εργασιών αναστήλωσης στο αρχαίο θέατρο του νησιού, οι παραστάσεις θα δοθούν σε έναν εναλλακτικό χώρο: Στο προαύλιο του 1ου δημοτικού σχολείου. Οι παραστάσεις περιλαμβάνουν τα «Περλιμπλίν και Μπελίσα» του Λόρκα, ανεβασμένο από τον Δήμο Αβδελιώδη με τον Στέλιο Μάινα και τη Δήμητρα Ματσούκα, το Τάβλι, του Δημήτρη Κεχαΐδη με τον Κωνσταντίνο Κάππα και τον Σωκράτη Πάτσικα και τον «Κοινό Λόγο» από το Θέατρο του Νέου Κόσμου με τους Λυδία Κονιόρδου, Ελένη Κοκκίδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Ουζουνίδου και Τάνια Παλαιολόγου. Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Θάσο και εδώ ολόκληρου του Φεστιβάλ, που φέτος είναι αφιερωμένο στην πόλη της Καβάλας που γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της αλλά και στον Κ.Π. Καβάφη.

 

*Πού να φάτε

 

Στην ταβέρνα του Βασίλη στην είσοδο του χωριού στο Καζαβίτι, μία από τις πιο μερακλίδικες και παραδοσιακές επιλογές στο νησί, καθώς και στου Ανδρέα στην πλατεία του ίδιου χωριού για εξαιρετικό αρνάκι στη γάστρα. Ελληνικές και παραδοσιακές γεύσεις στην ωραία πλακόστρωτη αυλή του εστιατορίου Κραμπούσα στην Σκάλα Ποταμιάς.

 

Στην Πευκοσπηλιά στο Παχύ, για νόστιμους μεζέδες και ουζάκι ανάμεσα στα πεύκα.

 

Στο εστιατόριο Σύμη στον Λιμένα για παραδοσιακές αλλά και πιο δημιουργικές γεύσεις. Υπολογίστε σε όλα από 15 έως 20€ κατ΄άτομο για πλήρες γεύμα με κρασί.

 

*Πού να μείνετε -Στα απλά αλλά φιλόξενα και εξαιρετικά low-budget δωμάτια του Villa George στη Σκάλα Ραχονίου, δέκα χιλιόμετρα από τον Λιμένα, με κήπο με παιδική χαρά και barbecue – από 23€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο

 

 -Στα απλά αλλά περιποιημένα δωμάτια της Pension Assos στο γραφικό χωριουδάκι Κοίνυρα – από 27€ για το δίκλινο δωμάτιο.

 

-Στα όμορφα, φωτεινά δωμάτια του παραδοσιακού ξενοδοχείου Ερμής στο γραφικό χωριό Παναγία, από 30€ για το δίκλινο δωμάτιο.

 

-Στα ευήλια, πλήρως εξοπλισμένα με κουζινάκι δωμάτια των Studios Irini με τον τεράστιο καταπράσινο κήπο, τα όμορφα μπαλκόνια και το παραδοσιακό εστιατόριο – από 35€ για το δίκλινο δωμάτιο

 

. -Στα χαριτωμένα δωμάτια του Dolphin’s House, λίγα βήματα από την πανέμορφη παραλία του χωριού Κοίνυρα, με μπαλκόνια που βλέπουν κατευθείαν στο κύμα – από 36€ για το δίκλινο δωμάτιο. –

 

Στα άνετα, μοντέρνα δωμάτια του «Κήπου» στο μεγάλο χωριό των Λιμεναρίων με την ευρεία γκάμα επιλογών για νυχτερινή ζωή, από 44€ για το δίκλινο δωμάτιο.

 

-Στα ειδυλλιακά ενοικιαζόμενα δωμάτια του συγκροτήματος Πανάρετος, μέσα σε μια τεράστια καταπράσινη έκταση που κοιτάζει την θάλασσα από τα μπαλκόνια του – στην τοποθεσία Σκάλα Πρίνου, από 45€ ανά διανυκτέρευση.

 

*Πώς θα πάτε Με τα ferry boats από το λιμάνι της Καβάλας ή της Κεραμωτής (κωμόπολη 60 χιλιόμετρα δυτικά της Καβάλας). Τα δρομολόγια Καβάλα-Σκάλα Πρίνου διαρκούν μία ώρα και ένα τέταρτο, ενώ το ταξίδι Κεραμωτή-Λιμένας μόλις 35 λεπτά, με συχνότατα δρομολόγια.

 

Γιώργος Κόκουβας

ΠΗΓΗ: in2life.gr

του Γιώργου Κόκουβα Καταπράσινη και καταγάλανη. Με δαντελωτές παραλίες, φυσικές πισίνες, αλλά και κατάφυτους κάμπους με ελαιόδεντρα και δάση από πεύκα, έλατα, κρανιές και πλάτανους. Αυτός ο σμαραγδένιος φυσικός συνδυασμός που προσφέρει το τοπίο της Θάσου είναι που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά, από τη στιγμή που αράζεις στον Λιμένα, την πρωτεύουσα του νησιού. Θεωρείται το πιο εύφορο νησί του Αιγαίου – και όχι άδικα – αλλά, όπως διαπίστωσε και ο Ιπποκράτης, διαθέτει κάτι παραπάνω: Ο χειμώνας της μοιάζει με άνοιξη, και το καλοκαίρι της είναι εξαιρετικά δροσερό, διαπίστωσε ο πατέρας της ιατρικής επιστήμης, που έζησε για αρκετά χρόνια στο νησί. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να επισκεφθούμε τη Θάσο από τον Ιούλιο: Το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου θα δώσει ακόμη περισσότερη ζωή στο νησί, με δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ενδιαφέροντα events, που θα συνοδεύσουν ιδανικά τις βουτιές, την ηλιοθεραπεία στις λευκές αμμουδιές και το τσιμπολόγημα ντόπιων μεζέδων στα γραφικά χωριουδάκια. *Τα χωριά της Θάσου -Ο Λιμένας: Είναι η πρωτεύουσα και το κύριο λιμάνι του νησιού. Το πράσινο της φύσης ξεδιπλώνεται ήδη από το παλιό και το νέο λιμάνι του νησιού, ενώ η μεγάλη πλατεία του Λιμένα βρίσκεται σε μικρή απόσταση, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει όλη τη «ζωή» της Θάσου. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε αρχαιολογικούς θησαυρούς, όπως την Αρχαία Αγορά, ερείπια αρχαίων ναών και μωσαϊκών και ακόμη περισσότερα ευρήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου. Μοναδική «διακοπή» στο φυσικό σκηνικό είναι οι τρύπες από τα λατομεία που διανοίχθηκαν για την εξαγωγή μαρμάρου στην περιοχή. -Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι: Ίσως τα πιο γραφικά χωριουδάκια του νησιού, χτισμένα στην πλαγιά ενός λόφου, με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, κλασική πλατεία «ορεινού» χωριού και γοητευτικά οικήματα-φαντάσματα (πολλά κτίρια εγκαταλείφθηκαν όταν οι κάτοικοι προτίμησαν τα πεδινά). Κερδίζουν όμως τον επισκέπτη η απόλυτη ησυχία που επικρατεί και ο ήχος των κελαηδισμάτων και των τρεχούμενων νερών. -Καληράχη: Ανάμεσα σε ελαιώνες στην πλαγιά του λόφου, η Καληράχη υποδέχεται τους επισκέπτες που έχουν όρεξη για περπάτημα και εξερευνήσεις – αφήστε το αυτοκίνητο (άλλωστε μετά βίας χωρά στα σοκάκια) και περιπλανηθείτε στα φιδογυριστά δρομάκια του κατάφυτου χωριού αλλά και στο Λαογραφικό μουσείο του. -Λιμενάρια: Το «αντίπαλο δέος» του Λιμένα σε επίπεδο τουριστικών υποδομών διαθέτει πολλές επιλογές για φαγητό, βραδινή έξοδο και διαμονή, ενώ αποτελεί εξαιρετική βάση για εξορμήσεις στα γύρω χωριουδάκια.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/escape/destinations/articles/283477/article.aspx
Πηγή: www.in2life.gr

του Γιώργου Κόκουβα Καταπράσινη και καταγάλανη. Με δαντελωτές παραλίες, φυσικές πισίνες, αλλά και κατάφυτους κάμπους με ελαιόδεντρα και δάση από πεύκα, έλατα, κρανιές και πλάτανους. Αυτός ο σμαραγδένιος φυσικός συνδυασμός που προσφέρει το τοπίο της Θάσου είναι που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά, από τη στιγμή που αράζεις στον Λιμένα, την πρωτεύουσα του νησιού. Θεωρείται το πιο εύφορο νησί του Αιγαίου – και όχι άδικα – αλλά, όπως διαπίστωσε και ο Ιπποκράτης, διαθέτει κάτι παραπάνω: Ο χειμώνας της μοιάζει με άνοιξη, και το καλοκαίρι της είναι εξαιρετικά δροσερό, διαπίστωσε ο πατέρας της ιατρικής επιστήμης, που έζησε για αρκετά χρόνια στο νησί. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να επισκεφθούμε τη Θάσο από τον Ιούλιο: Το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου θα δώσει ακόμη περισσότερη ζωή στο νησί, με δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ενδιαφέροντα events, που θα συνοδεύσουν ιδανικά τις βουτιές, την ηλιοθεραπεία στις λευκές αμμουδιές και το τσιμπολόγημα ντόπιων μεζέδων στα γραφικά χωριουδάκια. *Τα χωριά της Θάσου -Ο Λιμένας: Είναι η πρωτεύουσα και το κύριο λιμάνι του νησιού. Το πράσινο της φύσης ξεδιπλώνεται ήδη από το παλιό και το νέο λιμάνι του νησιού, ενώ η μεγάλη πλατεία του Λιμένα βρίσκεται σε μικρή απόσταση, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει όλη τη «ζωή» της Θάσου. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε αρχαιολογικούς θησαυρούς, όπως την Αρχαία Αγορά, ερείπια αρχαίων ναών και μωσαϊκών και ακόμη περισσότερα ευρήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου. Μοναδική «διακοπή» στο φυσικό σκηνικό είναι οι τρύπες από τα λατομεία που διανοίχθηκαν για την εξαγωγή μαρμάρου στην περιοχή. -Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι: Ίσως τα πιο γραφικά χωριουδάκια του νησιού, χτισμένα στην πλαγιά ενός λόφου, με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, κλασική πλατεία «ορεινού» χωριού και γοητευτικά οικήματα-φαντάσματα (πολλά κτίρια εγκαταλείφθηκαν όταν οι κάτοικοι προτίμησαν τα πεδινά). Κερδίζουν όμως τον επισκέπτη η απόλυτη ησυχία που επικρατεί και ο ήχος των κελαηδισμάτων και των τρεχούμενων νερών. -Καληράχη: Ανάμεσα σε ελαιώνες στην πλαγιά του λόφου, η Καληράχη υποδέχεται τους επισκέπτες που έχουν όρεξη για περπάτημα και εξερευνήσεις – αφήστε το αυτοκίνητο (άλλωστε μετά βίας χωρά στα σοκάκια) και περιπλανηθείτε στα φιδογυριστά δρομάκια του κατάφυτου χωριού αλλά και στο Λαογραφικό μουσείο του. -Λιμενάρια: Το «αντίπαλο δέος» του Λιμένα σε επίπεδο τουριστικών υποδομών διαθέτει πολλές επιλογές για φαγητό, βραδινή έξοδο και διαμονή, ενώ αποτελεί εξαιρετική βάση για εξορμήσεις στα γύρω χωριουδάκια.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/escape/destinations/articles/283477/article.aspx
Πηγή: www.in2life.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑