Ειδήσεις

Published on June 26th, 2013 | by fileto

0

Μέρκελ φέρτε πίσω τα κλεμμένα και της Κομοτηνής

Ο βουλευτής Ηρακλείου Ιωάννης Μιχελογιαννάκης έστειλε επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού ζητώντας του να αξιοποιήσει την δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου για την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής.

Κύριε υπουργέ,

Η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψη της στην Ρωσία στα πλαίσια των εγκαινίων της εικαστικής – πολιτιστικής έκθεσης Εποχή του Χαλκού – Ευρώπη χωρίς σύνορα που λαμβάνει χώρα στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε την αντίθεση της με την κατοχή εξακοσίων εκθεμάτων γερμανικής προέλευσης, από την Ρωσική κυβέρνηση. Στην ουσία, ζήτησε από το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την επιστροφή των εν λόγω εκθεμάτων στην Γερμανία καθώς αποτελούν λάφυρα τα οποία αρπάχτηκαν από τους Σοβιετικούς μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Η δήλωση αυτή της Γερμανίδας Καγκελαρίου πρέπει να αποτελέσει σταθμό, όσον αφορά την διεκδίκηση για την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που άρπαξαν τα γερμανικά στρατεύματα. Σύμφωνα με έκθεση αρχαιολόγων, που συνετάχθη το 1946, οι Γερμανοί διέπραξαν κλοπές και αφαίρεσαν αρχαιότητες μεγάλης αξίας από τα εξής μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους: Κεραμεικού, Πειραιά, Σκαραμαγκά, Βούλας, Βάρης, Κορωπίου, Κερατέας, Σουνίου, Ελευσίνας, Αίγινας, Μεγάρων, Θήβας, Λιβαδειάς, Ευπαλίου, Γαλαξιδίου, Τανάγρας, Χαιρώνειας, Κωπαΐδας, Δελφών, Χαλκίδας, Ερέτριας, Κορίνθου, Αργους, Λακωνίας, Κυθήρων, Βασιλικού Μεσσηνίας, Πεταλιδίου Μεσσηνίας, Θερμού, Μονής Βελάς, Ν. Αγχιάλου, Λάρισας, Καλαμπάκας, Χασίων (Μονή Αναλήψεως), Μονής Γκούρας, Θεσσαλονίκης, Ποτιδαίας, Κομοτηνής, Μυτιλήνης, Σάμου, Τηγανίου, Μήλου, και Καστελίου Κισσάμου, Κνωσού, Αγίας Τριάδας, Γόρτυνας, Φαιστού (Κρήτη).

Κύριε Υπουργέ,

Παρακαλώ, όπως με ενημερώσετε για τις ενέργειές σας, μετά και την εν λόγω δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, αναφορικά με την διεκδίκηση επιστροφής των Ελληνικών αρχαιολογικών θησαυρών, καθώς και για τις ενέργειές σας που αφορούν συνολικά το μείζον θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

φωτό: Αρχείο


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑