Ειδήσεις

Published on July 2nd, 2013 | by fileto

0

Διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΤΑΡ του αζέρικου αερίου

Η κοινοπραξία Shah Deniz επέλεξε το σχέδιο του αγωγού TAP για την αποστολή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, επιβεβαίωσε ο περιφερειακός διευθυντής της βρετανικής BP Γκόρντον Μπιρέλ.

Η κοινοπραξία, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BP, Statoil (Νορβηγία), Total (Γαλλία) και Socar (Αζερμπαϊτζάν) προτίμησε το σχέδιο TAP, που παρακάμπτει τη Ρωσία, από το ανταγωνιστικό σχέδιο του αγωγού Nabucco West.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται πολλαπλά οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα με τουλάχιστον 2.000 άμεσες νέες θέσεις εργασίας και περίπου 10.000 έμμεσες.

Η συμφωνία, εφόσον τελικά επιτευχθεί, αφορά την υλοποίηση επένδυσης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΑΠΟ ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ

Ηδη έχουν ξεκινήσει δειλά να ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας για το πέρασμα του αγωγού από τη Θράκη, από ακτιβιστικές και αλλες πολιτικές δυνάμεις και πιθανόν το αμέσως επόμενο διάστημα να δούμε και κινητοποιήσεις.

Σε άρθρο του στην Ελευθεροτυπία ο Θανάσης Πετράκος βουλευτής Μεσσηνίας  που είναι και υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σημειώνει:Η επιλογή του TAP, το ξεπούλημα του ΔΕΣΦΑ στα αμερικανοαζέρικα συμφέροντα και μάλιστα αντί πινακίου φακής (είναι γνωστό ότι η τελική προσφορά των Αζέρων είναι η μισή της αρχικής και το ένα τρίτο της προσφοράς των Ρώσων) καθώς και η αιφνίδια αποχώρηση των Ρώσων από την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.

Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης Σαμαρά στις αμερικανικές επιδιώξεις για έλεγχο των ενεργειακών «δρόμων» στα πλαίσια του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με τη Ρωσία, αλλά και στις πιέσεις από την Ε.Ε..

Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του Επίτροπου Ενέργειας της Ε.Ε. κ Εντιγκερ στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκο Χουντή ότι το πρώτο κριτήριο για την επιλογή των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ δεν θα είναι το ύψος του τιμήματος αλλά αν ο υποψήφιοι αγοραστές είναι συμβατοί με την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.”. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/vouleftes/item/27035-petrakos

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑