Άποψη - Γνώμη

Published on July 8th, 2013 | by fileto

0

Ο λαός απαιτεί νέα κόμματα, νέους πολιτικούς

ΑΙΣΘΗΣΗ και ποικίλες ερμηνείες προκαλούν τα αποτελέσματα μυστικής δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε το τελευταίο διάστημα κι έχει μπει στο μικροσκόπιο των κομμάτων στη χώρα μας.
Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι το 65,2% των πολιτών πιστεύει ότι χρειάζονται νέα κόμματα στη πολιτική σκηνή, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν τους καλύπτουν οι υφιστάμενοι πολιτικοί σχηματισμοί. Το αποτέλεσμα αυτό ενισχύει τις προσδοκίες των κομμάτων που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες και διαμορφώνει προοπτικές για την ίδρυση νέων. Στη ερώτηση αν θα ψήφιζαν ένα κόμμα με αρχηγό τον Α. Λοβέρδο το 6% απάντησε ναι και το 8% μάλλον ναι. Αντίστοιχα ένα 7,1% απάντησε ότι θα ψήφιζε ένα κόμμα που θα ηγείτο ο Αλ. Αλαβάνος, ενώ το 10% είπε μάλλον ναι.

Τέλος για κόμμα με αρχηγό τον Χρ. Ζώη το 3,1% απάντησε ναι και 5,1% μάλλον ναι. Στη πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 25,2% και προηγείται κατά 1,4% του ΣΥΡΙΖΑ (23,8%). Στις δημοτικότητες πολιτικών προηγείται ο Αντ. Σαμαράς με 38,1%, δεύτερος είναι ο Αλ. Τσίπρας με 34,5% και ακολουθούν ο Φ. Κουβέλης με 32,4%, ο Α. Λοβέρδος με 28,7%, ο Β. Βενιζέλος με 23,4%, ο Δ. Κουτσούμπας με 16,5% και τέλος ο Ν. Μιχαλολιάκος με 12,9%.

Στο μεταξύ στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να αυξάνει το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο του ανασχηματισμού και της κυβερνητικής αλλαγής. Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 22%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,8%, τρίτη είναι η Χρυσή Αυγή με 9,1%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 6,1% (παρουσιάζει αύξηση), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,5%, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,1%, ενώ η ΔΗΜΑΡ με τάσεις υποχώρησης φτάνει το 3% και βρίσκεται στο όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο.

Τα αποτελέσματα δημιούργησαν ελπίδες στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ και κατήφεια μεταξύ των στελεχών της ΔΗΜΑΡ που ανησυχούν μήπως η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη και στις επόμενες εκλογές όποτε αυτές κι αν διεξαχθούν, βρεθούν στο σημείο να δίνουν μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή.

πηγη: Το Παρόν


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑