Ειδήσεις

Published on July 15th, 2013 | by fileto

0

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας με κοιτάσματα shale gas στον Έβρο

Εδώ και λίγες μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ συμφωνα με τα οποία στον Έβρο και στην άλλη του πλευρά στην ανατολική Θράκη η αμερικανική στατιστική υπηρεσία ενέργειας ΕΙΑ, υποστηρίζει ότι έχει εντοπιστεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα shale gas στον κόσμο.

Στο παιχνίδι μπήκε και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), παράρτημα Θράκης το οποίο απεγνωσμένα αγωνίζεται για να μην καταργηθεί, αναζητώντας κοιτάσματα και προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ προκειμένου να κρατηθούν ζωντανές οι θέσεις εργασίας.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό Κεφάλαιο το ΙΓΜΑ λέει ότι έκανε μια προκαταρκτική γεωλογική μελέτη, μέσα από την οποία θεωρεί ότι υπάρχει συγγένεια με τα τουρκικά πετρώματα και ότι η πιθανότητα ύπαρξης σχιστολιθικού αερίου είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη.

Το θέμα είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ (βλέπε Μανιάτης) η οποία, αν και το παρακολουθεί στενά, θεωρεί ότι, επί του παρόντος, πρέπει να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι.

Για να γίνουν πιο πιστευτά τα σενάρια τα οποία εξυφαίνονται λένε οι ιθύνοντες ότι μετά από πίεση των ΗΠΑ η Ε.Ε. έχει βάλει στην ενεργειακή ατζέντα της το  shale gas, με το Συμβούλιο να αναθέτει στην Κομισιόν την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου στην Ε.Ε.

Τι να πει κανείς; Πετρέλαιο έχουμε, shale gas έχουμε αλλά φράγκο στην τσέπη μας δεν έχουμε.

Σείχηδες για κλάματα είμαστε. Ξυπόλητοι πρίγκιπες δηλαδή!

Πηγή:www.capital.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑