Άποψη - Γνώμη

Published on July 22nd, 2013 | by fileto

0

Δημοσκοπήσεις να είχαμε να λέγαμε

Το τελευταίο μπαράζ δημοσκοπήσεων θα έλεγε κανείς ότι στήνει και σκηνικό εκλογών; Προφανώς ΟΧΙ.

Τον τελευταίο καιρό μια με τον ανασχηματισμό, μια με την ρευστή κατάσταση στην κυβέρνηση έχουν ριχθεί όλες οι εταιρείες σε δημοσκοπήσεις οι οποίες μια ανεβάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και μια τον κατεβάζουν.

Μια δείχνουν ότι η κυβέρνηση κρατάει τα πρωτεία και μια ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια βάση η οποία του επιτρέπει να ελπίζει.

Πάντως οι εφημερίδες και τα μέσα που στηρίζουν το μαγαζί που κυβερνάει επαναφέρουν το ΠΑΣΟΚ στον αστερισμό της αισιοδοξίας.

Ποιάς αισιοδοξίας; Αν αισιόδοξο είναι ένα 7,3% της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, τότε μάλλον ανάποδα και χωρίς υποδιαστολές διαβάζουν τα αποτελέσματα οι κονδυλοφόροι της συντεταγμένης υπηρεσίας στήριξης της κυβέρνησης.

Μάλιστα μεταφέρουν και απόψεις συνεργατών του Βενιζέλου οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τη δύναμή του κατά 18%, ενώ την ίδια στιγμή η Δημοκρατική Αριστερά υποχωρεί κατά 44%.

Έτσι στην Ιπποκράτους προφανώς και λόγω καύσωνος αισθάνονται πλέον δικαιωμένοι για την επιλογή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση και να μην ακολουθήσουν τον κ. Κουβέλη στην επιλογή αποχώρησης, που θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές.

Για την ιστορία να δούμε τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης τα οποία έχουν ως εξής: Nέα Δημοκρατία 23,2%, ΣΥΡΙΖΑ 22,8%, Χρυσή Αυγή 9.7%,  ΠΑΣΟΚ 7.3%, ΔΗΜΑΡ 2,8%, ΚΚΕ 4,9%, ΑΝ.ΕΛ 4,5%, Άλλο Κόμμα 5,0%, Αδιευκρίνιστη ψήφος 16,2%.

Οι ίδιοι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον κίνησαν ώστε να κάνει την αμίμητη δήλωση:  “Οι συντονισμένες προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς. Η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται έτσι”.

Όμως έρχεται ο Καρατζαφέρης ως άλλη αλεπού στο κοτέτσι της πολιτικής να δηλώσει: «Όποιος πληρώνει, εμφανίζεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. «Τώρα πληρώνει η ΝΔ, εξ ου και η άνοδος, αν είχε να πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αλλιώς».

Δηλαδή ο Καρατζαφέρης ισχυρίστηκε ότι τώρα τεχνηέντως δείχνουν «ανεβασμένο» τον Αλέκο Αλαβάνο, «για να κόψουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Και τέλος πάντων, αν είναι όντως τόσο μπροστά η ΝΔ γιατί δεν κάνει τώρα εκλογές ο Σαμαράς; Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα τις κέρδιζε άμεσα», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης και επισήμανε: «Δεν το κάνει γιατί φοβάται ότι θα πάει σπίτι του, έμεινε δέκα χρόνια μόνος του, τώρα θα μείνει άλλα 30».

Ξέρετε τι λέει η Χρυσή Αυγή για τις δημοσκοπήσεις;

«Οι εταίρες δημοσκοπήσεων δεν τηρούν πλέον ούτε τα προσχήματα δε φτάνει που δείχνουν το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στο 12,1% ενώ οι πάντες γνωρίζουν ότι είναι πολύ πιο πάνω κοντεύοντας το 20%, αλλά ανεβάζουν τα ποσοστά του διαλυμένου ΠΑΣΟΚ. Η νέα αυτή δημοσκόπηση νεκρανασταίνει το ΠΑΣΟΚ όπως πράττει και ο Σαμαράς.

Με δύο μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ σε δημοσκόπηση της Pulse RC για την “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 21%, η ΝΔ 19%, το ΠΑΣΟΚ 6,5%, η Χρυσή Αυγή 13%, οι ΑΝΕΛ 4%, το ΚΚΕ 5,5% και η ΔΗΜΑΡ 3%.

Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των έγκυρων, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,5%, η ΝΔ 21,5%, το ΠΑΣΟΚ 7,5%, η Χρυσή Αυγή 14,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,5%, το ΚΚΕ 6,5% και η Δημοκρατική Αριστερά 3,5%.

Στην πρόθεση ψήφου, “αναποφάσιστο” δηλώνει το 9,5% και με την αναγωγή όσοι δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, φτάνουν το 11%.

Τα δύο κόμματα που προηγούνται, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζουν περίπου ισόποσες συσπειρώσεις, 62 και 64%, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει χαμηλή συσπείρωση, μόλις 46%.

Η τηλεφωνικού τύπου δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα από 11 έως 17 Ιουλίου, με δομημένο ερωτηματολόγιο σε 1359 ενηλίκους με δικαίωμα ψήφου και με πανελλαδική γεωγραφική κάλυψη.

Και αμέσως απαντά το ANTINEWS: «Το οξύμωρο είναι πως η αριστερά κατάφερνε να «συγκινεί» τα πλήθη και να τα «γυμνάζει» επαναστατικά τις εποχές που «δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα», ενώ αδυνατεί να συνεγείρει και να εμπνεύσει έστω, ένα ικανό κι ευπαρουσίαστο «επαναστατικό» συλλαλητήριο την σημερινή εποχή, που ο κόσμος έχει φάει ήδη τα τελευταία μπαγιάτικα λουκάνικα και αρχίζει να λοξοκοιτάζει ήδη προς το μέρος των … σκυλιών!

Η μόνη εξήγηση που μπορεί κανείς να σκεφτεί για αυτή την πασιφανή αδυναμία της αριστεράς να απευθυνθεί σε μεγάλα πλήθη διαμαρτυρόμενων πολιτών και να τα διαβουκολήσει στα πεζοδρόμια και τις πλατείες της εξέγερσης που ασταμάτητα ονειρεύεται, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης.

Ο κόσμος, παρότι απελπισμένος, θυμωμένος, τρομαγμένος και αηδιασμένος με την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας, δείχνει να μην πιστεύει ούτε κατ’ ελάχιστο στις προτάσεις, στις διεκδικήσεις, στις πολιτικές, ακόμη και στα συνθήματα μιας αριστεράς που έχει προ πολλού χάσει το τραίνο της «κοινωνικής πρωτοπορίας» όπου εδώ και πολλές δεκαετίες παρίστανε πως κρατούσε «πρώτη θέση», ενώ δεν ήταν παρά ένας θλιβερός λαθρεπιβάτης».

Σε απλή ανάγνωση: Πιάσε το αυγό και κούρευτο!

Αντί να ασχολούμαστε με το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός πνέει τα λοίσθια αυτοί (οι παπαγάλοι) κάνουν εκλογική πολιτική γυμναστική και νομίζουν ότι έγιναν μπαρμπέρηδες στου κασίδη το κεφάλι. Φευ!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑