Ειδήσεις

Published on July 23rd, 2013 | by fileto

0

Οι FT βλέπουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Σε άρθρο τους οι γνωστοί μας Φαινάνσιαλ Τάιμς βλέπουν για άλλη μια φορά την επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή, σημειώνοντας ότι αυτό θα έφερνε μεν μια ύφεση αλλά και θα δημιουργούσε δυναμική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Βέβαια το σενάριο αυτό δεν το βλέπουν μόνο στην έγκυρη εφημερίδα, αλλά και πολλοί οικονομολόγοι ο καθένας με δική του ανάλυση δεν βλέπει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναμάμψει στο ευρωπαικό περιβάλλον, εφόσον δεν υπάρχει πιθανότητα νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, πράγμα που θα οδηγήσει την κυβέρνηση της Αθήνας στο να προτιμήσει μια ηρωική έξοδο από το ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο με μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η χώρα θα αποκλειόταν από την εξωτερική χρηματοδότηση και δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η Ελλάδα έχει πλέον μόνο δύο επιλογές: «Η πρώτη είναι η χρεοκοπία εντός του ευρώ -μια στρατηγική που απαιτεί πρόθυμους συμμάχους στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την ΕΚΤ. Η δεύτερη είναι να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και η χρεοκοπία εκτός του ευρώ, μια απόφαση η οποία θα μπορούσε να παρθεί μονομερώς, εάν οι μακροοικονομικές καταστάσεις είναι σωστές. Μια χώρα μπορεί να αποφασίσει να μείνει στην Ευρωζώνη για λόγους πολιτικής ή για λόγους ασφαλείας. Αλλά σίγουρα είμαστε σε άλλο σημείο έρευνας, όταν η έξοδος από το ευρώ γίνεται οικονομικά βιώσιμη».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑