Υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο “Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης”, το ΥΠΕΚΑ προχωρεί στην καταστρατήγηση κάθε πολεοδομικού κανόνα από ιδρύσεως ελληνικού κράτους και κάθε περιορισμού για την προστασία ορεινών όργκων, περιοχών μεγάλης οικολογικής σημασίας, ακόμα και όσων βρίσκονται υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας. Καταπατώντας Σύνταγμα, νόμους και νομολογία του ΣτΕ, προωθεί φωτογραφικές διατάξεις που διευκολύνουν κάθε είδους πολεοδομικές παραβάσεις σε όλη τη χώρα.

Κάθε πολεοδομικό κανόνα από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους και κάθε περιορισμό για την προστασία, π.χ. των ορεινών όγκων (Πάρνηθα, Υμηττού, Λαυρεωτικής), ή των περιοχών μεγάλης οικολογικής σημασίας, διεθνούς ενδιαφέροντος, π.χ. Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου, περιοχή Ραμσάρ, επιχειρεί να σβήσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προς ικανοποίηση κάθε ομάδας και κατηγορίας συμφερόντων σε όλη την επικράτεια.

Με ένα νομοσχέδιο – ολετήρα όχι μόνον επιδιώκει να “προστατεύσει” πάσης φύσεως πολεοδομικές παραβάσεις παντού (αιγιαλούς, παραλίες, δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους), αλλά με ένα πλήθος φωτογραφικών διατάξεων καταπατούνται νόμοι, Σύνταγμα, νομολογία του ΣτΕ, καταργώντας στην πράξη το αντικείμενο του ΥΠΕΚΑ για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο – τέρας, καταφανούς αντισυνταγματικότητας, 107 σελίδων, υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο “Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και άλλες διατάξεις”, το οποίο παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης και κατατέθηκε χθες στη Βουλή, θεσμοθετούνται συνθήκες ζούγκλας.

Με το κεφάλαιο “λοιπές πολεοδομικές διατάξεις”, άρθρο 51, καταργούνται τα όρια και οι ειδικές διατάξεις των Προεδρικών Διαταγμάτων προστασίας, το οποία ελέγχονται από το ΣτΕ για τη νομιμότητά τους και υπερισχύουν οι προβλέψεις και τα όρια του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλεως ή της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου. Κατά παρέκκλιση, βάσει αυτών των ορίων εκδίδονται οι άδειες δόμησης. Κατά παρέκκλιση πάλι, καταργούνται οι προστατευτικοί περιορισμοί στις χρήσεις γης που θέτουν οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου στις εκτός σχεδίου περιοχές και η υποχρέωση για απομάκρυνση οχλουσών δραστηριοτήτων παγώνει. Δίδεται παράταση από τρία ή πέντε χρόνια και διαταγή να εναρμονιστεί η ΖΟΕ με τις προβλεπόμενες χρήσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και όχι το αντίστροφο, όπως επιτάσσει η νομοθεσία, αλλά και ο κοινός νους. Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει εναρμόνιση ΓΠΣ προς ΖΟΕ αποκλειστικά και μόνον όταν πρόκειται να αυξηθεί η προστασία.

πηγη: Η Αυγή