Ειδήσεις

Published on August 4th, 2013 | by fileto

0

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 150 χρόνια της Νίκης Σαμοθράκης

Πραγματοποιήθηκαν στις 26, 27, 28 & 29 Ιουλίου 2013 στη Σαμοθράκη «ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ» για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ανεύρεση της Νίκης της Σαμοθράκης.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου της ΠΑΜΘ και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σαμοθράκης, με την υποστήριξη του Δήμου Σαμοθράκης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της ΙΘ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Στην Αρχαιολογική ημερίδα σημαντικοί Έλληνες και ξένοι επιστήμονες παρουσίασαν ανακοινώσεις που σχετίζονται με τη Νίκη της Σαμοθράκης, όπως «Η ανεύρεση της Νίκης και η αρχαιολογική έρευνα στη Σαμοθράκη στο δεύτερο μισό του 19ου αι.» (Δ. Μάτσας, αρχαιολόγος της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), «La victoire de Samothrace au Louvre» (A. Farnoux, Διευθυντής Γαλλικής Σχολής Αθηνών), «Η Νίκη της Σαμοθράκης και η μάχη της Πύδνας» (Όλγα Παλαγγιά, αρχαιολόγος, καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), «New Research on the Nike Precinct in the Sanctuary of the Great Gods on Samothrace» (B. Wescoat, Διευθύντρια των Ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών στο Ιερό των Μεγάλων Θεών), «Το μάρμαρο του αγάλματος και του πλοίου της Νίκης της Σαμοθράκης και το ταξίδι του στο Αιγαίο: Η προέλευση των μαρμάρων του Ιερού των Μεγάλων Θεώ» (Γ. Μανιάτης – Δ. Ταμπακόπουλος, (Αρχαιομέτρες του Ινστιτούτου Επιστήμης Υλικών Δημόκριτος).

Τηγανούρια

Στη μουσική παράσταση που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιάπολης η Παιδική Χορωδία ‘’Αρμονίας Γένεσις’’ με την ευθύνη της μουσικού κ. Γιώτας Τηγανούρια τραγούδησε και αναπαρέστησε δρώμενα «Από τον κύκλο της ζωής : Ο γάμος και το πανηγύρι».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑