Ειδήσεις

Published on August 12th, 2013 | by fileto

0

Επιμένει η Eldorado Gold για τον χρυσό στο Πέραμα

Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται ότι θα εγκρίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος την μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού της Eldorado Gold στο Πέραμα του Έβρου, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου, Paul Wright, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

«Βρισκόμαστε σε τακτικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε την τελική έγκριση έως το τέλος της χρονιάς» σημείωσε.

Τον Ιούλιο η εταιρεία ανακοίνωσε την χρονική μετάθεση από το 2015 το 2016 της έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του έργου στο Πέραμα (και στις Σκουριές). Ωστόσο, η Χρυσωρυχεία Θράκης (θυγατρική κατά 100% της Eldorado) συνεχίζει την προώθηση των γραφειοκρατικών διαβημάτων που απαιτούνται προτού η επένδυση στον ακριτικό οικισμό του Έβρου, αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, μπει στην παραγωγή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το «πράσινο φως» για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) αποτελεί ζήτημα πολιτικής βούλησης, με την ΜΠΕ να έχει εγκριθεί από όλες τις επιμέρους διευθύνσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων θα διαδεχτεί η εκκίνηση της διαδικασίας έκδοσης άδειας για την κατασκευή της μονάδας κατεργασίας χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στον Έβρο, με την έναρξη παραγωγής να τοποθετείται το 2016.

Το Πέραμα διαθέτει κοιτάσματα χρυσού αξίας 2 δισ. ευρώ, ενώ η αξία του αργύρου που έχει ανακαλυφθεί ειναι της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωμεταλλευτικών Ερευνών.

Κατά τη λειτουργία του χρυσωρυχείου θα δημιουργηθούν 200 μόνιμες θέσεις εργασίας, περίπου 800 έμμεσες θέσεις απασχόλησης, ενώ κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα απασχοληθούν 300 άτομα.

Πηγή:www.capital.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑