Ειδήσεις

Published on August 13th, 2013 | by fileto

0

Κλείστε επιτέλους τους οργανισμούς σφραγίδες!

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι ακόλουθες συγχωνεύσεις (με το δεύτερο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων, Νόμος 4109/2013) φορέων του υπουργείου Περιβάλλοντος:  

Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Εβρου και Φορέας Διαχείρισης Δάσους Δαδιάς, που αναμένεται να συγχωνευθούν σε νέο ΝΠΙΔ με την επωνυμία Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Εβρου & Δάσους Δαδιάς

Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης. Συγχωνεύονται στον νέο Φορέα Διαχείρισης Οικοσυστημάτων Ροδόπης – Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας.

Το πιο εξωφρενικό παράδειγμα είναι η συγχώνευση ΟΣΚ – Θέμις Κατασκευαστική – ΔΕΠΑΝΟΜ, όπου όχι μόνο δεν καταργήθηκαν οι τρεις διαφορετικές δομές, αλλά δημιουργήθηκε και μία τέταρτη για να τις καλύπτει.

Το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) καταργήθηκε το 2010. Με κοινές υπουργικές αποφάσεις το επόμενο έτος οι 18 υπάλληλοί του (17 ΙΔΑΧ και ένας δικηγόρος) μετακινήθηκαν σε άλλους φορείς.

Η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ ΑΕ) τελεί υπό εκκαθάριση από το 2010. Παράλληλα με τη ΔΕΠΟΣ, τέθηκαν σε εκκαθάριση δύο κοινοπραξίες στις οποίες συμμετείχε, η μία με τον Δήμο Καβάλας και η δεύτερη με τον Δήμο Ταύρου. Τα ακίνητα της επιχείρησης δεν είναι καταγεγραμμένα, υπάρχουν εκκρεμότητες σε εκμισθωμένα ακίνητα ιδιοκτησίας της ΔΕΠΟΣ, ενώ για το κλείσιμο γραφείων της και των εργολαβιών σε όλη την Ελλάδα οι υπηρεσίες ζητούν πρόσθετο χρόνο.  

Στο τέλος του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση της εταιρείας ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ. Οι συμβάσεις  καταγγέλθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου 2011, αλλά οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και οι υποθέσεις τους ακόμη εκκρεμούν. Επίσης, στα δικαστήρια βρίσκονται πολλές υποθέσεις. Υπάρχουν και αγωγές της ΑΓΡΟΓΗ κατά τρίτων. Η μία υπόθεση αφορά την περίπτωση της πρώην διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας για υπεξαίρεση 73.333 ευρώ.

Το 2011 το πόρισμα του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τις τέσσερις θυγατρικές εταιρείες του ΟΑΕΔ προκάλεσε συζητήσεις. Ο έλεγχος αφορούσε τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Αργυροχρυσοχοΐας ΑΕ, του Κέντρου Ελληνικής Γούνας ΑΕ, του ΕΛΚΕΔΕ – Κέντρου Τεχνολογίας και Σχεδιασμού ΑΕ και του Ελληνικού Κέντρου Αργιλλομάζης.
Στο Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης έχει γίνει καταγγελία των συμβάσεων του προσωπικού από τον εκκαθαριστή. Η εταιρεία Θερμοκοιτίδα Νέων Επιχειρήσεων Χανίων δεν απασχολεί προσωπικό. Στις υπόλοιπες εταιρείες όμως εκκρεμεί η καταγγελία των συμβάσεων από τους εκκαθαριστές.

Η Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης απασχολούσε έναν υπάλληλο αποσπασμένο από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου και επέστρεψε. Ακόμη και με αυτόν τον έναν υπάλληλο δημιουργήθηκαν δαπάνες διαφόρων κατηγοριών (μισθώματα, λογαριασμοί, συμβόλαια συντήρησης, έργα αναδόχων που εκκρεμούν κ.ά.), ενώ εκκρεμούν αγωγές τρίτων εις βάρος της Όπερας Θεσσαλονίκης.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», μαζί με τον Οργανισμό Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ελαιώνα Αττικής και τον φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού Αττικής και των παραχειμάρρων,  καταργήθηκε και συγχωνεύθηκε στον Μητροπολιτικό Φορέα Ανάπλασης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής. Οι οφειλές στην ΕΥΔΑΠ ξεπερνούν το 1.500.000 ευρώ.

Ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ καταργήθηκε το 2011. Εξακολουθεί να έχει ακίνητη περιουσία, όπως και εξοπλισμό και αρχειακό υλικό που έχουν αποθηκευτεί σε μισθωμένες αποθήκες του Ελληνικού. Η κινητή περιουσία που αφορά καλλιτεχνικές συλλογές έχει παραχωρηθεί με παρακαταθήκη φύλαξης στο Μουσείο Φωτογραφίας και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑