Ειδήσεις

Published on August 14th, 2013 | by fileto

0

Ο ξένος τύπος προεξοφλεί την χρεωκοπία της Ελλάδας

Νέο μπαράζ δημοσιευμάτων στον ξένο τύπο καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες για την Ελλάδα, η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον της αγοράς, αποτελώντας στοίχημα για τη συνοχή όλης της ευρωζώνης.
Οι ξένες εφημερίδες και τα πρακτορεία αναφέρονται στην προοπτική νέου «κουρέματος» στο δημόσιο χρέος, αυτή τη φορά του τμήματος που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, ενόψει και των γερμανικών εκλογών τον επόμενο μήνα.

Τα σενάρια για τη χώρα μας πολλά, άλλα αισιόδοξα και άλλα απαισιόδοξα. Σε κάθε περίπτωση όμως έχουν ενδιαφέρον οι προσεγγίσεις των αρθρογράφων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Bloomberg: Το πλεόνασμα ανοίγει το δρόμο στη… χρεοκοπία

Μια διαφορετική ανάγνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που εμφάνισε στο επτάμηνο του 2013, για πρώτη φορά μετά από διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας η Ελλάδα, κάνει σε δημοσίευμα που υπογράφει η Megan McArdle, το Bloomberg.

Ειδικότερα, η αρθογράφος «βλέπει» το πλεόνασμα διαπραγματευτικό χαρτί που ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδας, καθιστώντας την ικανή να απειλεί τους εταίρους της με… χρεοκοπία.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγει το δρόμο για μια νέα, ενδιαφέρουσα προοπτική – επιλογή: τη χρεοκοπία» αναφέρει το Bloomberg.

Όπως εξηγεί, όσο καιρό η χώρα έπρεπε να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει τα τρέχουσες λειτουργικές της δαπάνες, η χρεοκοπία ήταν πρακτικά αδύνατη.

Σε αυτή την περίπτωση το να αρνηθείς να πληρώσεις τους πιστωτές σημαίνει απλά περισσότερη λιτότητα, καθώς κόβεις ξαφνικά την μοναδική πηγή χρημάτων.

«Αλλά με δεδομένο ότι η αύξηση των κρατικών εσόδων θα συνεχιστεί, υπάρχει τουλάχιστον μία πιθανότητα πως βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τα καταφέρνει καλύτερα μόνη της» τονίζει το πρακτορείο.

«Δεδομένης της αντιδημοτικότητας που συγκεντρώνει πλέον η λιτότητα, αν η Γερμανία δεν κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα περίμενα κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον να ακούσω για χρεοκοπία, αλλά αυτή τη φορά από την πλευρά της Ελλάδας» καταλήγει το δημοσίευμα.

Bild: Μήπως θα ήταν καλύτερα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ;

Με μια απαισιόδοξη ανάγνωση των εξελίξεων και υπαινιγμούς περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επανέρχoνται από την άλλη πλευρά οι γερμανικές εφημερίδες Die Welt και Bild.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, στην Ελλάδα λείπουν 4,4 δισ. ευρώ για το 2014 και άλλα 6,5 δισ. για το 2015. Και βέβαια το ΔΝΤ καλεί τους Ευρωπαίους να συνεισφέρουν τα χρήματα που λείπουν παραιτούμενοι από μέρος των οφειλών (της Ελλάδας). Κάτι τέτοιο θα ήταν πρόκληση για τη γερμανική κυβέρνηση. Κι όμως, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα παρουσιάζει μεγαλύτερη επιδείνωση από την αναμενόμενη», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της.

Με τον δικό της τρόπο η εφημερίδα Bild σχολιάζει: «Μερικές χώρες καταφέρνουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, η Ιρλανδία για παράδειγμα. Άλλες χώρες ωστόσο, όπως η Ελλάδα, δεν έχουν μετακινηθεί ούτε εκατοστό από τον βάλτο του χρέους. Παρόλα αυτά τα δισεκατομμύρια τρέχουν, ωσάν να μην υπάρχει επιστροφή. Αλλά πρέπει να υπάρξει επιστροφή. Γιατί το αργότερο το φθινόπωρο η ευρω-κρίση θα αναζωπυρωθεί. Και μαζί της θα επανέλθει το ερώτημα, μήπως θα ήταν καλύτερα για μερικές χώρες να εγκαταλείψουν προσωρινά την ευρωζώνη».

Süddeutsche Zeitung: Απλά θέμα χρόνου η νέα βοήθεια στην Ελλάδα

Η παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα είναι «απλά θέμα χρόνου», εκτιμά η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, σε ανάλυση που δημοσιεύεται στις οικονομικές της σελίδες.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα χαρακτηρίζει «απλά θέμα χρόνου» την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ενδέχεται να μπει και πάλι στην ατζέντα των συζητήσεων μετά τις γερμανικές εκλογές δεδομένου, όπως σημειώνει, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλοί, οι στόχοι που έχουν τεθεί ιδιαίτερα φιλόδοξοι, ενώ το χρέος πολύ υψηλό.

Η εφημερίδα προχωρά στη διατύπωση δύο βασικών ερωτημάτων:

Πρώτον, θα υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους; Δεδομένου, όπως επισημαίνει, ότι το θέμα είναι αρκετά διαφιλονικούμενο πολιτικά, καθώς θα έπληττε κυρίως τους ευρωπαίους φορολογούμενους, θεωρείται πιο πιθανό σενάριο να υπάρξει μία νέα δανειακή βοήθεια, να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, αλλά και μείωση των επιτοκίων.

Δεύτερον, πότε θα χρειαστεί νέα βοήθεια η Ελλάδα; Εδώ η εφημερίδα τονίζει καταρχήν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ο,τιδήποτε σε σχέση με την Ελλάδα πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Έτσι, και επικαλούμενη και το εσωτερικό έγγραφο της Bundesbank, τοποθετεί χρονικά την όλη συζήτηση στις αρχές του 2014.

Εδώ, όμως, τίθεται και το ερώτημα πόσα χρήματα θα χρειαστεί επιπλέον η Ελλάδα.

CNBC: «Πλανώνται πλάνην οικτρά» οι Γερμανοί για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα με το έγγραφο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το περιοδικό Der Spiegel από την έκθεση της Bundesbank και αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον οικονομική βοήθεια, ασχολείται το CNBC.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές στο τηλεοπτικό δίκτυο, η Γερμανία είναι εκτός πραγματικότητας εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια ή ελάφρυνση τους χρέους της.

«Η οικονομική σταθερότητα φαίνεται πως απέχει ακόμη αρκετά για την πιο προβληματική χώρα της ευρωζώνης και το σενάριο μίας επιπλέον ελάφρυνσης χρέους, ειδικά από την πλευρά των πιστωτών της ευρωζώνης ενισχύεται», ανέφερε ο Chris Scicluna, επικεφαλής της ευρωπαϊκής της Daiwa Capital Markets.

Με την σειρά του, ο Michael Hewson, αναλυτής αγορών στην CMC Markets, ανέφερε στο CNBC ότι η έκθεση της Bundesbank, ήρθε σε πολύ άσχημη χρονική στιγμή για την Merkel, ένα μόλις μήνα πριν τις εκλογές στη Γερμανία.

«Εάν οι Γερμανοί πραγματικά πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας, τότε πλανώνται πλάνην οικτρά και έχουν άγνοια της πραγματικότητας, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις των ηγέτες τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Reuters: «Κολλημένη» στην ύφεση η Ελλάδα

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας υποχώρησε ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, αλλά όχι τόσο ώστε να αυξήσει τα έσοδα από φόρους στο επίπεδο που χρειάζεται η κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμα του.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ ήταν ελαφρώς καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά αυτό δεν πρόκειται να προσφέρει ανακούφιση στους Έλληνες πολίτες που αντιμετωπίζουν την έκτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης.

Η βουτιά στο ΑΕΠ της χώρας, υπονομεύει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να πληρώσουν φόρους, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Τα έσοδα από φόρους τους πρώτους επτά μήνες του 2013 ήταν κατά 1,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τους στόχους, με την κυβέρνηση να κλείνει την τρύπα μέσω της περικοπής των δαπανών.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν προειδοποιήσει πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, αν δεν τονώσει τα έσοδα από φόρους.

Τον περασμένο μήνα οι διεθνείς δανειστές υπογράμμισαν ότι η χώρα μπορεί να μην επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, λόγω της καθυστέρησης στην μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Πηγή moneyonline.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑