Ειδήσεις

Published on August 17th, 2013 | by fileto

0

Ο εφιάλτης ξαναγύρισε στη Θάσο

Αγώνας να τιθασεύσουν τις φλόγες δίνουν από το μεσημέρι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί της Θάσου, για να να κατασβέσουν τη μεγάλη πυρκαγιά, που μέχρι στιγμής καίει ανεξέλεγκτα ορεινή δασική έκταση στην Καλλιράχη.

Η φωτιά ξέσπασε σε περιοχή κοντά σε εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο, στην ορεινή Καλλιράχη και οι αρχικές εκτιμήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν ότι θα μπορέσουν να την κατασβήσουν, αλλά οι δυνατοί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο τους.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΦΩΤΙΑ

Πυροσβεστικά κλιμάκια από την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Δράμα βρίσκονται στο νησί, ενώ πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο κάνουν συνεχείς ρίψης νερού στη δασική περιοχή.

Πρωτοφανής είναι η κινητοποίηση της πυροσβεστικής, της Περιφέρειας, αλλά και του Στρατού για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά στην Καλλιράχη της Θάσου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημάρχου Θάσου, έχουν καεί πάνω από 5.000 στρέμματα πευκοδάσους και θαμνωδών εκτάσεων.

Ο δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 απέδωσε τη φωτιά σε εμπρησμό, βάσει ενδείξεων και μαρτυριών.

Με το πρώτο φως της ημέρας, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ξεκίνησαν συνεχείς ρίψεις νερού.

Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη και πολυάριθμη δύναμη πυροσβεστών από ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 93 πυροσβέστες με 36 οχήματα και 58 άνδρες πεζοπόρου τμήματος.

Στη μάχη και ο Στρατός με δύο ομάδες από το Δ’ Σώμα της Ξάνθης και δύο ομάδες από την Θεσσαλονίκη, 50 άτομα πεζοπόρα, ενώ 4 μπουλντόζες του στρατού κατασκευάζουν αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή της Σκάλας Μαριών.

Δεκάδες είναι τα μηχανήματα του δήμου, της περιφέρειας, αλλά και ιδιωτών που έχουν επιτάξει οι συντονιστές της επιχείρησης για να ανακόψουν την φωτιά.

Εκατοντάδες είναι οι εθελοντές που από την πρώτη ώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συνδράμουν στην πυρόσβεση.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο «Thesstoday.gr» από το μεσημέρι του Σαββάτου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της φωτιάς.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θάσου Κ. Χατζηεμμανουήλ, επίγειες δυνάμεις κατόρθωσαν να προσεγγίσουν το δύσκολο μέτωπο πάνω από το χωριό της Καλλιράχης.

Δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες και δρόμους προσέγγισης της εστίας, ενώ κατασκεύασαν και αντιπυρικά έργα για να ανακόψουν τη φωτιά σε περίπτωση που αλλάξει η φορά των ανέμων και η φωτιά κινηθεί απειλητικά προς το βόρειο τμήμα του νησιού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις, κατέβαλαν τιτάνιο αγώνα ώστε να αποτρέψουν τη φωτιά να θέσει σε κίνδυνο τους δύο οικισμούς Καλλιράχης και Μαριών, ενώ όλες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και προσβάσεων, όσο γίνεται πιο κοντά στο πύρινο μέτωπο.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Χατζηεμμανουήλ, είχε τονίσει ότι η κινητοποίηση του μηχανισμού, τόσο σε επίπεδο δήμου όσο και Περιφέρειας είναι πολύ μεγάλη.

«Η προσπάθεια που γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους είναι να ελεγχθεί η φωτιά και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους οικισμούς. Ωστόσο, είναι λυπηρό ότι η φωτιά κατάστρεψε το μέρος του δάσους που είχε αναδασωθεί μετά τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά του 1989» κατέληξε.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑