Ειδήσεις

Published on August 20th, 2013 | by fileto

0

Τράπεζα αναμνήσεων της γιαγιάς στο διαδίκτυο

Μια ιδιαίτερη τράπεζα που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, λειτουργεί από το Μάιο του 2011 στην Ελλάδα, όπου οι καταθέσεις της είναι οι αναμνήσεις.

Και όμως η Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων είναι ακριβώς αυτό που λένε οι λέξεις: μια τράπεζα όπου οι τρυφεροί έρωτες του πολέμου, οι παιδικές σκανταλιές και οι χαμένες πατρίδες ατόμων που έχουν γεννηθεί πριν το 1950 αναβιώνουν συνθέτοντας ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό μιας ιστορίας που πολλοί αγνοούν.

Η ιδέα γεννήθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας τον Αύγουστο του 2007 και σήμερα το διεθνές πρόγραμμα memoro.org, που τιμήθηκε πριν από έναν χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απλώνεται σε περισσότερες από 16 χώρες.

Η ελληνική του περιπέτεια (που τιμήθηκε από το TEDx Athens Competition στον τομέα της καινοτομίας στην εκπαίδευση) ξεκίνησε από τη Μαρίνα Σάρλι, την Αμαρυλλίς Ραουζαίου και την Παρασκευή Τζούβελη.

Η ιδέα ήρθε στη Μαρίνα Σάρλι, όταν εκείνη ήταν έγκυος και έχασε τη γιαγιά της. Τότε σκέφτηκε πως η κόρη της δεν θα άκουγε ποτέ τις ιστορίες που άκουσε η ίδια από τη γιαγιά της. Έτσι ξεκίνησε η ιστοσελίδα της οργάνωσης (http://www.memoro.org/gr-gr/) που μέχρι σήμερα έχει αποθησαυρίσει 150 αναμνήσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον εμφύλιο, το απαρτχάιντ στην Αφρική, τους διωγμούς των Τούρκων στην Πόλη, την ακμή της Τραπεζούντας στον Πόντο, τη μετανάστευση στην Αυστραλία, αλλά και από την καθημερινότητα εκείνης της εποχής.

Η ιστοσελίδα λειτουργεί όπως το youtube. Ο καθένας μπορεί να κινηματογραφήσει με κάποιες απλές οδηγίες αναμνήσεις και να τις ανεβάσει, αρκεί να μην περιέχουν προκλητικά σχόλια. Στην εξερεύνηση μπαίνουν πλέον και σχολεία, με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί ιστορίες από την Αττική, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο, την Κρήτη και τη Στερεά.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑