Ειδήσεις

Published on August 24th, 2013 | by fileto

0

Ταλαίπωροι οι καρκινοπαθείς της ΑΜ-Θ ζητούν έλεος

Στον Καιάδα της ανυπαρξίας καταδικάζει για μία ακόμα φορά με τις αποφάσεις της η γαλαζοπράσινη μνημονιακή συγκυβέρνηση πληθώρα καρκινοπαθών, που αδυνατώντας να καλύψουν τα έξοδα μετάβασής τους στα κατά τόπους ακτινοθεραπευτικά κέντρα, βρίσκονται σε τροχιά του απόλυτου κινδύνου.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Ο Τέρενς Κουίκ, μεταφέρει επιστολή καρκινοπαθούς, σύμφωνα με την οποία «τις τελευταίες μέρες ο ΕΟΠΥΥ έχει καταργήσει τη δυνατότητα να θεραπεύονται οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο με μία από τις 3 βασικές μεθόδους θεραπείας, δηλαδή την ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ».

Όπως αποκαλύπτει ο άτυχος συμπολίτης μας, «με έγγραφο της Διεύθυνσης Παροχών και Κατάρτισης Συμβάσεων, το οποίο έχει αποσταλεί σε όλα τα περιφερειακά γραφεία ΕΟΠΥΥ της χώρας, δεν δίδονται πλέον έξοδα μετακίνησης σε ασθενείς όπου στον τόπο κατοικίας τους δεν μπορούν να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία (π.χ. ασθενείς από το Νομό Καβάλας κάνουν ακτινοθεραπεία είτε στο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης ή στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και χρειάζεται να μετακινούνται καθημερινά)».

Επομένως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι με καρκίνο, που χρειάζονται ακτινοθεραπεία και δεν έχουν τα χρήματα να μετακινηθούν, αναγκαστικά βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνη τροχιά, αφού δε θα μπορούν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη θεραπεία.

«Πώς θα σας φαινόταν να είχατε στο περιβάλλον σας στενό συγγενή που χρήζει ακτινοθεραπειών και να μην είχε την δυνατότητα να καλύψει τα έξοδα μετακινήσεών του για τις θεραπείες που θα έσωσαν τη ζωή του; Και να διαπιστώνατε ότι το κράτος του αρνείται την επιβεβλημένη συνδρομή του;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την άμεση αναστολή της απόφασης της Διεύθυνσης Παροχών και Κατάρτισης Συμβάσεων του Τμήματος Α’ Βάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την κατάργηση της κάλυψης των εξόδων μετάβασης των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, στα κατά τόπους ακτινοθεραπευτικά κέντρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη λύπη, οργή και αγανάκτηση, σας μεταφέρω επιστολή καρκινοπαθούς, ο οποίος και διαμαρτύρεται εντόνως για την κατάργηση της κάλυψης των εξόδων μετάβασης των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, στα κατά τόπους ακτινοθεραπευτικά κέντρα.

Στην επιστολή του, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τον ίδιο, ο άτυχος συμπολίτης μας αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες ο ΕΟΠΥΥ έχει καταργήσει τη δυνατότητα να θεραπεύονται οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο με μία από τις 3 βασικές μεθόδους θεραπείας, δηλαδή την ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Με το έγγραφο Δ25α/Φ113/38/17901/3-7-2013 της Διεύθυνσης Παροχών και Κατάρτισης Συμβάσεων/ Τμήμα Α’ Βάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο έχει αποσταλεί σε όλα τα περιφερειακά γραφεία ΕΟΠΥΥ της χώρας, δεν δίδονται πλέον έξοδα μετακίνησης σε ασθενείς όπου στον τόπο κατοικίας τους δεν μπορούν να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία (π.χ. ασθενείς από το Νομό Καβάλας κάνουν ακτινοθεραπεία είτε στο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης ή στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και χρειάζεται να μετακινούνται καθημερινά).

 

Επομένως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι με καρκίνο, που χρειάζονται ακτινοθεραπεία και δεν έχουν τα χρήματα να μετακινηθούν, αναγκαστικά θα πεθαίνουν και μάλιστα με άσχημο τρόπο αφού δε θα μπορούν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη θεραπεία».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ανασταλεί η απόφαση της Διεύθυνσης Παροχών και Κατάρτισης Συμβάσεων του Τμήματος Α’ Βάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την κατάργηση της κάλυψης των εξόδων μετάβασης των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, στα κατά τόπους ακτινοθεραπευτικά κέντρα;

2.Με ποια κριτήρια ελήφθη η ως άνω απόφαση;

3.Πόσα χρήματα υπολογίζετε ότι θα «εξοικονομηθούν» με την κατάργηση της κάλυψης των εξόδων μετάβασης στα ακτινοθεραπευτικά κέντρα;

4.Σε περίπτωση που η κατάσταση παραμείνει ως έχει, ποιος θα φέρει την ποινική και αστική ευθύνη για το θάνατο, έστω και ενός καρκινοπαθούς, λόγω της μειωμένης παροχής υπηρεσιών υγείας;

5.Πώς θα σας φαινόταν να είχατε στο περιβάλλον σας στενό συγγενή που χρήζει ακτινοθεραπειών και να μην είχε την δυνατότητα να καλύψει τα έξοδα μετακινήσεών του για τις θεραπείες που θα έσωσαν τη ζωή του; Και να διαπιστώνατε ότι το κράτος του αρνείται την επιβεβλημένη συνδρομή του;

6.Κατανοείτε ότι καταστρατηγείτε το άρθρο 5Α του Συντάγματος της Ελλάδας που σαφώς ορίζει ότι «καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας;»


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑