Ειδήσεις

Published on August 29th, 2013 | by fileto

0

Τέλος η απεργία πείνας λαθρομεταναστών σε κέντρο κράτησης Ορεστιάδας

Κανονικά σιτίζεται η πλειονότητα των κρατουμένων μεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας

Όπως ανέφερε αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, μετά τη χθεσινή διαμαρτυρία αριθμού κρατουμένων που αρνήθηκαν την τροφή τους, σήμερα η κατάσταση εξομαλύνθηκε, καθώς η πλειονότητα των μη νόμιμων μεταναστών παρέλαβαν κανονικά το πρωινό και το μεσημεριανό τους γεύμα και μόνο 16 άτομα (ιρανικής και αφγανικής υπηκοότητας) αρνήθηκαν να φάνε.

Οι μη νόμιμοι μετανάστες που αρνούνται την τροφή διαμαρτύρονται για την επιμήκυνση του χρόνου κράτησής τους στο Κέντρο, από τους 12 στους 18 μήνες, ζητώντας την άρση του μέτρου.

ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Κάπου 310 μετανάστες από χθες το απόγευμα, που κρατούνται στο κέντρο κράτησης της Ορεστιάδας άρχισαν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι με τον τρόπο αυτό για την απόφαση να παραταθεί η κράτησή τους στο 18μηνο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), «ο Σουφιάν, πρόσφυγας από την Συρία, είναι σε απεργία πείνας εδώ και μία εβδομάδα με αποτέλεσμα σήμερα το πρωί να λιποθυμήσει και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο Αλόις από το Ιράν έχει ράψει το στόμα του από χθες το βράδυ. Όλοι τους ζητάνε ένα και μόνο πράμα: την ελευθερία τους».

«Είναι ολοφάνερο πλέον. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Δένδια είναι κολαστήρια ανθρώπινων ψυχών και μάλιστα ναζιστικής έμπνευσης όπου γίνονται κατά συρροή βασανιστήρια ενώ οι έγκλειστοι ζουν κάτω από τις πιο άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες. Γι’ αυτό κιόλας στις 10 Αυγούστου είδαμε την μεγαλειώδη εξέγερση στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας», συνεχίζει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ, η οποία «χαιρετίζει τον ξεσηκωμό των μεταναστών μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

«Δεν ζητάμε καλύτερες συνθήκες για τους κρατούμενους, ζητάμε να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες, να πάρουν άσυλο οι πρόσφυγες και ιθαγένεια τα παιδιά. Όχι στην FRONTEX, να τερματιστούν οι ρατσιστικές επιχειρήσεις «σκούπα». Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη καλούμε τα συνδικάτα, τις οργανώσεις και τις μεταναστευτικές κοινότητες να συμμετέχουν στην μεγάλη κινητοποίηση έξω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα», καταλήγει η ΚΕΕΡΦΑ.

Το σταμάτημα των ροών λαθρομετανάστευσης στον Έβρο και η πολύμηνη κράτησή τους σε χώρους φύλαξης έχουν δυναμιτίσει ένα κλίμα έντασης στα κέντρα κράτησης τα οποία προφανώς με στήριξη από έξω φέρνουν τους κρατούμενους στο να δημιουργούν συνεχώς επεισόδια.

Η κατάσταση θέλει προσεκτικούς χειρισμούς καθώς μπορεί να μετατραπεί σε θρυαλλίδα ανάφλεξης πολλών και μαζικών εξεγέρσεων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑