Ειδήσεις

Published on August 30th, 2013 | by fileto

0

Η ευλογιά αποδεκατίζει κοπάδια στον Έβρο

Ακόμη 400 πρόβατα θανατώθηκαν σήμερα στην περιοχή της Ορεστιάδας διότι προσβλήθηκαν ευλογιά.

Κτηνοτρόφοι και κτηνίατροι της περιοχής εμφανίζονται θορυβημένοι διότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περίπου 60 εκτροφείς αιγοπροβάτων.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, η ευλογιά που, όπως όλα δείχνουν, επεκτείνεται στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου, μεταδόθηκε από την Τουρκία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετά κρούσματα της ζωονόσου σε εκτροφές της ανατολικής Θράκης.

Μέχρι στιγμής, από τις 16 Αυγούστου συνολικά στο νομό Έβρου λόγω της ζωονόσου έχουν θανατωθεί 591 αιγοπρόβατα, σε τέσσερις εκτροφές, εκ των οποίων τα 191 στην περιοχή Πυθίου και τα 400 στην περιοχή Ορεστιάδας.

Όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, μπορεί για τις εκτροφές που θανατώνονται να προβλέπονται αποζημιώσεις, αλλά δύσκολα κάποιος θα αντικαταστήσει τα ζώα του, όταν υπάρχει διαρκής υπαρκτός κίνδυνος από την Τουρκία, για να ξαναπροσβληθεί το κοπάδι του.

Σημειώνεται ότι το 1996, η ευλογία αποδεκάτισε πολλές εκτροφές αιγοπροβάτων του Έβρου, εκ των οποίων μόνο το 35% των κτηνοτρόφων, αντικατέστησε τα κοπάδια του.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑