Εκδηλώσεις

Published on September 2nd, 2013 | by fileto

0

Από το Διδυμότειχο κάτω στη Ρόδο για χορό

Ένα ακόμη εξαιρετικό χορευτικό συγκρότημα, από εκείνα που φιλοξενεί κάθε χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάρδου ο «Ταξιάρχης», θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο νησί μας.

Πιο συγκεκριμένα ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος «Ορφεύς» από το Διδυμότειχο του Έβρου, θα είναι ο επόμενος «επίτιμος καλεσμένος» την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου (9 μ.μ.) στην πλατεία της Λάρδου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αυτή την σεζόν στην περιοχή, με αφορμή το 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. Ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί πλέον από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λάρδου και συνδυάζει την παράδοση με τον τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ορφέας Διδυμοτείχου είχε ξαναβρεθεί στην Λάρδο και το 2011 για να παρουσιάσει χορούς της Θράκης, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών.
Βιογραφικό
Ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος «ΟΡΦΕΥΣ» ιδρύθηκε το 1979. Σήμερα έχει 7 χορευτικά τμήματα, δύναμης 155 χορευτών. Σκοπός του ομίλου είναι να διασώσει την παράδοση του τόπου του (χορούς – τραγούδια – ήθη και έθιμα) και όχι μόνο και να τη μεταδώσει σε νεότερες γενιές, αλλά και στο εξωτερικό, προβάλλοντας έτσι την ιστορική πόλη του Διδυμοτείχου.

Εκτός από τις ετήσιες χοροεσπερίδες, τους εορτασμούς εθνικών επετείων και την συμμετοχή στις εκδηλώσεις της πόλης και των γύρω περιοχών, όπου προσκαλείται, ο Ορφέας έχει εντάξει στο πρόγραμμά του την διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού (29/4), όπως επίσης και την παρουσία του σε όλα τα Παγκόσμια Συνέδρια Χορού, εκεί όπου έχει την ευκαιρία να διδάξει την Θρακιώτικη παράδοση.

Έχει δώσει αρκετές παραστάσεις εκτός νομού, όπως στο Αιγίνιο και στην Μεθώνη Πιερίας, στον Αρίλλα Κέρκυρας, στα Κανάλια Μαγνησίας, στα Εμμέλεια στην Αθήνα, στο 10ο Παγκαλαβρύτικο Αντάμωμα και στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Καμάρι Σαντορίνης.
Παράλληλα έχει τραγουδήσει τα Θρακιώτικα κάλαντα στην Βουλή των Ελλήνων και στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ έχει διοργανώσει και το 31ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Έρευνα του Χορού (6-11 Ιουλίου 2011), σε συνεργασία με το Τμήμα Διδυμοτείχου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID – UNESCO.

Το πρόγραμμα
Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
● 21.00 Μοντέρνοι χοροί από χορευτικό τμήμα του Ταξιάρχη Λάρδου
● 21.30 Παραδοσιακοί χοροί της Ρόδου και της Μακεδονίας από τα χορευτικά τμήματα του Ταξιάρχη Λάρδου
● 22.30 Παραδοσιακοί χοροί από την Δυτική και Βόρεια Θράκη, με τις αντίστοιχες φορεσιές, από το χορευτικό τμήμα του Ορφέα Διδυμοτείχου.

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑