Εκδηλώσεις

Published on September 8th, 2013 | by fileto

0

Ξεκινάει το Φεστιβάλ των μικρομηκάδων στη Δράμα

Tο μεγάλο ραντεβού ταινιών μικρού μήκους δίνεται για 36η φορά στη Δράμα, όπου μεταξύ 16 και 21 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν 213 ταινίες από 47 συνολικά χώρες. Και παρά την οικονομική κρίση –η οποία, πάντως, αποτελεί βασικό θέμα και πηγή έμπνευσης για τις περισσότερες από τις ελληνικές ταινίες, όπως τόνισαν οι διοργανωτές– οι δηλώσεις συμμετοχής από ντόπιους κινηματογραφιστές σημείωσαν νέο ρεκόρ: 184 ταινιάκια, από τα οποία θα προβληθούν τα 39.

Επίσης σημαντικό κι ελπιδοφόρο, το γεγονός ότι 19 σκηνοθέτριες υπογράφουν ή συνυπογράφουν φέτος συμμετέχουσες ταινίες.

Όσον αφορά τη θεματολογία, ανεργία, φτώχεια, εθνικιστική έξαρση, ρατσιστικά εγκλήματα, χρέη και κατασχέσεις, αυτοκτονίες, διαδηλώσεις, ΜΑΤ, μετανάστευση, εργασιακή εκμετάλλευση παρελαύνουν από το σελιλόιντ, ενώ σταθερή αξία συνιστούν οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία, ομοφυλοφιλία.

Από τις ταινίες που θα διαγωνιστούν στο ελληνικό τμήμα του φεστιβάλ –με κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Τάσο Ψαρρά, Γιώργο Κρασσακόπουλο, Φωτεινή Κοτρώτση, Τάκη Σπυριδάκη και Δημήτρη Σπύρου– οι 35 είναι μυθοπλασίας, ενώ υπάρχουν και δύο ντοκιμαντέρ και δύο κινούμενα σχέδια.

Ενώ στο διεθνές τμήμα του δραμινού φεστιβάλ –πρόεδρος της κριτικής επιτροπής σε αυτό το τμήμα είναι ο Ηλίας Δημητρίου– θα προβληθούν 55 ταινίες από 47 χώρες (σημειωτέον, αίτηση συμμετοχής υπέβαλαν πάνω από 1.200 ταινίες).

Τέλος, ανάμεσα στην πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ ξεχωρίζουν το γερμανικό αφιέρωμα με επιλογές από τα μικρομηκάδικα φεστιβάλ Δρέσδης και Ρένγκενσμπουργκ και η παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Ντίνου Κατσουρίδη.

Πηγή: tospirto.net


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑